Οι παραλίες έχουν αρχίσει να γεμίζουν και κάθε Σαββατοκύριακο το ερώτημα «θα μπούμε ή όχι», γίνεται εντονότερο. Ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι και το …«θα βγούμε ή όχι», γιατί κάθε βόλτα στον ήλιο το καλοκαίρι είναι μία έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Η ηλιοθεραπεία φυσικά τα ξεπερνάει όλα!

Αν η απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό στα παραπάνω ερωτήματα, είναι μία βόλτα στο παντοπωλείο της παραλίας και η επιλογή του αντηλιακού για το πρόσωπο και το σώμα από το πανέρι, θα σας απογοητεύσουμε!

Κάθε άνθρωπος και κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική και η προστασία που χρειάζεται είναι άμεσα συνδεδεμένη τόσο με το δέρμα όσο και με άλλες καταστάσεις του οργανισμού.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Ποιο αντηλιακό είναι το κατάλληλο για την δική σας επιδερμίδα;

Τα κριτήρια για να επιλέξετε σωστά είναι:

  • Ο φωτότυπός σας.
  • Αν αυτή είναι, μετά το χειμώνα, η πρώτη έκθεσή σας στον ήλιο.
  • Μία πιθανή φαρμακευτική αγωγή, π.χ. αντιβιοτικά, αντισταμινικά, αντισυλληπτικά, κ.α.
  • Μία Εγκυμοσύνη.
  • Ένα Ιστορικό αλλεργίας στον ήλιο.
  • Η κληρονομική προδιάθεση για μελάνωμα.

Ποιος είναι ο φωτότυπός σας;

Τον αντηλιακό δείκτη προστασίας που είναι κατάλληλος για το πρόσωπό σας τον βρίσετε ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος.

1. Πολύ ανοιχτή επιδερμίδα, που καίγεται σχεδόν πάντα από τον ήλιο και δεν μαυρίζει ποτέ. Επιλέξτε SPF  τουλάχιστον 50.

2. Ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που καίγεται εύκολα και μαυρίζει δύσκολα. Επιλέξτε SPFτουλάχιστον 50.

3. Καστανόξανθα ή ανοιχτά καστανά μαλλιά με μέτρια ανοιχτή επιδερμίδα. Ιδανικό SPF 30

4. Σταρένια μεσογειακή επιδερμίδα, σκουρόχρωμα μαλλιά και μάτια. Κατάλληλο SPF είναι 30.

5. Σκουρόχρωμη επιδερμίδα, που μαυρίζει εύκολα και σπανίως καίγεται. Κατάλληλο SPF 30.

Πώς προστατεύουμε το πρόσωπο

Έχοντας βρει αντηλιακό για το σώμα, πρέπει να βρούμε και αυτό που ταιριάζει στο πρόσωπό μας. Και αν ακόμα αναρρωτιέστε αν πρέπει να φοράμε διαφορετικό αντηλιακό για το πρόσωπο και το σώμα, η απάντηση είναι ναι! Κυρίως επειδή η επιδερμίδα του προσώπου είναι διαφορετική, πιο λεπτή και πιο εύθραυστη από ό,τι αυτή του σώματος. Τα αντηλιακά προσώπου είναι συνήθως κρέμες σαν τις ενυδατικές, ενώ υπάρχουν και στικ για μεμονωμένες περιοχές του προσώπου. Υπάρχουν φυσικά και αντηλιακά με ειδική σύνθεση που αναγράφουν στη συσκευασία τους ότι είναι κατάλληλα για το σώμα και το πρόσωπο.

Εxtra καλοκαιρινές συμβουλές για όμορφο αλλά και ασφαλές μαύρισμα

Αν έχετε φωτότυπο 1 ή 2, ο αρχικός χρόνος έκθεσης στον ήλιο με αντηλιακό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15-30΄ και κάθε 2 ημέρες μπορείτε να αυξάνετε το χρόνο παραμονής σας κατά 10΄
Αν έχετε φωτότυπο 4 ή 5, ο αρχικός χρόνος έκθεσης στο ήλιο με αντηλιακό μπορεί να είναι έως και 1 ώρα, ενώ ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξάνεται κατά περίπου μισή ώρα ανά 2 ημέρες συνεχούς έκθεσης.

 

Να θυμάστε, οι ανάγκες της επιδερμίδας για αντιηλιακή προστασία είναι υψηλότερες στις αρχές του καλοκαιριού. Καθώς μαυρίζετε, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μικρότερο δείκτη προστασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον καταργήσετε. Ακόμα και αν δεν αντιλαμβάνεστε κάποιο επιφανειακό κάψιμο, οι ακτίνες UVA επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος, προκαλούν δυσχρωμίες και ευνοούν την εμφάνιση μελανώματος.

TAGS