ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Reverse Selfie: Ακόμη και τα νεαρά κορίτσια παραμορφώνουν ψηφιακά την εμφάνισή τους στα social media

Στην Ελλάδα, το 80% των κοριτσιών 10 -17 ετών ομολογούν πως θα χρησιμοποιούσαν φίλτρα στις Selfies τους

Reverse Selfie: Ακόμη και τα νεαρά κορίτσια παραμορφώνουν ψηφιακά την εμφάνισή τους στα social media

Σήμερα, 15 χρόνια μετά την εμβληματική ταινία της Dove “Evolution” που ασχολήθηκε με τη διαστρέβλωση της εικόνας στη διαφήμιση, η μάρκα Dove αντιμετωπίζει και πάλι το ζήτημα της παραμόρφωσης της εικόνας στα ψηφιακά μέσα με την κυκλοφορία μιας νέας ταινίας. Το “Reverse Selfie” αντικατοπτρίζει το πόσο πολύ οι εφαρμογές για ρετούς-επεξεργασία εικόνας και τα φίλτρα μπορούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα και το πώς τα νεαρά κορίτσια παραμορφώνουν ψηφιακά την εμφάνισή τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Με βάση τη νέα έρευνα για το Dove Self Esteem Project* που πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα, η ταινία προβάλει τα συναισθηματικά και φυσικά στάδια της ανάρτησης μιας Selfie. Παρουσιάζει πώς τα εργαλεία επεξεργασίας εικόνας που κάποτε ήταν διαθέσιμα μόνο στους επαγγελματίες, πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν από νέους με εξαιρετικά απλό τρόπο και χωρίς κανονισμούς, ενώ αντί για μοντέλα σε ένα φωτογραφικό πλατό, τώρα μιλάμε για κορίτσια στα υπνοδωμάτιά τους. Μετά από δύο χρόνια κατά τα οποία αυξήσαμε σημαντικό τον χρόνο που περνάμε μπροστά στην οθόνη, αλλά και την επακόλουθη αυξημένη έκθεση σε μη ρεαλιστικά ιδανικά ομορφιάς, δεν θα μπορούσε να υπάρxει πιο σημαντική στιγμή για δράση.

Reverse Selfie: Ακόμη και τα νεαρά κορίτσια παραμορφώνουν ψηφιακά την εμφάνισή τους στα social media

EMBEDDED

Dove | Reverse Selfie | Let's Change Beauty - YouTube

Η Ευαγγελία Βόσσου, Υπεύθυνη Marketing για τη μάρκα DOVE σημειώνει: «Για πάνω από 60 χρόνια, η Dove υποστηρίζει την πραγματική ομορφιά, όπως την συναντάμε στην πραγματική ζωή. Με την συνεχιζόμενη άνοδο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, παρατηρούμε ότι η στρέβλωση της ψηφιακής εικόνας συμβαίνει τώρα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, και από νεότερους ανθρώπους, χωρίς μέτρο. Η δημιουργικότητα και η έκφραση της προσωπικής ταυτότητας συνυπάρχει και κάποιες φορές ταυτίζεται με τη χρήση φίλτρων και εφαρμογών επεξεργασίας εικόνας. Όμως, όταν τα φίλτρα χρησιμοποιούνται για την ψηφιακή παραμόρφωση εικόνων και για τη συμμόρφωση με τα στενά-παραδοσιακά πρότυπα ομορφιάς, μπορεί να γίνει επιζήμιο για την αυτοεκτίμηση των νέων. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα* που κάναμε και στην Ελλάδα. Είδαμε ότι τα κορίτσια αρχίζουν να αισθάνονται έντονη την πίεση να επεξεργαστούν και να διαστρεβλώσουν την πραγματική τους εικόνα ώστε να συμμορφωθούν σε ένα «τέλειο» πρότυπο που δεν μπορεί να επιτευχθεί στην πραγματική ζωή. Η Dove θέλει να αναδείξει αυτό το ζήτημα και να βοηθήσει παρέχοντας τα εργαλεία στους γονείς για να βοηθήσουν τους νέους να περιηγηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με θετικό τρόπο».

Η έρευνα στην Ελλάδα σχετικά με την ταινία

Τα φίλτρα των Κοινωνικών Μέσων και οι εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας έχουν αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο τα κορίτσια μπορούν να είναι δημιουργικά με το περιεχόμενο που αναρτούν, επιτρέποντάς τους να πειραματιστούν με την αυτοέκφραση. Παρόλα αυτά, όταν τα κορίτσια προσπαθούν να ανταποκριθούν σε μη ρεαλιστικά πρότυπα που δεν μπορούν να επιτευχθούν στην πραγματική ζωή, υπάρχει κίνδυνος να διαστρεβλωθεί ο τρόπος με τον οποίο φαίνονται πραγματικά δημιουργώντας επιβλαβή αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση τους.

