ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η τραγική ζωή της Τίνα Τέρνερ: Η κακοποίηση του Άικ, η αυτοκτονία του γιου της, οι δικοί της φόβοι

Η βασίλισσα της ροκ με την ατίθαση κόμη και την μοναδική ενέργεια έφυγε σε ηλικία 83 ετών.

Η κακοποίηση του Άικ, η αυτοκτονία του γιου της, οι δικοί της φόβοι: Η τραγική ζωή της Τίνα Τέρνερ

Η Anna Mae Bullock, όπως είναι το κανονικό της όνομα μεγάλωσε στο Nutbush, του Tennessee. Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1939. Κόρη δύο μεροκαματιάριδων, των Floyd και Zelma Bullock. Όταν η Άννα, αργότερα Τίνα, ήταν 10 ετών, η μητέρα της άφησε την οικογένειά της και το σπίτι της, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο μπαμπάς της Τίνα τελικά "την έκανε" κι αυτός, αναγκάζοντας αυτήν και την μεγαλύτερη αδελφή της, Alline, να μεγαλώσουν πιο γρήγορα και βιαστικά από την ηλικία τους. Ανατράφηκαν από τη γιαγιά τους, και όταν αυτή πέθανε έφτασαν στο Σαιντ Λούις, όπου είχε εγκατασταθεί η αποξενωμένη μητέρα τους.

Αλλά αυτά ήταν μόνο η αρχή των δύσκολων στιγμών για το κοριτσάκι που θα μεγάλωνε για να γίνει μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες στον κόσμο, με τις υψηλότερες πωλήσεις δίσκων. Ενώ ζούσε στο Σεντ Λούις, η Τίνα και η αδελφή της, σύχναζαν σε κλαμπ R&B στην περιοχή. Μια νύχτα στο Club Manhattan συναντήθηκε με τον άντρα που θα ερχόταν να προκαλέσει μεγάλη αγωνία και πόνο στη ζωή της: τον Ike Turner (Άικ Τέρνερ).

Η σχέση της Τίνα Τέρνερ με τον μετέπειτα σύζυγό της και μουσικό Άικ, που την κακοποιούσε, την έκανε ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά στις σχέσεις. Αλλά στα απομνημονεύματά της, με τίτλο "My Love Story", η ντίβα της μουσικής περιγράφει την δεύτερη ευκαιρία στον έρωτα – και πώς της έσωσε την ζωή, κυριολεκτικά.

Στην αρχή, ο Άικ ήταν τρυφερός και συναισθηματικός, αλλά η συμπεριφορά του προς τους άλλους ήταν εξαιρετικά επιθετική. Ήταν θέμα χρόνου να στραφεί αυτή η επιθετικότητα και στην γυναίκα του. Η πρώτη αφορμή του δόθηκε όταν η Τίνα θέλησε να σταματήσει τη συνεργασία τους. Η Άικ έδωσε μία ξεκάθαρη απάντηση: χτύπησε την Τίνα στο πρόσωπο με ένα καλαπόδι για τα παπούτσια. Η Τίνα, παρ’ όλα αυτά, δεν τον εγκατέλειψε. Παντρεύτηκαν το 1962 στο Μεξικό, αλλά οι ξυλοδαρμοί συνεχίστηκαν. Στην αρχή ο Άικ σημάδευε τα πλευρά της Τίνα, για να κρύβονται πιο εύκολα οι τραυματισμοί. Αργότερα, όμως, έχασε κάθε συστολή. Η Τίνα χρειάστηκε πολλάκις να ανέβει στη σκηνή με σπασμένη μύτη και μαυρισμένα μάτια. "Ήθελε να φαίνονται οι τραυματισμοί. Αυτό ήταν το πιο ντροπιαστικό απ’ όλα".

