Η Κάρμεν Ρουγγέρη και ο Στέφανος Κορκολής σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή τους στην ΕΡΤ μοιράστηκαν ο καθένας τη δική του εμπειρία από τον καρκίνο. Όλα άρχισαν από μια διστακτική, στην αρχή, ερώτηση, της Ρουγγέρη, που οδήγησε σε μια προσωπική της αποκάλυψη που μπορεί πραγματικά να σώσει ζωές. Ο Κορκολής αφηγήθηκε και τη δική του εμπειρία από τον καρκίνο, για την οποία ωστόσο έχει ξαναμιλήσει στο παρελθόν.

«Έχει γεμίσει ο κόσμος με αυτή την αρρώστια, τον καρκίνο» σχολίασε η Ρουγγέρη. «Μη φοβάστε να το λέτε! Είναι καλό» την ενθάρρυνε ο Κορκολής. «Εσύ τα κατάφερες, δόξα τω Θεώ» του είπε, για να απαντήσει εκείνος: «Τα καταφέρνω. Σ’ εμένα, έρχεται, φεύγει. Είναι μια διαρκής μάχη. Το βασικό θεωρώ ότι είναι να κάνουμε όλοι προληπτικό έλεγχο. Μπορεί να σωθείς, να προλάβεις. Είναι μια αρρώστια που χτυπάει ανεξαιρέτως, ξαφνικά, και αλλάζει τη ζωή σου. Αλλά, από την άλλη, δεν πρέπει να κατεβάσεις τα χέρια κάτω και να το δέχεσαι. Θέλει μια διαρκή μάχη, μια διαρκή ενημέρωση».

«Είναι μια αρρώστια που χτυπάει ανεξαιρέτως, ξαφνικά, και αλλάζει τη ζωή σου. Αλλά, από την άλλη, δεν πρέπει να κατεβάσεις τα χέρια κάτω και να το δέχεσαι»

Ο μουσικοσυνθέτης και ερμηνευτής συνέχισε λέγοντας:

«Και εμείς γενικά πρέπει να μάθουμε να ακούμε τον γιατρό μας και να τον πιέζουμε να μας λέει, καμιά, φορά, τα πράγματα, όσο και αν είναι δυσάρεστα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χωράει καμία ωραιοποίηση, πρέπει να λέμε τα πράγματα όπως είναι. Υπάρχουν περιπτώσεις πάρα πολύ βαριές, εκεί πραγματικά οι άνθρωποι περνάν τα πάνδεινα. Εγώ όταν πήγα να κάνω τις πρώτες μου θεραπείες και έβλεπα άλλους ανθρώπους σε πολύ χειρότερη κατάσταση, έλεγα, δεν έχω τίποτα μπροστά σε αυτούς. Αλλά πρέπει να σταματήσουμε πια να κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας».

«Όταν πήγα να κάνω τις πρώτες μου θεραπείες και έβλεπα άλλους ανθρώπους σε πολύ χειρότερη κατάσταση, έλεγα, δεν έχω τίποτα μπροστά σε αυτούς»

Αυτή η αφήγηση έγινε αφορμή για να μοιραστεί και η Ρουγγέρη τη δική της εμπειρία:

«Εγώ είμαι της πρόληψης, πολύ και έκανα μια μαστογραφία. Δεν με πήραν τηλέφωνο να μου πουν ότι κάτι συμβαίνει και άργησα να πάρω τα αποτελέσματα». Τελικά, πήγε να τα πάρει «μια μέρα, περνώντας από εκεί με τον χορογράφο μου, παρεμπιπτόντως. Λέει μέσα, υπάρχει κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί με εγχείρηση. Τα παρατάω όλα, τρέχω επάνω στη γιατρό και λέω, τι σημαίνει αυτό; Μου λέει, πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρέσουμε κάτι, υπάρχει κάτι ύποπτο, και να κάνουμε τη βιοψία. Πότε μπορείτε; Και τώρα, της λέω. Το κάνει λοιπόν, ήταν σαν τη μύτη της καρφίτσας και αποδείχθηκε ότι ήταν καρκίνος, αλλά δεν είχε προλάβει να γίνει διηθητικός. Το προλάβαμε και ήταν όλα καλά. Μου λέει, μόνο, κάθε έξι μήνες θα κάνετε έλεγχο. Και το κάνω αυτό γιατί έτσι πρέπει, λέω σε όλο τον κόσμο να μην αναβάλλει».

«Ήταν σαν τη μύτη της καρφίτσας και αποδείχθηκε ότι ήταν καρκίνος, αλλά δεν είχε προλάβει να γίνει διηθητικός. Το προλάβαμε και ήταν όλα καλά»

«Η αναβολή, δυστυχώς, είναι και απόρροια φόβου» προσθέτει ο Κορκολής και καταλήγει: «Εγώ μπήκα σε πάρα πολλές διαδικασίες [μετά τη διάγνωση]. Έκανα πια πολύ αυστηρές επιλογές στο τι θέλω να έχω δίπλα μου. Πέταξα πάρα πολλή σαβούρα, με συγχωρείτε για την έκφραση, τοξικούς ανθρώπους. Καταλαβαίνεις την αξία του τι έχεις, χαμηλώνεις τον πήχυ. Γίνεσαι ένας άλλος άνθρωπος, κρατώντας τα καλά».

Δείτε το απόσπασμα της συζήτησής τους:

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Φωτό: Glomex
 

TAGS