ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τριχόπτωση του φθινόπωρου: Μύθος ή πραγματικότητα;

Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων παρατηρεί ότι, η τριχόπτωση, τους επισκέπτεται κάθε χρόνο μαζί με τα πρωτοβρόχια, όταν το φθινόπωρο κάνει τα πρώτα του «βήματα»

Τριχόπτωση του φθινόπωρου: Μύθος ή πραγματικότητα;

Αν κάνουμε μια μικρή έρευνα, θα διαπιστώσουμε πως ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων παρατηρεί ότι, η τριχόπτωση τους επισκέπτεται κάθε χρόνο μαζί με τα πρωτοβρόχια, όταν το φθινόπωρο κάνει τα πρώτα του «βήματα». Πράγματι, τους φθινοπωρινούς μήνες παρατηρείται μια αυξημένη απώλεια μαλλιών, η οποία ξεπερνάει τα φυσιολογικά επίπεδα της πτώσης - κατά μέσο όρο 100 τρίχες ημερησίως1, τρίχες στο μαξιλάρι, μαλλιά που χάνουν τον όγκο τους, βούρτσες που «γεμίζουν» ανησυχητικά γρήγορα. Τη συγκεκριμένη εποχή ο ρυθμός που πέφτουν οι τρίχες μεγαλώνει έντονα και το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει έως και δύο μήνες.

Η επιστημονική σκοπιά: H εξελικτική προσέγγιση

Σε μια μελέτη2 που δημοσιεύθηκε πριν κάποια χρόνια στο περιοδικό Dermatology, οι επιστήμονες κατέθεσαν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα που σχημάτισαν μια βιο-εξελικτική θεωρία γύρω από το θέμα της τριχόπτωσης το φθινόπωρο. Έπειτα από πολυετή παρακολούθηση περισσότερων από 800 υγιών γυναικών, από μικρά κορίτσια έως μεσήλικες, διαπίστωσαν πως οι γυναίκες, όντως, έχαναν περισσότερα μαλλιά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Η θεωρία τους βασίζεται στον κύκλο της φυσικής ανάπτυξης των μαλλιών. Τα κύτταρα της τρίχας είναι τα δεύτερα σε ταχύτητα ανάπτυξης κύτταρα στο σώμα, έπειτα από αυτά του μυελού των οστών. Μια ανθρώπινη τρίχα ζει δύο με έξι χρόνια. Στο κεφάλι μας το 90 τοις εκατό των μαλλιών μας βρίσκεται σε ανάπτυξη, όσο το υπόλοιπο 10% είναι σε κατάσταση ηρεμίας, γνωστό ως τελογενές στάδιο, που διαρκεί για δύο έως έξι μήνες πριν τελικά η τρίχα πέσει. Μετά την πτώση, ο θύλακας της τρίχας παραμένει για τρεις μήνες ανενεργός, μέχρι να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία και να αρχίσει ένας νέος κύκλος ζωής. Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι περισσότερες γυναίκες είχαν το υψηλότερο ποσοστό μαλλιών σε τελογενές στάδιο τον Ιούλιο. Περίπου 100 μέρες μετά (γύρω στον Οκτώβρη) το στάδιο αυτό ολοκληρωνόταν και γι’ αυτό έπεφταν τα μαλλιά τους. Αυτός ο χρονικός προγραμματισμός θεωρείται από τους επιστήμονες ότι έχει εξελικτικό χαρακτήρα και προκύπτει από το γεγονός ότι, το ίδιο το σώμα κρατάει την τρίχα σε ανάπαυση το καλοκαίρι, δεν της «επιτρέπει» δηλαδή να πέσει και με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσει το κεφάλι από τις ακτίνες του ήλιου. Μετά τις 100 περίπου μέρες που η τρίχα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο, πέφτει.

Εποχικότητα ή σύμπτωση;

Εκτός της πολύ ενδιαφέρουσας εξελικτικής θεωρίας, υπάρχει και μια σειρά συμπτώσεων που προκύπτουν τους φθινοπωρινούς μήνες. Είναι γεγονός ότι, εκείνη την εποχή λαμβάνουν χώρα διάφορα φαινόμενα που συντελούν στην αύξηση της τριχόπτωσης. Σημαντικότατος παράγοντας είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής, με την απώλεια των κιλών του καλοκαιριού να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα μας. Αυτομάτως, η στέρηση ορισμένων βασικών πολύτιμων συστατικών που προκύπτει από την, συχνά, λανθασμένη από άποψη ποιότητας και ποικιλίας ακολουθούμενη δίαιτα, προκαλεί αποδυνάμωση της τρίχας και άρα πτώση της σε μεγαλύτερο βαθμό. Τότε συνήθως αρχίζουμε να ψάχνουμε παθογενείς αιτίες και απάντηση σε ιατρικές εξετάσεις. Η αναζήτηση ιατρικής διάγνωσης είναι σαφώς μια σωστή αρχή για να μελετήσουμε το πρόβλημα της τριχόπτωσης, αλλά καλό είναι να έχουμε υπόψιν πως, η διατροφή και ο τρόπος ζωής είναι ζωτικής σημασίας για ό,τι συμβαίνει στο σώμα μας.

Παράλληλα, η ψυχολογία μας παίζει, όπως πάντα, πολύ σημαντικό ρόλο. Το άγχος, που αποτελεί αιτία για πολλά ψυχοσωματικά προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας, συμβάλλει και στην τριχόπτωση, η οποία μας ταλαιπωρεί τους φθινοπωρινούς μήνες. Το στρες και η ανησυχία μας για τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας αυξάνονται όταν επιστρέψουμε από τις καλοκαιρινές διακοπές και η νέα σεζόν κάνει το δυναμικό της άνοιγμα, με αποτέλεσμα η ταυτόχρονη αύξηση της απώλειας μαλλιών, να καθιστά την τριχόπτωση ένα εποχικό φαινόμενο. Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνας ανάληψης καθηκόντων, επιστροφής στις υποχρεώσεις και εκκίνηση της «σχολικής» χρονιάς με ό,τι αυτή προϋποθέτει, καταστάσεις που συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της τρίχας και την απώλεια των μαλλιών σε άντρες και γυναίκες.

Ποια είναι η λύση;

Σκύβοντας πάνω στις αιτίες, βρίσκουμε και τις σαφείς λύσεις τους. Η αλλαγή του τρόπου ζωής με την ισορροπημένη διατροφή να γίνεται πρωταρχικός στόχος όλο το χρόνο, είναι μια σοφή επιλογή που βοηθά στην απόκτηση και διατήρηση γερών μαλλιών γεμάτα υγεία. Χρειάζεται αύξηση των βιταμινών και του σιδήρου στη διατροφή, ενώ τα μικρά και συχνά γεύματα που μας χαρίζουν σταθερή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένα οργανισμό, που δεν θα επιτρέψει απότομη αύξηση της απώλειας των μαλλιών. Κινούμενοι προς αυτό το στόχο, χρήσιμο είναι να εντάξουμε και ένα σωστό συμπλήρωμα διατροφής που θα περιέχει απαραίτητα διατροφικά στοιχεία για τη βιοσύνθεση του κολλαγόνου και της κερατίνης, όπως οργανικό θείο (MSM), βιταμίνη C, L-προλίνη, L-λυσίνη, κόκκινο άλγος, κιτρικό ψευδάργυρο και χαλκό. Μια τέτοια καθημερινή ενίσχυση χαρίζει δύναμη και υγεία στην τρίχα και βοηθάει τα μαλλιά να ξαναβρούν τον όγκο και τη λάμψη τους. Όσον αφορά το άγχος, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τις αιτίες που μας το προκαλούν και να φροντίσουμε να διαχειριστούμε τις καταστάσεις της κάθε μέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τριχόπτωση του φθινόπωρου: Μύθος ή πραγματικότητα;

Για δυνατά και υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα…

…η Solgar συνδυάζει υψηλής ποιότητας συστατικά με την επιστημονική της γνώση, και δημιουργεί το συμπλήρωμα διατροφής Skin, Nails and Hair.