Ήταν μόλις το 1985, περίπου μία δεκαετία αφότου εγκατέλειψε τον Άικ για πάντα, όταν γνώρισε τον επόμενο σύζυγό της, Έρβιν Μπαχ. Παρόλο που ήταν 16 χρόνια μικρότερός της, ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. "Ήμουν λίγο άτακτη εκείνη την περίοδο" γράφει η 78χρονη Τίνα Τέρνερ. "Μια μέρα είπα στον εαυτό μου: θα του την πέσω. Τον κοίταξα – τόσο όμορφος με το Lacoste μπλουζάκι του, το τζιν παντελόνι του και τα μοκασίνια χωρίς κάλτσες – και του ψιθύρισα, "Έρβιν, όταν έρθεις στην Αμερική, θέλω να μου κάνεις έρωτα". Με κοίταξε σαν να μην μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά του. Ούτε εγώ δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που είχα ξεστομίσει".

Παρά την φήμη της ως παγκόσμια σούπερ σταρ, η Τέρνερ παραδέχεται ότι πάλευε συχνά με την αυτοπεποίθησή της όταν δεν βρισκόταν στο επίκεντρο.

"Δεν ήμουν ποτέ μία από αυτές τις γυναίκες που έπρεπε να κάνουν σεξ οπωσδήποτε. Υπήρχαν περίοδοι που δεν είχα κάνει σεξ για έναν χρόνο, για να είμαι ειλικρινής. Μην γελάτε, αλλά ήμουν πάντα λίγο νευρική στο να ξεκινήσω μια σχέση με έναν άνδρα επειδή δεν ήξερα πως θα αντιδρούσε στην θέα της περούκας μου. Όσο μου άρεσε η ομορφιά και η ευκολία που μου έδινε, πάντα φοβόμουν να γνωρίσω έναν άνδρα που μπορεί να είχε πρόβλημα αν έμπλεκε ερωτικά με την Τίνα, με τα πλούσια μαλλιά και τα λαμπερά κοσμήματα, αλλά όταν ξυπνούσε, θα έβλεπε μπροστά του την Άννα Μέι. Κι αν απογοητευόταν με τον πραγματικό μου εαυτό;".

Ο Μπαχ δεν απογοητεύτηκε. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, έμεναν σε ένα σπίτι στην Κολωνία της Γερμανίας, προτού η δουλειά του, τον αναγκάσει να μετακομίσουν στην Ελβετία. Αν και απέρριψε την πρώτη πρόταση γάμου του, τελικά παντρεύτηκαν το 2013, μετά από 26 χρόνια σχέσης.

Αλλά η περίοδος του μήνα του μέλιτος ήταν βραχύβια, καθώς η Τέρνερ υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο μόλις τρεις εβδομάδες μετά τον γάμο τους. Χωρίς να γνωρίζει την σοβαρότητα της κατάστασής της, προσπάθησε να φύγει από το ιατρείο. "Τότε ανακάλυψα ότι δεν μπορούσα να σταθώ στα πόδια μου" θυμάται. "Ντρεπόμουν πολύ να ζητήσω βοήθεια. Παρόλο που οι μύες μου ήταν πολύ δυνατοί από τον χορό, δεν είχα την δύναμη να σηκωθώ. Φοβισμένη, προσπάθησα να φτάσω σε έναν καναπέ, και το μόνο που σκεφτόμουν όλη εκείνη την ώρα ήταν ότι δεν μπορούσα να φανταστώ την Τίνα Τέρνερ παράλυτη. Πίστευα ότι δεν θα μπορούσα να ξαναφορέσω ψηλοτάκουνα παπούτσια, πόσο μάλλον να χορέψω με αυτά".

Το 2016 διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου. Παρά την τρομακτική είδηση, ο Μπαχ προσπάθησε να την βοηθήσει ψυχολογικά. "Ο Έρβιν πάντα ακτινοβολούσε εμπιστοσύνη, αισιοδοξία και τη χαρά της ζωής. Με την βοήθειά του, προσπάθησα να διατηρήσω την ηρεμία μου".

