ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα σπίτια που δώρισε ο Μπραντ Πιτ σε κατοίκους της Νέας Ορλεάνης καταρρέουν

«Make It Right» ήταν ο τίτλος της πρωτοβουλίας του ηθοποιού και άλλων διάσημων που θα έχτιζαν σπίτια για τους πληγέντες από τον τυφώνα Κατρίνα.

Τα σπίτια που δώρισε ο Μπραντ Πιτ σε κατοίκους της Νέας Ορλεάνης καταρρέουν

Άνθρακας αποδείχτηκε ο θησαυρός που πρόσφερε ο Μπραντ Πιτ το 2006 σε όσους επλήγησαν από τον τυφώνα Κατρίνα στη Νέα Ορλεάνη. O ίδιος ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει στέγη στην περιοχή του Lower Ninth Ward της Νέας Ορλεάνης χτίζοντας 109 σπίτια. Μάλιστα η πρωτοβουλία είχε λάβει μεγάλη δημοσιότητα και είχε εορταστεί με ένα μεγάλο γκαλά στο οποίο συμμετείχε και η παρουσιάστρια Έλεν Ντε Τζένερις.

Τα σπίτια που δώρισε ο Μπραντ Πιτ σε κατοίκους της Νέας Ορλεάνης καταρρέουν

Τότε, πολλοί έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη για την πρωτοβουλία «Make It Right», από τον ίδιο τον Πιτ που προσέφερε 5 εκ. δολάρια, αλλά και τον Μπιλ Κλίντον, τον Snoop Dog κ.ά- κατορθώνοντας να μαζέψουν εκατομμύρια. Πολύ σημαντικοί αρχιτέκτονες όπως οι Frank Gehry, David Adjaye and Shigeru Ban βοήθησαν στον σχεδιασμό των σπιτιών, τα οποία υποτίθεται ότι θα χτιζόντουσαν με νέα υλικά, θα διέθεταν φωτοβολταϊκά πάνελ προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία.

Πολύ σημαντικοί αρχιτέκτονες όπως οι Frank Gehry, David Adjaye and Shigeru Ban βοήθησαν στον σχεδιασμό των σπιτιών, τα οποία υποτίθεται ότι θα χτιζόντουσαν με νέα υλικά, θα διέθεταν φωτοβολταϊκά πάνελ προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία.

Έτσι, ο κόσμος θα μπορούσε να αγοράσει το δικό του σπίτι, κάτω από την τιμή κόστους, κάτω δηλαδή από 150.000 δολάρια. Μάλιστα τότε, το 2010 ο Πιτ υπερηφανευόταν πως «σπάμε τον κώδικα της κατασκευής οικολογικών και οικονομικών σπιτιών» και πως το παράδειγμα αυτής της περιοχής είναι η απόδειξη.

Ωστόσο, σε λιγότερο από 10 χρόνια τα σπίτια άρχισαν να καταρρέουν. Οι στέγες να έχουν διαρροές, τα σπίτια να έχουν μούχλα, να προκαλούνται πυρκαγιές από βραχυκυκλώματα, να υπάρχουν προβλήματα με τα υδραυλικά- ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Πολλοί από τους κατοίκους των σπιτιών αυτών έχουν αρρωστήσει, άλλοι τα έχουν ήδη εγκαταλείψει, ενώ οι ελάχιστοι εναπομείναντες υπέβαλαν μήνυση στον ηθοποιό και τη ΜΚΟ. Πολλά από αυτά χρειάστηκε να κατεδαφιστούν.

Μόλις άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα η ΜΚΟ είχε προβεί σε κάποιες διορθώσεις, έπειτα όμως, σύμφωνα με τους κατοίκους, η ΜΚΟ άρχισε να τους πιέζει να υπογράφουν συμφωνητικά πως δεν πρόκειται να γνωστοποιήσουν το γεγονός πως κάτι δεν πάει καλά με τα σπίτια τους, κίνηση που τους έβαλε σε υποψίες.