Η προηγμένη φόρμουλα του Skin, Nails and Hair με τον αποτελεσματικό συνδυασμό βιταμινών, αμινοξέων και μετάλλων που περιέχει, παρέχει στον οργανισμό διατροφικά στοιχεία απαραίτητα για τη σύνθεση κολλαγόνου και κερατίνης, όπως οργανικό θείο (MSM), βιταμίνη C, προλίνη, λυσίνη, κιτρικό ψευδάργυρο και χαλκό, συμβάλλοντας έτσι στην επαναφορά της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών*. Έτσι μπορεί να σου χαρίσει δυνατά και υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα και να γίνει και η δική σου καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς!

Μάθε περισσότερα για το Skin, Nails and Hair της Solgar εδώ!

* Τα συστατικά του Skin, Nails and Hair (Βιταμίνη C, Ψευδάργυρος, Χαλκός) συμβάλλουν στην επαναφορά της φυσιολογικής κατάστασης των μαλλιών, όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε έλλειψη των διατροφικών στοιχείων και όχι σε παθολογικά αίτια.

Πηγές: 1. Epstein P, Cotsarelis G. The biology of hair follicles. N Engl J Med. 1999; 341:491-497. 2. Dermatology 2009, «Seasonality of Hair Shedding in Healthy Women Complaining of Hair Loss»

Read Next

14 Απρ 2024

Αυτό είναι το ανατολίτικο άρωμα που λατρεύουν οι Ελληνίδες celebrities

Το φορούν πολλές Ελληνίδες celebrities, ανάμεσά τους η Ρούλα Ρέβη, η Έλενα Παπαρίζου και η Μπέττυ Μαγγίρα.

12 Απρ 2024

Old money nails: Το classy μανικιούρ που θα κάνει κάθε outfit να δείξει πολυτελές

Αυτή είναι η τάση μανικιούρ που επιλέγουν σταθερά και οι royals.

Περισσότερα από

Ομορφιά

12 Απρ 2024

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου υιοθέτησε την τάση του "γυμνού" μανικιούρ κι έδειξε υπέροχη

Η ηθοποιός αποδεικνύει ότι τα άβαφα νύχια μπορούν να δείξουν εξίσου κομψά.

12 Απρ 2024

5 primers προσώπου που "σβήνουν" τις ρυτίδες

Χάρη στο blurring effect τους, καμουφλάρουν τις ατέλειες, δημιουργώντας παράλληλα τον τέλειο καμβά για την εφαρμογή του μακιγιάζ.

10 Απρ 2024

Ταλαιπωρημένες φτέρνες: Πώς θα τις περιποιηθείς σωστά για να είσαι έτοιμη το καλοκαίρι

Οι σκασμένες φτέρνες θέλουν σωστή περιποίηση χειμώνα - καλοκαίρι.

10 Απρ 2024

Μάργκοτ Ρόμπι: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της

Η 33χρονη σταρ άλλαξε τα μαλλιά της και υιοθέτησε την πιο δημοφιλή απόχρωση για το 2024.

10 Απρ 2024

Οι 5 καλύτεροι οροί προσώπου για την εξάλειψη των σκούρων κηλίδων

Η βιταμίνη C είναι το SOS αντιοξειδωτικό συστατικό που θα σε βοηθήσει στην καταπολέμηση των σκούρων κηλίδων και λοιπών δυσχρωμιών στο πρόσωπο.

10 Απρ 2024

Mόνικα Μπελούτσι: Το προϊόν που την κάνει να δείχνει 10 χρόνια νεότερη

Το ιδιοφυές makeup trick που ακολουθεί εδώ και χρόνια.

05 Απρ 2024

Τα SOS tips του concealer που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα άνω των 40

Μάθε τα πιο συχνά λάθη με το concealer που προσθέτουν χρόνια στο πρόσωπο.

04 Απρ 2024

Μπορεί μια πούδρα προσώπου να μας χαρίσει υπέροχα μαλλιά; Κι όμως, μπορεί!

Δες το απρόσμενο όφελος που μπορεί να έχει μια loose πούδρα για τα μαλλιά μας.