Καλεσμένος της Νάντιας Κοντογεώργη στο «Φλερτ», ο Φίλιππος Σοφιανός μίλησε χωρίς ενδοιασμούς για την τηλεόραση του χτες και του σήμερα, τολμώντας ωστόσο να κάνει μια αισιόδοξη πρόβλεψη για την εξέλιξή της. Ανατρέχοντας στο «Μινόρε της αυγής», το «καμάρι της ΕΡΤ» όπως το χαρακτήρισε, θυμάται πως «για ένα επεισόδιο κάναμε γύρισμα 10 και 12 μέρες. Σήμερα το ένα επεισόδιο βγαίνει σε μία βάρδια. Άλλες εποχές, άλλα τα μεγέθη, άλλα τα ήθη και άλλες οι νοοτροπίες».

Σχολιάζοντας τη σύγχρονη τηλεόραση είπε: «Η τηλεόραση πια έχει ξεσπαθώσει, έχει ξεβρακωθεί, έχει δείξει τα δόντια της, δεν την ενδιαφέρει καμία επιμόρφωση, καμία κουλτούρα, κανένας πολιτισμός. Μιλάω για τα ιδιωτικά κανάλια, που είναι ιδιωτικά μαγαζιά και κάνουν τη δουλειά τους, να βγάλουν φράγκα. Βγάζω φράγκα σημαίνει υποκινώ τα πιο ταπεινά ένστικτα του ανθρώπου, τα γαργαλώ, τα τσιγκλάω, για να τα κάνω θέμα, για να τα κάνω νούμερα ακροαματικότητας, για να δείξω την άλλη μέρα, να ποιο είναι το πρώτο κανάλι. Στηριγμένο πού; Στην απόλυτη χυδαιότητα, στο απόλυτο ριάλιτι. Στο σύνδρομο του μπανιστιρτζή, που θέλουν όλοι να βάλουν το μάτι σε μια κλειδαρότρυπα και να βλέπουν τι κάνει ο άλλος. Είναι εξωφρενικό αυτό το πράγμα».

Ο Σοφιανός, ωστόσο, συνέχισε σε πιο αισιόδοξο τόνο, εστιάζοντας στις νέες σειρές μυθοπλασίας, που συνδυάζουν την απήχηση με την καλλιτεχνική ποιότητα. «Ευτυχώς τώρα, επειδή υπάρχει κάποια αναγκαιότητα, έχουν αρχίσει και γίνονται κάποιες σειρές fiction, κάποιοι σεναριογράφοι πήραν το πενάκι τους να γράψουνε, σκηνοθέτες αρχίζουν και σκηνοθετούν με τα μέσα που τους δίνονται και ξαναξεκινάει η τηλεόραση την πορεία της. Γιατί, κακά τα ψέματα, η τηλεόραση είναι ένα πάρα πολύ σπουδαίο μέσο, με μεγάλη δύναμη. Αυτή η δύναμη αντλείται από το κοινό, τον αποδέκτη, και ο αποδέκτης έχει ανάγκη για μυθοπλασία. Γι’ αυτό θα επιστρέψουμε στις σειρές και θα ανοίξει ο δρόμος και για την καλή τηλεόραση».

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS