Η είδηση για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει το BBC για τη ζωή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αυτόματα φέρνει στο μυαλό όσων αγαπούν τις ιστορίες με πριγκιπικά πάθη τον απαγορευμένο έρωτά της, τις συγκρούσεις της με την Ελισάβετ αλλά και το πάθος της να ζήσει μια ζωή έξω από τους κανόνες που της επέβαλε η αυστηρή μοναρχία.

Η δευτερότοκη κόρη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄, μικρότερη αδερφή της Ελισάβετ πέρασε τα παιδικά της χρόνια όντας αχώριστη με την αδερφή της. Παρόλο που όλοι τη θεωρούσαν επαναστάτρια, η Μαργαρίτα λάτρευε το πρωτόκολλο και το τηρούσε ευλαβικά στην καθημερινότητά της. Για παράδειγμα κανένας δε μπορούσε να σηκωθεί από το τραπέζι αν εκείνη δεν είχε τελειώσει το γεύμα της. Ιδιόρρυθμη, νευρική, καπνίστρια, είχε τρομερό φόβο για τα μικρόβια και έπλενε καθημερινά τον σκύλο της. Για το ύψος της –ήταν μόνο 1,55- είχε εφεύρει χίλια τρικ, όχι μόνο τους πάτους που της πρόσθεταν πόντους. Ο μύθος λέει ότι έβαζε να της ψηλώσουν το σασί του αυτοκινήτου της.

Η δευτερότοκη κόρη του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄, μικρότερη αδερφή της Ελισάβετ πέρασε τα παιδικά της χρόνια όντας αχώριστη με την αδερφή της. / ΕΡΑ

Η ανάληψη των βασιλικών καθηκόντων από την Ελισάβετ οδήγησε τις δυο αχώριστες αδερφές σε μεγάλες συγκρούσεις. Η Ελισάβετ πάνω από όλα έβαζε το στέμμα και τη χώρα. Έτσι όταν σε ηλικία 22 ετών, το 1951, η  Μαργαρίτα ερωτεύτηκε τον κατά δεκαέξι χρόνια μεγαλύτερό της, παντρεμένο σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ που βρισκόταν στην υπηρεσία του πατέρα της, η Ελισάβετ ήταν αυτή που εμπόδισε κατά κύριο λόγο το γάμο τους.  Ένα χρόνο αργότερα, το 1952,  ο πατέρας της πέθανε, ο Τάουνσεντ χώρισε την σύζυγό του προκειμένου να παντρευτούν.  Η Εκκλησία της Αγγλίας αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της σε ένα τέτοιο γάμο.

Η αδερφή της Ελισάβετ με ένα τελεσίγραφο της ζητά να διαλέξει ανάμεσα στην πριγκιπική ζωή και τον έρωτά της. Η Ελισάβετ δεν ήθελε επ΄ ουδενί να επαναληφθεί η ιστορία του Εδουάρδου και της Γουόλις Σίμπσον. Η Μαργαρίτα διαλέγει το στέμμα. Με μια λιτή ανακοίνωση «Έθεσα τα πριγκιπικά μου καθήκοντα υπεράνω όλων των άλλων θεμάτων» βάζει τέλος στη σχέση της τουλάχιστον φανερά. Η Ελισάβετ απομακρύνει τον Τάουνσεντ στέλνοντάς τον στο Βέλγιο, αποκόπτοντας κάθε επαφή με την αδερφή της.

Ο Τάουνσεντ καταστρέφεται από την Ελισάβετ και η Μαργαρίτα για να εκδικηθεί αρχίζει μια ζωή γεμάτη καταχρήσεις που θα επιβαρύνουν μελλοντικά την υγεία της. Ξενυχτάει κάνει κάθε τι ενοχλητικό για το παλάτι, πίνει, καπνίζει και αλλάζει εραστές.

