Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, σε ηλικία 99 ετών. Υποστήριξε τη σύντροφό του για 65 χρόνια και αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή μόλις το 2017. Θεωρείται ότι βοήθησε το θεσμό της μοναρχίας να προσαρμοστεί στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής.

Η ιστορία αγάπης του με τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία στο γάμο τους ήταν ακόμα πριγκίπισσα, εκτυλίχθηκε και μέσα από την εξαιρετικά επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «The Crown». «Συμπεριφερόμαστε σαν να ανήκουμε ο ένας στον άλλον εδώ και χρόνια» έγραφε η Ελισάβετ στους γονείς της, λίγο μετά τον γάμο τους. 

«Συμπεριφερόμαστε σαν να ανήκουμε ο ένας στον άλλον εδώ και χρόνια» έγραφε η Ελισάβετ στους γονείς της, λίγο μετά τον γάμο τους.

Με την πάροδο των χρόνων, αναγνώρισε τη βαθιά επίδραση που της ασκούσε ο σύντροφός της. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια ομιλία που παρέθεσε για την 50η επέτειο του γάμου τους, τον αποκαλούσε τη «δύναμή» της. «Εγώ, και όλη η οικογένειά του, αυτή η χώρα και πολλές ακόμα, του οφείλουμε ένα χρέος μεγαλύτερο από όσο θα μπορούσε ποτέ να διεκδικήσει ο ίδιος ή από όσο θα μάθουμε ποτέ» είχε πει η ίδια.

«Η βασίλισσα κληρονόμησε από τον πατέρα της ένα μοντέλο μοναρχίας παρωχημένο» σχολίασε η Σάρα Γκρίστγουντ, ιστορικός και βιογράφος της Ελισάβετ. «Δεν ήταν προετοιμασμένο για τη νέα εποχή, αλλά ο πρίγκιπας Φίλιππος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εκμοντερνισμό του».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτό: EPA/KAREL PRINSLOO 

TAGS