"Έζησα έναν φρικτό γάμο που σχεδόν με κατέστρεψε, αλλά τα κατάφερα. Ξέρω πως η ιατρική μου περιπέτεια δεν έχει τελειώσει. Αλλά είμαι ακόμη εδώ – είμαστε ακόμη εδώ, πιο κοντά από όσο φανταζόμασταν ποτέ. Μπορώ να κοιτάξω πίσω και να καταλάβω γιατί ήταν αυτό το κάρμα μου. Το καλό ήρθε μετά το κακό. Η χαρά βγήκε από τον πόνο. Και δεν ήμουν ποτέ τόσο ολοκληρωτικά ευτυχισμένη όσο είμαι σήμερα" θα πει όταν ο Μπαχ θα δωρίσει το ένα του νεφρό στην Τίνα, η οποία μετά τη διάγνωση του καρκίνου του εντέρου θα βρεθεί αντιμέτωπη με νεφρική ανεπάρκεια, μετά από δική της απόφαση να παρακάμψει την κλασική ιατρική για την ομοιοπαθητική.


Στις 4 Ιουλίου του 2018, ένας εκπρόσωπος του Ιατροδικαστικού Κέντρου στο Λος Άντζελες, δήλωσε στο περιοδικό "People" πως ο Κρέγκ Τάρνερ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Studio City της Καλιφόρνια, όπου είχε αυτοπυροβοληθεί με όπλο.

Η διάσημη τραγουδίστρια γέννησε τον Κρεγκ σε ηλικία μόλις 18 ετών, όταν ήταν ζευγάρι με τον σαξοφωνίστα Ρέιμοντ Χιλ, που έπαιζε με το συγκρότημα του Άικ Τέρνερ Kings of Rythms. Ο Κρεγκ υιοθετήθηκε από τον Άικ όταν παντρεύτηκε με την Τίνα το 1962. Ο γιος της τραγουδίστριας εργαζόταν, σύμφωνα με το Hollywood Reporter, ως κτηματομεσίτης.

Λίγες ώρες προτού αυτοκτονήσει, η Τίνα παρακολουθούσε την επίδειξη μόδας του Griorgio Armani Prive Haute Couture στο Παρίσι, στο πλαίσιο της εβδομάδας μόδας υψηλής ραπτικής. Η Τίνα είχε αποκαλύψει στην Όπρα Γουίνφρεϊ πως φρόντιζε ιδιαίτερα τον Κρεγκ, γιατί ήταν ένα "πολύ συναισθηματικό παιδί"."Πάντα χαμήλωνε το βλέμμα του με λύπη" είπε για την απάντηση του γιου της στην κακοποίησή της. "Μια μέρα όταν ο Άικ με χτυπούσε, ο Κρεγκ χτύπησε την πόρτα και είπε "μητέρα, είσαι καλά;". Κι εγώ αυτό που σκέφτηκα ήταν "σε παρακαλώ, μη με χτυπάς στο σπίτι". Δεν ήθελα να ακούν τα παιδιά μου".

Καθ'όλη την διάρκεια της καριέρας της, η Τέρνερ έχει κερδίσει 12 βραβεία Γκράμμυ, τρία βραβεία Grammy Hall of Fame και ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement. Είναι η μόνη γυναίκα καλλιτέχνης που έχει λάβει συνεχόμενες υποψηφιότητες στα βραβεία Γκράμμυ στις κατηγορίες pop, rock και R&B. Το 1993, τα World Music Awards αναγνώρισαν τα χρόνια και την προσφορά της στην μουσική βιομηχανία και της απένειμαν το βραβείο Legend Award. Το 2000 η Τέρνερ έγινε η γυναίκα καλλιτέχνης με τις περισσότερες συναυλίες μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ των οποίων 25 συναυλίες στην Wembley Arena και 5 συναυλίες στο Wembley Stadium (τρεις το 1996 και δυο το 2000). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης της οποίας οι επιτυχίες βρίσκονται στο top 40 επί έξι συνεχόμενες δεκαετίες. Στο top 40 έχουν συμπεριληφθεί 34 επιτυχίες της. Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε την Τέρνερ στην 63η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στην 17η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. Το 1991, η Τέρνερ μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Η Τέρνερ έχει το δικό της αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ και το δικό της αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του St. Louis. Το 2014 έλαβε το βραβείο Soul Music Hall of Fame Lifetime Achievement.

