ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις γίνονται εν κρυπτώ. Δεν μπορώ να υπερασπιστώ ή να κατηγορήσω»

Για πρώτη φορά μετά το κύμα καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης παίρνει θέση για όσα ακούγονται.

Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις γίνονται εν κρυπτώ. Δεν μπορώ να υπερασπιστώ ή να κατηγορήσω»

Για πρώτη φορά μετά από το τεράστιο ξέσπασμα των καταγγελιών στον χώρο του θεάτρου ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς του ελληνικού θεμάτος τοποθετείται πάνω στο ζήτημα, καταθέτοντας την δική του άποψη για τα όσα βλέπουμε και ακούμε το τελευταίο διάστημα.

Ο Κωνσταντινός Μαρκουλάκης, μιλώντας αρχικά στην Καθημερινή υποστήριξη πως αν κάποια στιγμή στη ζωή του είχε υπάρξει μάρτυρας ενός τέτοιου περιστατικού θα είχε βρει το θάρρος να το καταγγείλει στις αρχές.

«Αυτά τα πράγματα, οι σεξουαλικές δηλαδή κακοποιήσεις, γίνονται κυρίως εν κρυπτώ, οπότε είναι δύσκολο να κατηγορήσεις ή να υπερασπιστείς κάποιον με απόλυτο τρόπο» συνέχισε, περιγράφοντας πως κάποτε μια συνάδελφός του, ηθοποιός, του μετέφερε μια ιστορία άσχημης συμπεριφοράς από σκηνοθέτη.

Και εξηγεί: «Όταν μπήκα στη μέση, το ίδιο το άτομο μου είπε να μην ανακατευτώ. Όπως και για τους καταγγέλλοντες υπήρχε δυσκολία να μιλήσουν για διάφορους λόγους, έτσι δεν είναι απλό και για τους τρίτους», συνεχίζει.

Για τον ηθοποιό «η πραγματική δικαίωση των ανθρώπων που υπέφεραν και υποφέρουν είναι η αλλαγή που επέρχεται. Για εμένα προσωπικά μαθαίνω πως ακούγονται διάφορα ψέματα, όπως το ότι έκλεισα τα κοινωνικά μου δίκτυα όταν ξέσπασε αυτή η ιστορία, ενώ τα έχω κλείσει από τις 12 Ιανουαρίου. Επειδή αυτό το θέμα είναι σπουδαίο, είναι καλό να προσέχουμε από πού και πώς ενημερωνόμαστε».

Καθώς οι καταγγελίες για επιφανή ονόματα του θεάτρου πληθαίνουν, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τονίζει: «Όσο για το θέατρο, στο οποίο ανήκω εδώ και 30 χρόνια, θέλω να ξεκαθαρίσω πως η εικόνα του συνολικά δεν είναι έτσι. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό όσων καταγγέλλονται είναι πολύ μικρότερο από εκείνους που δεν παραβατούν. Σας διαβεβαιώνω ότι το θέατρο είναι γεμάτο από ανθρώπους με ταλέντο και ψυχικά χαρίσματα. Από την άλλη, όπως συμβαίνει παντού στην κοινωνία, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν εννοήσει τη θέση τους στην κοινότητα διαφορετικά από ό,τι θα έπρεπε, που συμπεριφέρονται κακοποιητικά».

Για το ίδιο ακριβώς θέμα και με αφορμή την κυκλοφορία της νέας ταινίας στην οποία πρωταγωνιστεί, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης μίλησε και στην ιστοσελίδα Flix.gr, επικροτώντας την πράξη των θυμάτων που βγήκαν να μιλήσουν για τα περιστατικά βίας και παρενόχλησης.

«Πρώτα από όλα: επικροτώ τη στάση των θυμάτων. Η στάση των θυμάτων χρειάστηκε μεγάλη γενναιότητα. Από εμάς τους υπόλοιπους όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Όλο αυτό που συμβαίνει είναι σπουδαίο. Οδηγεί σε μια νέα εποχή, χωρίς φόβο, όπου οι κακοποιητικές συμπεριφορές δε θα γίνονται ανεκτές -μέσα από θεσμούς και κανόνες. Αυτή είναι η στιγμή για αλλαγές», λέει.

«Πιστεύω ότι η μόνη οδός είναι η θεσμική οδός (το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που οργανώνεται εξαιρετικά, ο εισαγγελέας) κι όχι οι καταγγελίες στα κοινωνικά δίκτυα και τα κανάλια. Με όνομα και επώνυμο. Αυτή άλλωστε είναι και η ιδέα τού ''δε φοβάμαι πια''».

Σύμφωνα με τον ηθοποιό, «η ηθική δικαίωση των θυμάτων, όταν συχνά ο θύτης δεν μπορεί να υποστεί καμία ποινή ή τιμωρία, είναι πως θα συντελέσουν για αυτό που θα γίνει από δω και πέρα: να θεσπίσουμε νόμους, κανόνες, να φτιάξουμε το πλαίσιο που θα επιτρέψει στους νεότερους να μη ζήσουν ποτέ τέτοιες εμπειρίες».


Αυτός είναι και ο λόγος που «δεν «πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία», όπως λέει ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. «Είναι κρίμα, μέσα στην ονοματολαγνεία, να χαθεί η ευκαιρία να προχωρήσει το μαχαίρι σ’ όλους τους χώρους εργασίας -το θέατρο, που προσφέρει θέαμα, είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου», αναφέρει.

Όσο για την αποκαθήλωση αγαπημένων ηθοποιών και καλλιτεχνών, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σημειώνει. «Θεωρώ την καλoσύνη σημαντικότερη αρετή απ’ το ταλέντο ή την ευφυΐα -για τη δική μου ζωή. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του».

Μία παλαιότερη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη:


Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024