Πώς υπολογίζεται, ακριβώς, η ιδανική διαφορά ηλικίας μεταξύ δύο ερωτευμένων; Ποιες μαθηματικές σταθερές την ορίζουν; Και για να έχουμε καλό ρώτημα, ποιο είναι το πραγματικό όφελος του υπολογισμού αυτής της ηλικιακής απόστασης εκτός, ίσως, από την προσποιητή ικανοποίηση της κανονικότητας, όπως αυτή ορίζεται μέσα από τις κοινωνικές νόρμες;

Κάτι απατηλό και χαλασμένο υπάρχει πίσω από κάθε τακτοποιημένη συσχέτιση του έρωτα με το σωστό. Κάτι σαν το στομαχικό εφέ μετά την κατανάλωση του ληγμένου γιαουρτιού.

Η Αλεξάντρα Γκραντ κι ο Κιάνου Ριβς εμφανίστηκαν πιασμένοι χέρι-χέρι, στο κόκκινο χαλί του LACMA Art + Film Gala, στο Λος Άντζελες και η φτερωτή ελπίδα ότι ίσως αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει πιο καλαίσθητος φώλιασε, μεμιάς, στις καρδιές μας. Αυτή 46, ψηλόλιγνη, εικαστικός και ασημένια αλεπού. Αυτός 56, κουλ, γοητευτικός, ηθοποιός και μακρυμάλλης. Οι δυο τους μαζί κόκκινο πανί στους λάτρεις του αναμενόμενου. Η στερεοτυπική ματιά εναντίον της καλειδοσκοπικής. Τα κλισέ εναντίον της έμπνευσης. «Μοιάζει μεγαλύτερή του» λένε. «Αποκλείεται να είναι η αγαπημένη του» συμπληρώνουν. Η καχυποψία τρίβει τα χέρια της και το γαϊτανάκι των αιώνιων ισορροπιών ξεστρίβει ανάποδα. Ό,τι γνωρίζουμε αλλάζει μεμιάς μέσα από τρία φωτογραφικά καρέ. Ένας άντρας-sex symbol, χωρίς ηλικία, με μια γυναίκα συμφιλιωμένη με τον χρόνο και τα γκρίζα της μαλλιά. Απρόσμενη συμμαχία, αναπάντεχη -τόσο δυνατή, που τρομάζει.

Κι έτσι, το νορμάλ, το κοινό, το στρωτό, το συνηθισμένο γίνονται μια ασφαλής φωλιά, που μέσα της μπορούν να συντελεστούν τα πιο άγρια εγκλήματα.

Κι ενώ το κοινωνικά αποδεκτό στερείται οποιασδήποτε συναισθηματικής κορύφωσης, οι τιμητές των πάντων συνεχίζουν να παραμένουν πιστοί στα ευερέθιστα, -μωρέ, εμένα δε μου πέφτει λόγος, αλλά εάν με ρωτήσεις θα σου πω ότι δε μ’ αρέσει-, αντανακλαστικά τους, αντιλαμβανόμενοι μονοδιάστατα την προφητεία. Κι έτσι, το νορμάλ, το κοινό, το στρωτό, το συνηθισμένο γίνονται μια ασφαλής φωλιά, που μέσα της μπορούν να συντελεστούν τα πιο άγρια εγκλήματα.

Ο Κιάνου με την επιλογή του αυτή (εάν, τελικά, είναι ζευγάρι με την Αλεξάντρα κι όχι στενοί φίλοι και συνεργάτες, που μοιράζονται την ίδια σκέπη του εκδοτικού τους οίκου) κοντράρει όλες τις στομφώδεις προκαταλήψεις των ερώτων, ανατρέπει κάμποσες από τις εγκεκριμένες συζυγίες των συναισθημάτων. Και το κάνει αυτό στο πιο ακτινοβόλο φόντο, σε αυτό του Χόλιγουντ, το οποίο ως γνωστόν λειτουργεί σαν ανακλαστικός καθρέφτης.

Επιμύθιο: Πώς υπολογίζεται, ακριβώς η ιδανική εικόνα μια γυναίκας ανά δεκαετία; Ποιες μαθηματικές σταθερές την ορίζουν; Και για να έχουμε καλό ρώτημα, ποιο είναι το πραγματικό όφελος του υπολογισμού αυτού του εμφανισιακού διαχωρισμού; Η 40+ γυναίκα μπορεί να είναι πολλά παραπάνω από μεσόκοπη, ασεξουέλ ή μητέρα, χωρίς να χρειάζεται υποχρεωτικά να μποτοξάρει με λύσσα τα θέλω της.

Δείτε ένα βίντεο με μία παλιότερη εμφάνισή τους, πιασμένοι πάλι χέρι-χέρι:

 

Φωτό: EPA

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS