Μερικά πράγματα στον κόσμο αυτό έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να περάσουν στην σφαίρα του μύθου. Έχουν γίνει σύμβολα και μέρος της ποπ κουλτούρας, τα αναφέρουμε ως inside jokes στις συζητήσεις με τους φίλους μας και κάπως έτσι παραμένουν στους αιώνες των αιώνων ολοζώντανα.

Κι έπειτα, στα καλά των καθουμένων έρχεται η αποκαθήλωση. Κάτι αντίστοιχο έγινε μόλις με τον εμβληματικό Μάγο του Οζ, μία από τις πιο διάσημες και δημοφιλής ταινίες του παγκόσμιου σινεμά.

Ο λόγος οι νέες αποκαλύψεις που ήρθαν στην επιφάνεια και αφορούν στην πρωταγωνίστρια του φιλμ, τη μικρούλα τότε, Τζούντι Γκαρλαντ. Υπάρχει, λοιπόν, μία συγκεκριμένη σκηνή στην ταινία όπου η Γκάρλαντ περπατά ξένοιαστη και ευτυχισμένη σε ένα κίτρινο μονοπάτι με το σκύλο της Tότο. Τη συνοδεύουν εκατοντάδες Munchkins, οι μικροσκοπικοί κάτοικοι της φανταστικής επαρχίας που έγιναν σύμμαχοί της και τους υποδύονταν διάφοροι ηθοποιοί- νάνοι.  

Πίσω από αυτή την εικόνα αθωότητας και ομορφιάς κρύβεται, σύμφωνα με τον σύζυγο της ηθοποιού, μία πολύ άσχημη και σκληρή κατάσταση που η ηθοποιός βίωσε στα γυρίσματα όντας ακόμα κοριτσάκι.  Ο Σιντ Λουφτ, ο σύζυγος της Γκάρλαντ που πέθανε το 2005 είχε κρατήσει κάποια χειρόγραφα που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα και σε αυτά περιέγραφε πως οι ηθοποιοί παρενοχλούσαν σεξουαλικά την ηθοποιό.

«Έκαναν τη ζωή της Τζούντι άθλια βάζοντας τα χέρια τους κάτω από το φόρεμά της», γράφει σε ένα απόσπασμα που αναπαράγει ο Guardian. «Οι άνδρες ήταν 40 ετών ή και μεγαλύτεροι και πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ξεφύγουν με ότι και αν έκαναν επειδή ήταν τόσο μικροί», προσθέτει. Τα χειρόγραφα και οι προσωπικές σημειώσεις του Λουφτ με το παρασκήνιο της ταινίας περιλαμβάνονται σε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο που κυκλοφορεί σε λίγες μέρες και τιτλοφορείται «Judy and I: My Life with Judy Garland».  

Η Γκάρλαντ ήταν μόλις 16 όταν γύρισε την ταινία, η οποία αναφέρεται συχνά ως μια από τις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Για την ιστορία να πούμε πως οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τους Μunchkins έχουν κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν για άσχημη και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά στα γυρίσματα

 

TAGS