ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα νέο, ανατριχιαστικό είδος μπούλινγκ με διαστάσεις μοντέλου

Ή αλλιώς όταν ένα τηλεπαιχνίδι μπερδεύει την προβολή με την προσβολή.

Ένα νέο, ανατριχιαστικό είδος μπούλινγκ με διαστάσεις μοντέλου

Μάλλον υπάρχει μια αδιάκριτη ηδονή πίσω από τις προσβολές. Επιβεβαιώνεται καθημερινά στα τερέν συνύπαρξης, στους αγωνιστικούς χώρους της ανθρώπινης αντιπαλότητας. Αναπαράγεται στις αυθόρμητες βρισιές πίσω από τα τσιτωμένα κορναρίσματα των οδηγών. Επισφραγίζει σαν κατακλείδα τις casual κουβέντες μεταξύ φίλων αραχτών σε ένα σαλόνι σπιτιού. Γίνεται τηλεοπτικό προϊόν και κάνει νούμερα.

Το Next Top Model προσγειώθηκε ξανά στις ελληνικές οθόνες, μετά από το 2009, που είχε κάνει το σουξέ που του αναλογούσε και που τότε το να είσαι μοντέλο ήταν πολύ πιο χάι και καλά αμειβόμενο επάγγελμα από ότι σήμερα. Μία από τις παράπλευρες απώλειες της οικονομικής κρίσης είναι η εξαφάνιση του υπαρκτού γκλάμουρ και των επακόλουθων αυτού.

Οι χαΐστες χαροπαλεύουν, οι διαφημιστικές υπερπαραγωγές συρρικνώθηκαν σε ίσταγκραμ στόρις με το κινητό και οι παράγοντες εξελίξεων έγιναν ακόλουθοι. Οι δε opinion makers φαγώθηκαν από τους ινφλουένσερς εν μία νυκτί. Μέσα σε όλες αυτές τις κοσμογονικές, κοινωνικές αλλαγές ήρθε η υπενθύμιση της πολιτικής ορθότητας να προβάλει τις ανθρώπινες αξίες σε πρώτο πλάνο και να ορίσει τους νέους κανόνες επικοινωνίας. Τα φρου-φρου και τα αρώματα κρύβουν έλλειμμα, η ουσία και το βάθος θα θριαμβεύσουν.

Μέχρι εδώ καλά. Όμως η ουσία και το βάθος δεν πουλάνε. Και το ίντερνετ, το μέσο που έχει πάρει την πληροφορία και την έχει κάνει κρόσσι, δεν προλαβαίνει να εμβαθύνει. Η τηλεόραση που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το διαδίκτυο, σε μια διαβιβαστική σχέση φούστας-μπλούζας, έχει καταλάβει ότι ο χρόνος είναι αμείλικτος, ότι πρέπει να κερδηθεί και ότι το όπιο του λαού είναι τα ριάλιτι.

Η έκθεση των χαρακτήρων καθημερινών ανθρώπων που θέλουν να γίνουν κάτι, χωρίς να είναι κάτι, αγαπιέται από το τηλεοπτικό κοινό. Η ομορφιά από την άλλη, η μόνη αυταπόδεικτη αξία, ανοίγει πόρτες. Το Next Top Model στοχεύει στην ανάδειξη της πιο ωραίας Ελληνίδας. «Της πιο μοντελάρας, της πιο στεγνής» όπως έχει χαρακτηριστικά πει εν είδει σχολιασμού για το σώμα κάποιας παίκτριας η Βίκυ Καγιά, η μία εκ των τεσσάρων κριτών. Οι άλλοι τρεις είναι ο φωτογράφος Δημήτρης Σκουλός, το μοντέλο Ηλιάνα Παπαγεωργίου και ο σχεδιαστής Άγγελος Μπράτης, οι οποίοι τηλεοπτικά δεν έχουν παρελθόν, ένα ντεφό που καθόλου δεν τους εμποδίζει να δείξουν τα δόντια τους.

Παρακολουθώντας τις οντισιόν του σόου ένα τάγκιασμα πικρίλας μένει σαν κυρίαρχη επίγευση. Δεν είναι χαριτωμένο, δεν είναι ευχάριστο και σίγουρα δεν είναι ελκυστικό τόσο λεκτικό ξύλο. Ακούγονται ατάκες όπως «τα μαλλιά σου είναι κίτρινα και το δέρμα σου μπεζ», «δεν είσαι όμορφη, ούτε καν συμπαθητική, απορώ γιατί ήρθες εδώ», «μίλα μας για τη μύτη σου», «θα είσαι πιο κοντή από τους θεατές», «έχεις καταστρέψει το πρόσωπό σου» και άλλα ωραία, βγαλμένα από το λεξικό του Inquisitio.

Τα μοντέλα κλαίνε μέσα στα τοσοδούλικα μαγιό τους, παρακαλούν για οίκτο, επικαλούνται τη διαφορετικότητά τους για να εξευμενίσουν τα θηρία, για να μη βρεθούν στο πυρ το εξώτερον. «Γιατί να υπάρχουν plus size μοντέλα και όχι small size;» τόλμησε να προτείνει κάποια που κατηγορούταν για στενάχωρο ύψος.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Όλο αυτό το τραμπούκικο πέσιμο γίνεται χάριν τηλεθέασης ή αντικατοπτρίζει τον μεγάλο θυμό και τη βαθιά παρακμή της ψυχολογίας των ελληνικών μίντια, τα οποία μαζί με τη δόξα έχασαν και τη χάρη; Όποιος ξέρει την απάντηση περνάει κατευθείαν στον τελικό.

Read Next

25 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Βεατρίκη: Νεκρός ο πρώην σύντροφός της από ναρκωτικά σε ξενοδοχείο του Μαϊάμι - Οι εθισμοί, η εγκληματικότητα και η βία

O πρώην σύντροφός της Paolo Liuzzo πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.