Ο Τόνι και η Μαργαρίτα συμπεριφέρονται όχι ως γαλαζοαίματοι αλλά ως ροκ σταρς και μάλιστα της δεκαετίας του 60, πράγμα που σημαίνει πολύ σεξ, πολλά πάρτι και πολλά ναρκωτικά ανάμεσα σε άλλες καταχρήσεις. / ΕΡΑ

Όταν πέφτει στην αγκαλιά του φωτογράφου Τόνι Αρμστρονγκ, το 1960, η βασιλομήτωρ πείθει την Ελισάβετ να συναινέσει καθώς δεν αντέχει τον έκλυτο βίο της Μαργαρίτας και τις σχέσεις της στις οποίες υπάρχει πάντα μια υποψία σκανδάλου. Ο Άρμστρονγκ δεν έχει αριστοκρατική καταγωγή αλλά η ερωτική ζωή της Μαργαρίτας πρέπει να περιοριστεί. Το παλάτι δεν το καταφέρνει ακόμα και κατά τη διάρκεια του γάμου της που κράτησε 17 χρόνια, και της χάρισε δυο παιδιά, τον Ντέιβιντ και την Σάρα.

Ο Τόνι και η Μαργαρίτα συμπεριφέρονται όχι ως γαλαζοαίματοι αλλά ως ροκ σταρς και μάλιστα της δεκαετίας του 60, πράγμα που σημαίνει πολύ σεξ, πολλά πάρτι και πολλά ναρκωτικά ανάμεσα σε άλλες καταχρήσεις. Όμορφοι, δυναμικοί και καταραμένοι θυμίζουν ήρωες του Φιτζέραλντ, που απολαμβάνουν την ευδαιμονία μέχρι την τελική τους πτώση. Η συμπεριφορά τους καθορίζεται περισσότερο από το αλκοόλ και λιγότερο από τις επιθυμίες τους.

Το ζευγάρι πήρε διαζύγιο και έκανε άλλη μια πρωτιά καθώς ήταν το πρώτο ζευγάρι της βασιλικής οικογενείας που προχωρούσε σε μια τέτοια απόφαση μετά την ακύρωση του γάμου του Ερρίκου Η’ με την Άννα της Κλεβ που ήταν η τέταρτη γυναίκα του το 1540. Φυσικά μετά τα διαζύγια άρχισαν να πέφτουν βροχή αλλά μέχρι τότε δεν είχε ανοίξει ρουθούνι στο παλάτι.

Η Μαργαρίτα συνέχισε να ζει με τρόπο ελεύθερο, σχεδόν ανάρμοστο για το παλάτι, ξενυχτούσε κάθε βράδυ, καπνίζοντας εξήντα τσιγάρα και πίνοντας εντυπωσιακές ποσότητες αλκοόλ, ενώ έκανε παρέα με ροκ σταρς, είχε μια πλούσια κοινωνική ζωή και μια ακόμα πλουσιότερη ερωτική ζωή που την κρατούσε όσο πιο μυστική μπορούσε στη βίλα της, στο νησί Mustique της Καραϊβικής, στην οποία έζησε ένα πολυτάραχο δεσμό με τον επί 17 χρόνια κηπουρό της.

Όλοι την θυμούνται σαν ένα ελεύθερο πνεύμα που αγαπούσε να τραγουδά και να παίζει πιάνο, να προκαλεί την αδερφή της και κάθε συντηρητική αντίληψη και να καπνίζει με μια μακριά πίπα. / ΕΡΑ

Λένε πως πριν από το θάνατό της στα 71 της, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα λέγοντας «Τα μυστικά πρέπει να φεύγουν μαζί μας», έκαψε όλες τις επιστολές της. Ήδη η υγεία της είχε επιδεινωθεί κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες της ζωής της, εξαιτίας του έντονου καπνίσματος. Το 1985 έκανε επέμβαση στους πνεύμονες, το 1993 υπέστη πνευμονία και μεταξύ του 1998 και του 2001 έπαθε τουλάχιστον τρία εγκεφαλικά επεισόδια. Πέθανε στο Νοσοκομείο Βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄ στις 9 Φεβρουαρίου 2002.

Όλοι την θυμούνται σαν ένα ελεύθερο πνεύμα που αγαπούσε να τραγουδά και να παίζει πιάνο, να προκαλεί την αδερφή της και κάθε συντηρητική αντίληψη και να καπνίζει με μια μακριά πίπα. Η Μαργαρίτα ήταν μια πριγκίπισσα που τα ήθελε όλα, την πριγκιπική ζωή και τη μποέμικη ελευθερία. Τα λαχταρούσε όλα όπως τα λαχταρά κάθε θνητός, ίσως αυτό την κάνει το πιο συμπαθές μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Δείτε ένα βίντεο με τη ζωή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, από ενός έως 71 ετών:

 

TAGS