Η Πηγή Δεβετζή, η πρωταθλήτρια του στίβου από την Αλεξανδρούπολη, έδωσε νέα συνέντευξη στη Δανάη Μπάρκα και το «Πάμε Δανάη», όπου μίλησε για τα δύσκολα πρώτα βήματά της στον αθλητισμό, τις διακρίσεις που βίωσε ως γυναίκα και τα περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας που έχει ζήσει.

«Είναι λιγότερες οι χαρές και περισσότερες οι λύπες» λέει για τον αθλητισμό, προσθέτοντας ωστόσο ότι μια χαρά μπορεί να επισκιάσει τις λύπες. «Όταν ματώνεις, πονάνε τα πόδια σου, δεν έχεις τη στήριξη που πρέπει να έχεις από την ομοσπονδία και ανθρώπους που νομίζεις ότι σε πιστεύουν, αλλά τελικά σε πιστεύει μόνο ο προπονητής και η οικογένειά σου». Η ίδια όμως δεν το έβαλε ποτέ κάτω, παρά τις αντιξοότητες, «γιατί μέσα μου ένιωθα πολύ δυνατή και εγωίστρια, οπότε όταν βρέθηκα σε μια στιγμή που με “φτύσανε” και δεν είχα βοήθεια από κανέναν, εκεί είπα όχι, θα χτυπήσω το χέρι μου στο τραπέζι».

«Μέσα μου ένιωθα πολύ δυνατή και εγωίστρια, οπότε όταν βρέθηκα σε μια στιγμή που με “φτύσανε” και δεν είχα βοήθεια από κανέναν, εκεί είπα όχι, θα χτυπήσω το χέρι μου στο τραπέζι».

Ήρθε στην Αθήνα από τον Έβρο 18 χρονών, μαζί με τον πατέρα της. «Φαγητό δεν είχα, εκεί που έμενα στο Ολυμπιακό Στάδιο. Και πήγαινα απέξω και μού δίνανε φαγητό οι συναθλητές μου και οι μάγειρες που έλεγαν, αυτό το παιδί δεν θα φάει σήμερα; Πέρασα δύσκολα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αυτό που φαίνεται, αλλά η ζωή του αθλητή είναι μοναχική και με στερήσεις. Υπήρχε κάποιος προπονητής που είπε, δεν κάνει, να πάει στο χωριό της να πλύνει πιάτα».

«Υπήρχε κάποιος προπονητής που είπε, δεν κάνει, να πάει στο χωριό της να πλύνει πιάτα»

Όπως πρόσθεσε η Δεβετζή, «υπήρχε πίεση παραπάνω στον στίβο, από ανθρώπους που έφαγα και μπούλινγκ και πολύ έντονο φλερτ. Αν βγω και πω ονόματα μπορεί να κλείσω πολλά σπίτια».

Ένα πολύ έντονο περιστατικό βίας ωστόσο έχει ζήσει από πρώην σύντροφο, που επιλέγει να μην κατονομάσει, τον οποίο μάλιστα χτύπησε εκείνη, στην προσπάθειά της να αμυνθεί. «Πήγε να με χτυπήσει και αμύνθηκα. Με έπιασε από το λαιμό και με κόλλησε σε μια ντουλάπα και μου γύρισε το μυαλό. Την ίδια μέρα έφυγα, υπήρχε μακροχρόνια σχέση. Αν κάποιος άνθρωπος κάνει αυτό το πράγμα μία φορά, θα το ξανακάνει. Ο άνθρωπος βελτιώνεται, αλλά δεν αλλάζει».

Από τον ίδιο άνθρωπο είχε δεχτεί και τηλεφωνική απειλή μετά το χωρισμό τους, για την οποία έκανε καταγγελία στην αστυνομία. «Μετά σταμάτησε, δεν με ξαναενόχλησε» πρόσθεσε η αθλήτρια.

Δείτε τη συνέντευξή της στο «Πάμε Δανάη»:

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: Glomex
 

TAGS