ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πέθανε ο David Bowie

O David Bowie άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών, μετά από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο.

Πέθανε ο David Bowie

O David Bowie άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών, μετά από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο γιoς του μέσω Twitter.

Το 1966, στις 15 Ιανουαρίου κυκλοφορεί το πρώτο τραγούδι («I can't stop thinking about me») που φέρει μια υπογραφή, η οποία έμελλε να αλλάξει την ιστορία της μουσικής. Ο άσημος νεαρός κύριος Ντέιβιντ Τζόουνς που μέχρι τότε προσπαθούσε με διάφορα σχήματα να συστηθεί μουσικά στο κοινό, είπε να εγκαταλείψει το κοινό επώνυμο και να υιοθετήσει ένα ψευδώνυμο. Το Τζόουνς έγινε Μπάουι. Και η μουσική άλλαξε για πάντα.

Αν ο Ντέιβιντ Μπάουι δεν είχε πέσει στη γη, ποιος θα είχε αλλάξει την ιστορία της μουσικής;

Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Τζόουνς, γνωστός ως Ντέιβιντ Μπόουι, ήταν Βρετανός μουσικός και παραγωγός της ροκ και σημαντικός εκπρόσωπος της μουσική του 20ού αιώνα, κυρίως χάρις στη δουλειά του τη δεκαετία του 1970. Έγινε αρχικά γνωστός το 1969, όταν το τραγούδι του Space Oddity έφτασε στο Βρετανικό Τοπ 5. Εμφανίστηκε ξανά το 1972 με το τραγούδι Starman και το ανδρόγυνο alter ego Ziggy Stardust. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς του Glam Rock. Στη συνέχεια άλλαξε ξανά το μουσικό στυλ και το 1975 έγινε διάσημος στην Αμερική με το τραγούδι του "Fame" που έφτασε στο νούμερο 1, από το άλμπουμ Young Americans. Η καρίερα του συνέχισε χωρίς σημαντικές επιτυχίες το υπόλοιπο της δεκαετίας του 1970. Το 1983 κυκλόφορησε το άλμπουμ Let's dance, το οποίο περιλαμβάνει πολλά επιτυχήμενα τραγούδια. Συνέχισε να πειραμάτιζεται τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

Το Σάββατο γιόρτασε τα 69 του χρόνια, και μαζί με το άλμπουμ Blackstar, κυκλοφόρησε την ημέρα των γενεθίων του, μια νέα βιογραφία με μια μοναδική αφήγηση από την βρετανίδα δημοσιογράφο και συγγραφέα Μέρι Φίνιγκαν, η οποία εξιστορεί την γνωριμία της με τον Ντείβιντ Μπάουι στο βιβλίο με τον τίτλο «Psychedelic Suburbia: David Bowie and the Beckenham Arts Lab» και παρουσιάζει στον αναγνώστη μερικές φωτογραφίες, πραγματικά κειμήλια από εκείνη την εποχή, στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Η συγγραφέας περιγράφει το πως γνώρισε τον - ελάχιστα γνωστό τότε – καλλιτέχνη, τον οποίο κάλεσε στο σπίτι της και τελικά τον έκανε συγκάτοικό της. «Πρόσεξα μια φωνή και μια κιθάρα. Μια μουσική εντελώς άγνωστη σε μένα. Είχε σιγουριά, ήταν προσωπική και είχε μελωδία. Σκεφτηκα ότι αυτός δεν πρέπει να είναι ένας μέσος φιλόδοξος ροκ σταρ. Είναι κάτι διαφορετικό» γράφει η Φίνιγκαν.

«Ποιος παίζει;» φώναξα ενώ το τραγούδι τελείωνε. Ενα χλωμό και αδύνατο πρόσωπο περιτριγυρισμένο με σγουρά ξανθά μαλλιά εμφανίστηκε στο ανοικτό παράθυρο. «Γεια» είπε ευγενικά. «Είμαι ο Ντέιβιντ. Πως είστε;»

«Είμαι η Μέρι. Θα θέλατε ένα φλιτζάνι τσάι και μια τζούρα κάνναβη;»

Εχοντας μεγάλη περιέργεια, καθώς δεν είχε ακούσει ποτέ για «τζούρα», ο Ντέιβιντ Μπάουι, μαζί με την 12χορδη κιθάρα του μάρκας Gibson κατέβηκε τα σκαλιά. Πήραμε μαζί τσάι, την τζούρα και μπισκότα, και μετά φάγαμε κέικ και μια σαλάτα από το ψυγείο και ό,τι αρχίζει ως μια σύντομη επαφή τελειώνει πολύ αργά την νύχτα.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση της Μέρι Φίνιγκαν με τον 22χρονο τότε τραγουδιστή που μόλις είχε κυκλοφορήσει το Space Oddity έφτασε στο Βρετανικό Τοπ 5 και μόλις είχε χωρίσει από την χορεύτρια Ερμιόνη Φαρδινγκέιλ.

Η Φίνιγκαν του είχε προτείνει να μείνει μαζί με την ίδια και τα δύο παιδιά της και να μοιράζονται το σπίτι. Ο Μπάουι δέχθηκε να πληρώνει 5 λίρες την εβδομάδα για να χρησιμοποιεί το ένα υπνοδωμάτιο που περίσσευε στο σπίτι της.

«Ηταν ένα γήινο φαινόμενο στα όρια του καλλιτεχνικού στερεώματος» λέει η Φίνιγκαν για τον Μπάουι που εκτός από το σπίτι, μοιράστηκαν για λίγο και το ίδιο κρεβάτι.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που είχε στο αρχείο της η Φίνιγκαν και δημοσιεύονται στο βιβλίο είναι και ένα χειρόγραφο του Μπάουι με τους στίχους του «Oh! You Pretty Things».

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024