Το 2014 τα σπίτια άρχισαν να σαπίζουν από μέσα προς τα έξω, παρότι το 2016 ο Πιτ είχε δηλώσει πως «κάθε φορά που οδηγώντας περνάω πάνω από τη γέφυρα Claiborne, όποια έγνοια και αν με ταλανίζει, ξεχνιέμαι γιατί νιώθω περηφάνια βλέποντας τα χρωματιστά σπίτια και τα φωτοβολταϊκά». Ήταν η χρονιά που θα χώριζε με την Τζολί και το ζευγάρι δεν θα ζούσε πια στην έπαυλή τους στη Νέα Ορλεάνη.

Έκτοτε, η ΜΚΟ εξαφανίστηκε. Στην αρχή η ιστοσελίδα δεν ανανεωνόταν, έπειτα έμεινε κενή και κανείς δεν σήκωνε τα τηλέφωνα στα γραφεία της. Ο Πιτ αρνείται τις κατηγορίες και ρίχνει τις ευθύνες σε όσους ανέλαβαν μετά. Η ΜΚΟ έχει καταθέσει μηνύσεις στον αρχιτέκτονα που ήταν επικεφαλής, τον προμηθευτή των υδραυλικών, τον γενικό διευθυντή κ.ά. Την ίδια στιγμή που η ίδια δέχεται τις μηνύσεις των ιδιοκτητών. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο δικηγόρος του ηθοποιού ξεκαθάρισε πως δεν έχει νομική ευθύνη ο ίδιος για τις ενέργειες άλλων και πως ο πελάτης του έχει την πρόθεση να συμβάλει για μια θετική έκβαση της υπόθεσης, στο τέλος.

Την ίδια στιγμή που η ίδια δέχεται τις μηνύσεις των ιδιοκτητών. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο δικηγόρος του ηθοποιού ξεκαθάρισε πως δεν έχει νομική ευθύνη ο ίδιος για τις ενέργειες άλλων και πως ο πελάτης του έχει την πρόθεση να συμβάλει για μια θετική έκβαση της υπόθεσης, στο τέλος.

Παρά τις καλές προθέσεις, αυτή η ιστορία είναι όμως ενδεικτική το πόσο εύκολα μπορεί ο κόσμος να παρασυρθεί και να πειστεί από διάσημους ανθρώπους, μονάδες ή ακόμα και ΜΚΟ που μπορούν όμως τόσο εύκολα να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Πηγή: The Guardian

Kεντρική εικόνα: Splash News- Ideal

Ακολουθήστε το Woman Toc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.

19 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Άπλωσε την πετσέτα της στην άμμο και έκανε το πρώτο μπάνιο της στη θάλασσα

Η Ελληνίδα σταρ άπλωσε την πετσέτα της στην αμμουδιά και απόλαυσε χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο.

19 Απρ 2024

Ο Τομ Σέλεκ μιλάει για την "τυχερή του ζωή", "την κατά τύχη καριέρα του" και τη λατρεμένη του σύζυγο

Τον έχουμε αγαπήσει σε τόσες ταινίες και σειρές, ενώ πάντοτε θα τον θυμόμαστε ως τον μεγάλο έρωτα της Μόνικα στο Friends.

19 Απρ 2024

Νέο τραγούδι από τους γιούς του Πολ ΜακΚάρντεϊ και του Τζον Λένον- η συνέχεια των Beatles;

Ο Τζέιμς ΜακΚάρτνεϊ και ο Σον Όνο Λένον έγραψαν μαζί τραγούδι

19 Απρ 2024

Zendaya: Ξετρέλανε τους φαν η εμφάνιση της με το μαύρο φόρεμα της Vera Wang

Η συνεργασία της με τον διάσημο στιλίστα Law Roach αποφέρει πάντοτε εντυπωσιακούς καρπούς.