Δείτε ένα βίντεο σχετικό με τη ζωή τη Τίνα Τέρνερ:

Φωτό: EPA/DAVID HECKER

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024
18 Απρ 2024

Σοφία Μπεκατώρου: "Ελπίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την κίνηση που πρέπει" είπε για τον Παπανώτα

Σφοδρές αντιδράσεις από τη δήλωση Παπανώτα για τις κακοποιημένες γυναίκες.

Περισσότερα από

News

18 Απρ 2024

Νίκος Αλιάγας: Η φωτογραφία τουγια την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που κάνει το γύρο του διαδικτύου

Ο Νίκος Αλιάγας ήταν ο οικοδεσπότης της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία.

18 Απρ 2024

Μάρα Δαρμουσλή: "Με ρώτησαν μέχρι πότε θα θηλάζω, έλαβα σεξιστικά σχόλια"

Η Μάρα Δαρμουσλή μίλησε για τη σχέση με την οικογένειά της, για τις δυσκολίες με τα παιδιά της αλλά και για τη διατροφική διαταραχή που πέρασε.

18 Απρ 2024

Η Ελένη Μενεγάκη αποχωρεί από το MEGA-Το παρασκήνιο της αποχώρησης

Τέλος εποχής για την Ελένη Μενεγάκη και το Mega στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν.

18 Απρ 2024

Τατιάνα Στεφανίδου, 24 χρόνια πριν και σχεδόν αγνώριστη

Η ρετρό εμφάνιση με κόκκινα μαλλιά από τηλεοπτική εκπομπή του 2000.

18 Απρ 2024

ZAF: "Ο πατέρας μου πέθανε πριν γεννηθώ"

O γνωστός καλλιτέχνης, κατά κόσμον Γιάννης Ζαφειρίου, μίλησε για την πορεία του στην μουσική και τα δύσκολα παιδικά χρόνια.

18 Απρ 2024

Τέμπη: "Ο σταθμάρχης ήταν με ιερόδουλη μέσα στο σταθμαρχείο τη μοιραία νύχτα" - Περίεργη καταγγελία από τον Νίκο Πλακιά

Σε μια καταγγελία που προκαλεί αίσθηση προχώρησε ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του, τη μοιραία νύχτα της φονικής σύγκρουσης στα Τέμπη.

18 Απρ 2024

Τα γλυπτά του Παρθενώνα ενέπνευσαν τη σχεδιάστρια Δάφνη Βαλέντε

"Επειδή η μόδα έχει φωνή -από τη στιγμή που ελκύει δημοσιότητα, είναι ένας άλλος τρόπος να περάσουμε ένα τρανταχτό μήνυμα ότι θέλουμε επιτέλους αυτό που μας ανήκει, που είναι τα γλυπτά μας πίσω" είπε η σχεδιάστρια.

18 Απρ 2024

Η Σία Κοσιώνη με το must have κοστούμι της άνοιξης

Ένα κοστούμι όπως αυτό της Σίας Κοσιώνη πρόκειται να ανανεώσει το ανοιξιάτικο office style σου.

18 Απρ 2024

Η εκδίκηση των "nerds": Όταν σταρ του Χόλιγουντ σπεύδουν να είναι εκεί στην απονομή Βραβείων επιστήμης

Από τον Έλον Μασκ ως την Κιμ Καρντάσιαν όλοι ήταν εκεί για να τιμήσουν 8 επιστήμονες στα "Όσκαρ της Επιστήμης" όπως αποκαλούνται τα Βραβεία Breakthrough.