Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν «επικίνδυνα» ενεργά συστατικά. Υπάρχουν όμως συστατικά, τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στη χρήση τους. Τρανό παράδειγμα η πανίσχυρη ρετινόλη, η οποία όμως καθώς έχει αρκετές παρενέργειες χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρήση της. Ακολουθούν τα συστατικά, στα οποία το «μέτρον άριστον» αποτελεί σίγουρα τον χρυσό κανόνα:

Ρετινόλη

Η ρετινόλη, η ενεργή µορφή της βιταµίνης Α θεωρείται το gold standard στην αντιγήρανση: Αφού απορροφηθεί από τον οργανισµό, µετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και κάνει ελαφριά απολέπιση. Έτσι με τον καιρό οι ρυτίδες λειαίνονται, οι δυσχρωμίες μειώνονται και το δέρµα δείχνει πιο ενυδατωµένο και λαµπερό.

Η χρήση της ρετινόλης ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς έχει πολλές παρενέργειες, όπως ξηρότητα, ξεφλούδισμα και ερεθισμούς. Η χρήση θα πρέπει να ξεκινά σε χαμηλό ποσοστό και με λίγες φορές την εβδομάδα, προκειμένου η επιδερμίδα να μπορεί να τη συνηθίζει και σταδιακά να μην εμφανίζει τις εν λόγω παρενέργειες.

 

Διαβάστε τη συνέχεια και τα υπόλοιπα συστατικά sos στο harpersbazaar.gr

 

Φωτό: Christin Hume

TAGS