Καλεσμένη της Ελεονώρας Μελέτη στα «Μεσάνυχτα» η Αννίτα Ναθαναήλ μίλησε για την Ιωάννα, τη γυναίκα που πριν από περίπου επτά μήνες δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι, και όλα όσα την κινητοποίησαν να ξεκινήσει μια εκστρατεία υποστήριξής της.

«Συγκλονίστηκα κι εγώ ακούγοντας την ιστορία της Ιωάννας και μπήκα να διαβάσω, να μάθω. Όμως πέρασαν οι μήνες και ουσιαστικά δεν άλλαξε κάτι. Δηλαδή εξακολουθούσαμε όλοι να μην έχουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Αυτή η διαδικασία είναι πάρα πολύ χρονοβόρα. Και παρόλο που, χάρη στη σήμανση και την αστυνομία, κατάφεραν να περιορίσουν τους υπόπτους σε μία γυναίκα, δεν έχει προχωρήσει καθόλου το κομμάτι της νομικής δικαίωσης. Ένας χρόνος νεκρός για μια γυναίκα η οποία δέχτηκε φριχτή επίθεση, που θα επηρεάσει το υπόλοιπο της ζωής της».

«Δεν έχει προχωρήσει καθόλου το κομμάτι της νομικής δικαίωσης. Ένας χρόνος νεκρός για μια γυναίκα η οποία δέχτηκε φριχτή επίθεση, που θα επηρεάσει το υπόλοιπο της ζωής της».

Η πρώτη επαφή της Ναθαναήλ με την Ιωάννα ήταν μέσα από τα social media, με ένα μήνυμα στο Instagram. «Επειδή ταξιδεύω πολύ στην Ασία και την Κίνα, είχα δει κάποια προϊόντα, κάποια προσθετικά που ενδεχομένως θα μπορούσαν να διευκολύνουν και να βοηθήσουν τη ζωή της. Της είχα γράψει στο Instagram, μου είχε απαντήσει, το είχε ψάξει, είχε μιλήσει στη γιατρό της και της είχε πει ότι σε αυτή τη φάση δεν θα τη βοηθούσε κάτι τέτοιο».

Πώς έφτασε όμως σε σημείο να ξεκινήσει μια καμπάνια υποστήριξης της Ιωάννας; «Όταν είχα πλέον το βήμα να κάνω κάτι για την Ιωάννα, της έκανα την πρόταση, σχεδόν την έφερα προ τετελεσμένου, ότι θα κάνουμε αυτό και περιμένω τυπικά την έγκρισή σου. Μια εκστρατεία που θα απευθύνεται σε ολόκληρη την ομογένεια, στον ελληνισμό εντός και εκτός των συνόρων. Χάρηκε κατευθείαν, αλλά μου είπε κάτσε να το σκεφτώ λίγο, και την επόμενη μέρα που είπε το επίσημο ναι. Της είπα, δεν θα σε απογοητεύσω, και αυτή θα είναι μόνο η αρχή».

Μέσα σε όλους αυτούς τους μήνες η Ιωάννα έχει κατακλυστεί από άπειρα μηνύματα συμπαράστασης από τον κόσμο. «Συγκινήθηκε πάρα πολύ και ένιωθε την ανάγκη και το χρέος να ξενυχτάει τα βράδια για να απαντάει στα εκατοντάδες μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά. Έχει πάρει πάρα πολλή δύναμη από αυτό».

«Ένιωθε την ανάγκη και το χρέος να ξενυχτάει τα βράδια για να απαντάει στα εκατοντάδες μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά. Έχει πάρει πάρα πολλή δύναμη από αυτό»

Η υποστήριξη που θέλει να της προσφέρει είναι και ψυχολογική και οικονομική, όχι μόνο για τη θεραπεία της, αλλά και για τις βασικές ανάγκες επιβίωσής της. «Επτά μήνες μετά η Ιωάννα δεν εργάζεται, ούτε η μητέρα της, που την προσέχει 24 ώρες το 24ωρο. Δεν έχει κανένα επίδομα αναπηρίας. Είναι πάρα πολλά τα έξοδα».

Η Ναθαναήλ συνέχισε μιλώντας για την κατάστασή της μετά την επίθεση με οξύ: «Είχε ανοιχτές πληγές παντού, στο μεγαλύτερο μέρος του προσώπου της, στο 94%, και σε μέρος του σώματός της. Έχουν πληγεί μέλη στο πρόσωπό της τα οποία χρειάζονται πάρα πολλές επεμβάσεις για να επανέλθουν και κάποια μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ. Χαρακτηριστικά, η Πάιπερ, η γνωστή Αγγλίδα τηλεπαρουσιάστρια, η οποία είχε δεχτεί επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, για δώδεκα χρόνια έκανε περισσότερες από 200 επεμβάσεις, καταρχήν για να επαναφέρει τη λειτουργικότητά της».

«Χαρακτηριστικά, η Πάιπερ, η γνωστή Αγγλίδα τηλεπαρουσιάστρια, η οποία είχε δεχτεί επίθεση από τον πρώην σύντροφό της, για δώδεκα χρόνια έκανε περισσότερες από 200 επεμβάσεις, καταρχήν για να επαναφέρει τη λειτουργικότητά της»

Σε πιο σημείο της μακράς διαδρομής αποκατάστασης βρίσκεται η Ιωάννα σήμερα; «Το Θριάσιο έχει γίνει μονάδα COVID, οπότε έχουν πάει πίσω τα χειρουργεία της, το οποίο είναι οδυνηρό για ένα κορίτσι σε αυτή την κατάσταση. Και μετά θα χρειαστεί και εξειδικευμένα αποκατάστασης στο εξωτερικό, να κοιτάξει και το θέμα των ματιών της, είναι κρίμα να μην αποκαταστήσει την όρασή της. Έχουν αφαιρεθεί πολλά κομμάτια δέρματος, ήτανε και λεπτή κοπέλα, δεν είχε περίσσεια δέρματος. Όταν αφαιρείς μεγάλα κομμάτια δέρματος προκειμένου να καλύψεις όλους αυτούς τους κατεστραμμένους ιστούς, η επούλωση είναι αργή, επίπονη».

Μπορείτε να συνεισφέρετε εδώ στη διαδικτυακή καμπάνια για την Ιωάννα.

Δείτε τα σχετικά αποσπάσματα συνέντευξης:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτό: YouTube
 

TAGS