Είναι έγκυος ή όχι; Κι αν δεν είναι ούτε αυτή τη φορά, τι περιμένει; Και, τέλος πάντως, πώς είναι δυνατόν να μη θέλει να γίνει μητέρα;

Το πιο ουσιώδες σχόλιο πάνω στις ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με την ενδεχόμενη (ή μη) εγκυμοσύνη της Τζένιφερ Άνιστον έγραψε η αρθρογράφος της Vogue, Michelle Ruiz. Παράλληλα, επισήμανε ότι τα ίδια αδιάκριτα - έως επιθετικά - ερωτήματα δέχεται, φυσικά, όχι μόνο η δημοφιλής ηθοποιός, αλλά και χιλιάδες άλλες γυναίκες ανά τον κόσμο.

Η αρθρογράφος αναφέρει αρχικά ότι η Άνιστον είναι δικαιολογημένα «μπουχτισμένη» με τα σχετικά σχόλια που κυκλοφορούν, καθώς και με τον παράλογο και ενοχλητικό τρόπο με τον οποίο παρακολουθείται και κριτικάρεται το σώμα της.

Είμαστε όλες Τζένιφερ Άνιστον και δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν κινούμενες μήτρες και να μας ανακρίνουν διαρκώς για το αν και πότε σχεδιάζουμε να κάνουμε παιδιά.

«Είμαστε όλες Τζένιφερ Άνιστον», σχολίασε η Ruiz, «και δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν σαν κινούμενες μήτρες και να μας ανακρίνουν διαρκώς για το αν και πότε σχεδιάζουμε να κάνουμε παιδιά».

Η αρθρογράφος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Η Άνιστον είναι απλώς μια γυναίκα χωρίς παιδιά, αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο γυναίκα. Η μήτρα της, αλλά και, γενικότερα, το σώμα της, δεν αφορά κανέναν παρά μόνο την ίδια. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη γυναίκα».

Η Ruiz τονίζει ότι είναι λυπηρό και μόνο το γεγονός ότι η δημοφιλής ηθοποιός έχει αναγκαστεί να απαντήσει δημοσίως σχετικά με το θέμα. Αλλά, ακόμα και τότε, όταν δηλαδή είπε ότι «όταν αποφασίσω να γίνω μητέρα, θα σας το πω πρώτη εγώ», οι κακεντρεχείς δεν θέλησαν να την ακούσουν. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι και, μάλιστα, άκρως προσωπικοί, για τους οποίους μια γυναίκα δεν θέλει να κάνει παιδί. Και, γι' αυτό, είναι πιθανότατα ένα θέμα που η ίδια δεν θέλει να συζητήσει.

Ένας άνδρας που δεν έχει σύζυγο και παιδιά θεωρείται απλώς «ατακτούλης», ενώ μια γυναίκα αποτυχημένη, εμμονική με την καριέρα της ή ψυχρή.

Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο ενοχλητική, όταν καινούριες φήμες περί εγκυμοσύνης της ηθοποιού κυκλοφόρησαν, μόνο και μόνο επειδή εκείνη είχε αφεθεί λίγο περισσότερο στο φαγητό και είχε χάσει προσωρινά την άποψη σιλουέτα της κατά τη διάρκεια διακοπών.

Η αρθρογράφος της Vogue συμφώνησε με το σχόλιο της ηθοποιού ότι, «με αφορμή αυτό το συμβάν, φάνηκε πως πολλοί πιστεύουν ότι η αξία μιας γυναίκας εξαρτάται από το αν είναι παντρεμένη ή αν έχει γίνει μητέρα. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που δεν έχει σύζυγο και παιδιά, θεωρείται μη ολοκληρωμένη, αποτυχημένη και δυστυχισμένη».

Η αρθρογράφος πρόσθεσε ότι είναι άκρως προσβλητική η εμμονή με το πότε μια γυναίκα θα γίνει βιολογική μητέρα. Εξάλλου, όπως αναφέρει, οι άνδρες που δεν έχουν παιδιά θεωρούνται απλώς «ατακτούληδες», ενώ οι γυναίκες κατεστραμμένες, υπερβολικά αφοσιωμένες στην καριέρα τους ή ψυχρές. Η ταμπέλα της εγωπαθούς καριερίστριας έχει κολλήσει και στη συγκεκριμένη ηθοποιό από το 2005 που χώρισε με τον Μπραντ Πιτ.

Αυτή η επικριτική στάση κάνει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα γονιμότητας να νιώθουν ακόμα πιο μειονεκτικά.

Γιατί, λοιπόν, είναι τόσο αφόρητο το γεγονός ότι η υπέρλαμπρη σελέμπριτι δεν έχει γίνει μητέρα;, αναρωτιέται η Ruiz. Το γεγονός αυτό κάνει τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας να νιώθουν ακόμα πιο μειονετικά.

Η Ruiz στο τέλος του άρθρου της αναφέρει: «Κάποιοι λένε ότι η Άνιστον δεν έχει λόγο να παραπονιέται. Είναι αγαπημένη σελέμπριτι, εκατομμυριούχος, πηγαίνει πολυτελείς διακοπές και την αποκαλούμε απλώς “Τζεν” γιατί την θεωρούμε φίλη μας»

«Γιατί, λοιπόν, δεν αρχίζουμε να την αντιμετωπίζουμε πράγματι ως φίλη μας;», προτείνει εύστοχα, ολοκληρώνοντας το κείμενό της η αρθρογράφος.

TAGS