Πριν από λίγες μέρες η Γκρέτα Τούνμπεργκ αποκάλυψε μια παράξενη είδηση: Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ πρότεινε να της δανείσει για τις μετακινήσεις της στις ΗΠΑ το ηλεκτρικό, «πράσινο» αυτοκίνητό του. Όσοι όμως έχουν παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια τη διαδρομή του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια και ηθοποιού, δεν ξαφνιάστηκαν ιδιαίτερα από αυτή τη χειρονομία.

Ο «Εξολοθρευτής» έχει φανεί και στο παρελθόν σύμμαχος του περιβάλλοντος, ιδρύοντας μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για την κλιματική αλλαγή, την R20 Regions of Climate Action. Μάλιστα την άνοιξη του 2018, και ενώ ανάρρωνε από μια εγχείρηση καρδιάς, ο Σβαρτσενέγκερ διοργάνωσε μια συνάντηση κορυφής για το κλίμα στην πατρίδα του, την Αυστρία.

Επιπλέον, αν και Ρεπουμπλικάνος, δεν έχει διστάσει να ταχθεί κάποιες φορές ενάντια στη γραμμή της πολιτικής του παράταξης. Ενδεικτικά στο παρελθόν είχε δηλώσει στην αμερικανική εφημερίδα Politico ότι σκόπευε να μηνύσει τις αμερικανικές πετρελαιοβιομηχανίες, υποστηρίζοντας ότι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων φέρουν μερίδιο της ευθύνης για την κλιματική αλλαγή. 

Καθώς η αλλαγή του κλίματος συντελεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε έντονα καιρικά φαινόμενα, από πλημμύρες και τυφώνες μέχρι ακραίους καύσωνες, δισεκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επηρεαστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες – μεταξύ άλλων, να γίνουν κλιματικοί πρόσφυγες (όπως αποκαλούνται όσοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής) και να υποστούν συνέπειες στην υγεία τους. Ο Σβαρτσενέγκερ πιστεύει ότι η καταστροφή θα είναι αναπόφευκτη αν άτομα και επιχειρήσεις δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μια δημοσιογράφος πέρασε μία μέρα με τον Σβαρτσενέγκερ, στη διάρκεια της συνάντησης για το κλίμα στην Αυστρία. Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: EPA/Enric Fontcuberta