Η έρευνα του Dove Self Esteem Project αποκαλύπτει την έκταση του ζητήματος και στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

 • To 93% των κοριτσιών (14-17 ετών) θα χρησιμοποιούσαν φίλτρα ή εφαρμογή στη selfie τους που θα τους κάνει να φαίνονται πιο όμορφες.
 • Το 67% των κοριτσιών (10-13 ετών) έχουν ήδη εφαρμόσει ένα φίλτρο ή έχουν χρησιμοποιήσει μια εφαρμογή για να αλλάξουν τον τρόπο εμφάνισής τους στις φωτογραφίες τους.
 • Το 76% των κοριτσιών (14-17 ετών) προτιμούν την επεξεργασμένη εικόνα τους στις φωτογραφίες σε σχέση με την μη επεξεργασμένη.
 • Πάνω από 90% των κοριτσιών (10-13 ετών) εύχονται το σχολείο να μπορούσε να τους διδάσκει το πώς θα μπορούσαν να εκτιμούν την διαφορετικότητα του κάθε ατόμου και το πώς να νιώθουν όμορφα με το σώμα τους.
 • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία σχετικά με το πως αισθάνονται τα κορίτσια σχετικά με το σώμα τους και την αυτοπεποίθησή τους:
 • Το 44% των κοριτσιών (10-17 ετών) θα εύχονταν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
 • Το 40% των κοριτσιών (10-17) θα εύχονταν να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση αναφορικά με το σώμα τους.
 • Το 53% των κοριτσιών (14-17) θα εύχονταν να είναι πιο περήφανες για το σώμα τους κι αυτά που τους προσφέρει.
 • Το 47% των κοριτσιών (14-17) θα εύχονταν να είναι πιο περήφανες για το ποιες είναι.

Είναι σαφές από την έρευνα ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα κορίτσια να περιηγούνται και να δημιουργούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με θετικό τρόπο, καθιστώντας τα χώρο περισσότερο για την αυτοέκφραση και λιγότερο για την επιβεβαίωση.

Ο νέος Οδηγός Αυτοπεποίθησης από το Dove Self Esteem Project

Το Dove Self-Esteem Project σε συνεργασία με το Centre of Appearance Research του University of West England, κορυφαίο παγκοσμίως ερευνητικό κέντρο, δημιούργησαν τον Οδηγό Αυτοπεποίθησης. Πρόκειται για ένα ειδικό διαδικτυακό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις σχετικά με την εμφάνιση και τον κόσμο γύρω τους.

Ο Οδηγός Αυτοπεποίθησης είναι πλέον διαθέσιμος (εδώ) και στην Ελλάδα και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους ενήλικες:

 1. Να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο διαδίκτυο,
 2. Να ενθαρρύνουν τη συζήτηση,
 3. Να παράσχουν συμβουλές στους νέους για το πώς να κάνουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ένα υγιές μέρος στο οποίο μπορούν να απολαμβάνουν την δημιουργικότητά τους αντιλαμβανόμενοι και διαχωρίζοντας τις “καλογυαλισμένες στιγμές από τις ζωές ανθρώπων”.

Ο Οδηγός Αυτοπεποίθησης είναι μέρος της αποστολής του Dove Self Esteem Project να βοηθήσει 250 εκατομμύρια παιδιά με εκπαίδευση αυτοεκτίμησης μέχρι το 2030, καθιστώντας το τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαίδευσης αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης σώματος στον κόσμο.

#NoDigitalDistortion #LetsChangeBeauty

Read Next

16 Σεπ 2023
Περισσότερα από

Ομορφιά

15 Σεπ 2023

Πέντε πράγματα που κάνουν οι ίδιοι οι δερματολόγοι στο πρόσωπό τους

Τι κάνουν οι δερματολόγοι για να διατηρήσουν τη νεότητα;

14 Σεπ 2023

Ανταύγειες για καστανά μαλλιά: 10 φωτογραφίες για να δείξεις στον κομμωτή σου

Όλη η έμπνευση που χρειάζεσαι για να ανανεώσεις τα καστανά μαλλιά σου.

09 Σεπ 2023

Scandi Style: Τα 7 ανεπιτήδευτα κομψά χτενίσματα στα οποία ορκίζονται οι Σκανδιναβές

Τα καθημερινά hair looks που έχουν σε rotation οι πιο διάσημες Σκανδιναβές fashionistas.

06 Σεπ 2023

Fresh Entry: Το νέο ελληνικό clean beauty brand που θέτει νέους όρους στην ομορφιά

Γνωρίστε το clinéa, που καινοτομεί συνδυάζοντας την αποτελεσματικότητα της επιστήμης με την αγνότητα της φύσης.

06 Σεπ 2023

Οι top κανόνες για τέλειες μπούκλες

Μυστικά περιποίησης για όμορφα, λεία και υγιή σγουρά μαλλιά που δε φριζάρουν.

30 Αυγ 2023

Χωρίς μακιγιάζ στις διακοπές: 10 διάσημες Ελληνίδες που απαρνήθηκαν το foundation φέτος το καλοκαίρι

Οι celebrities που είπαν "όχι" στο μακιγιάζ στις διακοπές τους και έδειξαν άφοβα το "γυμνό" τους πρόσωπο

29 Αυγ 2023

5 Μυστικά για (λίγη ακόμη) καλοκαιρινή λάμψη!

Δες πως θα διατηρήσεις το χρυσαφένιο μαύρισμα για μεγαλύτερο διάστημα με τη βοήθεια του μακιγιάζ.

26 Αυγ 2023

Σάρα Τζέσικα Πάρκερ:Η αντιγηραντική κρέμα που δεν αποχωρίζεται ποτέ κοστίζει λιγότερο από 40 ευρώ

Η (μόνη) ενυδατική κρέμα με ρετινόλη που εμπιστεύεται η ηθοποιός για αψεγάδιαστη επιδερμίδα στα 58 της χρόνια.

23 Αυγ 2023

3 SOS skincare κινήσεις που κάθε γυναίκα άνω των 50 οφείλει να γνωρίζει

Έτσι θα εξασφαλίσεις την καλύτερη δυνατή λάμψη για την επιδερμίδα σου.

17 Αυγ 2023

After Sun κρέμες | Ενδείκνυνται για χρήση και στο πρόσωπο;

Μπορεί να αναγράφεται στην ετικέτα ότι προορίζονται για χρήση και στο πρόσωπο, ισχύει αυτό όμως για όλους τους τύπους επιδερμίδας;