ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Υψηλή ραπτική και αθλητισμός: Δύο διαφορετικοί κόσμοι σε τέλεια ισορροπία μέσα από την Couture F/W 2024 συλλογή του οίκου Dior

Η Μαρία Γκράτσια Κιούρι εμπνεύστηκε από το μεγαλείο του αθλητισμού με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

μοδα

Δύο φορές τον χρόνο,, μία για κάθε σεζόν, πραγματοποιείται η εβδομάδα μόδας υψηλής ραπτικής. Πέντε ημέρες, όπου εγκεκριμένοι οίκοι μόδας από το Fédération de la Haute Couture et de la Mode έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν συλλογές που δεν αντιμετωπίζουν τα ρούχα και τα αξεσουάρ απλώς ως αντικείμενα, αλλά ως μορφές ύψιστης τέχνης. Η μόδα είναι μέρος της ζωής, της κοινωνίας, του χαρακτήρα μας και κάθε φορά που ένας οίκος παρουσιάζει την haute couture συλλογή του, είναι σαν να φωτίζει μία διαφορετική οπτική της. Για την collection υψηλής ραπτικής που αφορά το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2024, η Μαρία Γκράτσια Κιούρι απέδειξε πως μόδα και αθλητισμός μπορούν να εναρμονιστούν άψογα.

Παραδοσιακά, ο γαλλικός οίκος Dior παρουσιάζει τη συλλογή του στο Musée Rodin, την ημέρα που ανοίγει την αυλαία της η εβδομάδα μόδας υψηλής ραπτικής. Για αυτή τη συλλογή λοιπόν, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου εμπνεύστηκε από το ιερό πνεύμα του αθλητικού. Αφορμή είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύντομα στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της μόδας.

Η υψηλή ραπτική δημιουργείται πάνω στο σώμα. Το σώμα είναι το μέσο έκφρασης ενός αθλητή. Από τις αρχές του κόσμου, ο αθλητισμός είναι η ιερή ενσάρκωση του υγιούς ανταγωνισμού. Μέσω του αθλητισμού και μέσα στους αιώνες, οι άνθρωποι έχουν καταφέρει να αφήσουν πίσω τους προκαταλήψεις και εμπόδια, έχοντας ως βασικό στόχο να εξασφαλίσουν ίσους όρους στους αθλητικούς αγώνες. Η Μαρία Γκράτσια Κιούρι εμπνεύστηκε από αυτή την ισότητα, αλλά όχι μόνο. Η σκέψη της πήγε ένα βήμα παραπέρα. Πιο συγκεκριμένα στους αγώνες που έχουν κάνει οι γυναίκες για να καταφέρουν να αποτινάξουν από επάνω τους οποιοδήποτε κομμάτι ρούχου προσπαθούσε να τις καταπιέσει, να τις κρύψει, να τις περιορίσει, όχι μόνο στον κόσμο της μόδας, αλλά και στην κοινωνία. Έτσι, για τη συλλογή υψηλής ραπτικής που υπέγραψε για τον οίκο Dior αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα υλικό που κάθε άλλο καταπίεση δεν προκαλεί. Ένα υλικό που αγκαλιάζει το σώμα σαν χάδι, ακολουθεί τις γραμμές του σώματος χωρίς να το περιορίζει. Ένα υλικό που σέβεται τις καμπύλες του. Ο λόγος για τον πέπλο.

Εκτός από αυτόν όμως, η σχεδιάστρια αποφάσισε να κάνει τη δική της δημιουργική επανάσταση, χρησιμοποιώντας για τα ρούχα της ένα υλικό που δεν θυμίζει σε τίποτα υψηλή ραπτική. Ένα υλικό όμως το ζέρσεϊ, το οποίο όμως όπως και ο πέπλος, αγκαλιάζει τη σιλουέτα και ακολουθεί το σχήμα της. Η Μαρία Γκράτσια Κιούρι χρησιμοποίησε αυτά τα δύο υφάσματα, προσθέτοντας ωστόσο ένα εσωτερικό bustier από μέσα, που οριοθετεί το σώμα. Ένα ακόμα μήνυμα από τη σχεδιάστρια πως τα ρούχα που φοράμε μπορούν να είναι άνετα, ενώ παράλληλα μας βοηθούν να εκφράσουμε τη θηλυκότητά μας.

Διάβασε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Read Next

05 Σεπ 2025

Η Αμαλία Κωστοπούλου προτείνει τα ιδανικά sneakers για το φθινόπωρο | Τα φορούν όλα τα it-girls

Τα sneakers που έχει επιλέξει η Αμαλία Κωστοπούλου είναι ιδανικά για αυτή την περίοδο.

04 Σεπ 2025

Αυτό το denim blazer shirt από τη Zara είναι το μεταβατικό piece που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Το denim ρούχο που μπορεί να φορεθεί είτε ως σακάκι είτε ως πουκάμισο έρχεται για να ορίσει τα σύνολά σου αυτό το φθινόπωρο.

Περισσότερα από

Μόδα

04 Σεπ 2025

Αντιγόνη Κουλουκάκου | Με τις αγαπημένες της crystal mesh μπαλαρίνες σε νέα εμφάνιση στο Ηρώδειο

Η ηθοποιός σε μια ακόμη κομψή εμφάνιση σε βραδινή της έξοδο.

04 Σεπ 2025

Πώς θα φορέσεις το λευκό παντελόνι τη μεταβατική περίοδο σύμφωνα με τη Βίκυ Καγιά

Η Βίκυ Καγιά υιοθέτησε μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της σεζόν.

04 Σεπ 2025

Η Melia Kreiling στο Ηρώδειο με καφέ Zara φόρεμα

Μία άκρως εντυπωσιακή εμφάνιση έκανε η Melia Kreiling στο Ηρώδειο.

04 Σεπ 2025

Η Paul & Shark αποκλειστικά στον Όμιλο LH Group – Παπαϊωάννου για Ελλάδα και Κύπρο.

Ο όμιλος LH Group - Παπαϊωάννου είναι πλέον ο αποκλειστικός εκπρόσωπος της Paul & Shark σε Ελλάδα και Κύπρο.

04 Σεπ 2025

Ήβη Αδάμου | Το gingham φόρεμά της είναι η τέλεια επιλογή για τον Σεπτέμβριο

Η Ήβη Αδάμου με την καλοκαιρινή τάση που θα δούμε και το φθινόπωρο.

03 Σεπ 2025

Το viral φόρεμα που θα φορέσεις στο επόμενο cocktail party

Το φόρεμα από τη Mango που είναι viral στο TikTok και όχι άδικα.

03 Σεπ 2025

Βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας | Με πολυτελές βραχιόλι-μάτι σε design της Μαριάννας Γουλανδρή

Το εντυπωσιακό κόσμημα που διάλεξε η Maxima της Ολλανδίας αποτελεί signature design της συλλογής κοσμημάτων της Μαριάννας Γουλανδρή

03 Σεπ 2025

Φεστιβάλ Βενετίας | Η Τόνια Σωτηροπούλου με μαύρο κοστούμι και δαντελένιο bra top

Η κομψή και θηλυκή εμφάνιση της Τόνιας Σωτηροπούλου.

03 Σεπ 2025

Η Τζένη Μελιτά με τη double denim τάση που όλοι αγαπάμε

Η Τζένη Μελιτά φόρεσε τα δύο denim κομμάτια που είναι must have για το φθινόπωρο