Πολλοί υποστηρίζουν ότι το καθημερινό λούσιμο προκαλεί περισσότερη ζημιά απ’ ότι πιστεύουμε. Πρόκειται για άλλον έναν μύθο ή υπάρχει κάποια δόση αλήθειας;

Την απάντηση τη δίνει ο Δρ. George Cotsarelis, από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία στο περιοδικό TIME: «Αν και εξαρτάται από τον τύπο της τρίχας, το καθημερινό λούσιμο πιθανότατα δεν μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο τριχωτό της κεφαλής, ενδεχομένως όμως να επηρεάζει την πυκνότητα».

Όπως υποστηρίζει ο Δρ. Cotsarelis, η θεωρία ότι το σαμπουάν κάνει κακό στο τριχωτό της κεφαλής ή μερικά σαμπουάν προκαλούν πιτυρίδα δεν ευσταθεί. Αντιθέτως! Το τριχωτό της κεφαλής και τα φυσικά έλαια των μαλλιών συμβάλλουν στην δημιουργία σμηγματόρροιας, δηλαδή ενός στρώματος νεκρών κυττάρων της κεφαλής. Το σαμπουάν βοηθά στην πρόληψη σμηγματόρροιας. Επιπλέον, με το λούσιμο απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα.

Το λούσιμο με σαμπουάν βοηθά επίσης στην απομάκρυνση των νεκρών θυλάκων των τριχών που συσσωρεύονται μεταξύ των πλύσεων. «Με αυτό τον τρόπο μπορεί να τονωθεί η ανάπτυξη νέων θυλάκων», αναφέρει ο Cotsarelis αναφέροντας πως ο ίδιος είναι οπαδός των συχνών πλύσεων.

Ωστόσο, το πάρα πολύ συχνό λούσιμο με σαμπουάν μπορεί να εξαλείψει τα λιπαρά ουσιώδη στοιχεία που διατηρούν δυνατά τα μαλλιάς σας, υποστηρίζει ο καθηγητής δερματολογίας AdamFriedman.

H ιδανική λύση που προτείνει τόσο ο ίδιος όσο και ο Δρ. Cotsarelis, είναι το λούσιμο μέρα παρά μέρα ή κάθε δύο μέρες.

TAGS