Η ιστορία έχει ως εξής. Μια μέρα είδα ένα βίντεο για smoky liner και κόκκινα χείλη στο YouTube, το οποίο μάλιστα εστίαζε στα κουκουλωτά μάτια. Ενδιαφέρον, σκέφτομαι. Τα μάτια από μια ηλικία και μετά κουκουλώνουν, θες δε θες. Ας δω τι έχει να μας πει αυτό το βίντεο. Μετά την περιέργεια ήρθε ο ενθουσιασμός. Τώρα μάλιστα. Κατάλαβα. Η λειτουργία των σκιών και των πινέλων σε ένα κατατοπιστικό βίντεο ουσίας. 

Κάπως έτσι, βρέθηκα να συνομιλώ με την Κλαίρη Δημοπούλου, την εντυπωσιακή YouTuber πίσω από αυτό το βίντεο. Κάπως έτσι έμαθα πολλά για τα μυστικά του μακιγιάζ αλλά και για αυτή την ίδια. 

Στράφηκα στο μακιγιάζ αυθόρμητα το 2007. Το θεώρησα δημιουργική εκτόνωση ενώ παράλληλα σπούδαζα κάτι που δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα (Γαλλική φιλολογία).

-Ποια είναι η ιστορία σου;

Στράφηκα στο μακιγιάζ αυθόρμητα το 2007. Το θεώρησα δημιουργική εκτόνωση ενώ παράλληλα σπούδαζα κάτι που δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα (Γαλλική φιλολογία). Ζωγράφιζα από μικρή και, παρακολουθώντας βίντεο μακιγιάζ στο Youtube από το ξεκίνημά του, μετέφερα σταδιακά την ενασχόληση αυτή από το χαρτί στο πρόσωπο και το σώμα, πειραματιζόμενη αρχικά με δημιουργικά μακιγιάζ και μεταμφιέσεις. Έπειτα εμβάθυνα και στο beauty κομμάτι (αυτό που αποκαλούμε “φορέσιμο” μακιγιάζ, δηλαδή βραδινό, νυφικό κτλ), το οποίο με ενδιαφέρει εξίσου. Μόλις τελείωσα από τη Φιλοσοφική, αποφάσισα να ασχοληθώ αποκλειστικά και μόνο με το μακιγιάζ σαν επάγγελμα, πράγμα που οδήγησε όχι μόνο στο να το εξασκώ full-time ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και να διδάσκω διάφορα είδη makeup και body painting σε σχολές μακιγιάζ στην Αγγλία (όπου μένω μόνιμα) και στην Ελλάδα.

Δείτε το βίντεο που σας είπα, ένα μακιγιάζ ιδανικό για κουκουλωτά μάτια:

-Πώς ασχολήθηκες με το μακιγιάζ;

Είχα αρκετούς εθελοντές στην αρχή, φίλες και γνωστές προσφέρονταν να τις μακιγιάρω και σταδιακά, από στόμα σε στόμα, άρχισα να κλείνω όλο και περισσότερες δουλειές. Το 2012 παρακολούθησα και ένα 5ήμερο σεμινάριο μακιγιάζ στην Αγγλία, πράγμα που μου χάρισε αυτοπεποίθηση και επισφράγισε το πάθος μου γι’αυτό, και από εκεί και πέρα ήταν μονόδρομος.

-Πώς βρέθηκες στο Λονδίνο;

Το Λονδίνο ήταν όνειρο που είχα από τα 22 περίπου, ανεξάρτητα από τις βλέψεις μου για καριέρα στο μακιγιάζ ή την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Το έβλεπα πολύ ρομαντικά, πίστευα πως θα μου ταίριαζε σαν πόλη και πράγματι, από τη στιγμή που μετακόμισα εκεί μέχρι σήμερα, δηλαδή 2,5 χρόνια μετά, η πρωτοβουλία αυτή εξακολουθεί να με γεμίζει. Το freelancing πήγαινε πολύ καλά προτού φύγω, αλλά αν δεν το έκανα στα 28 μου, μάλλον δε θα το έκανα ποτέ - οπότε πήρα την απόφαση μη έχοντας εξασφαλίσει σπίτι ή δουλειά, αλλά ευτυχώς τα βρήκα όλα στην πορεία.

Μου αρέσει ιδιαίτερα το trend του πολύ φρέσκου και γυαλιστερού, σχεδόν βρεγμένου δέρματος που βλέπουμε στις πασαρέλες συχνά τα τελευταία χρόνια - με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά που συνδυάζεται με διακριτικά μονοχρωματικά looks.

-Ποια τάση από τις φετινές αγαπάς πιο πολύ στο μακιγιάζ;

Νομίζω πως κάθε χρόνο ανακυκλώνονται οι ίδιες περίπου τάσεις, με μικρές παραλλαγές. Μου αρέσει ιδιαίτερα το trend του πολύ φρέσκου και γυαλιστερού, σχεδόν βρεγμένου δέρματος που βλέπουμε στις πασαρέλες συχνά τα τελευταία χρόνια - με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά που συνδυάζεται με διακριτικά μονοχρωματικά looks.

-Για τις έξτρα βλεφαρίδες τι έχεις να πεις;

Οι ψεύτικες βλεφαρίδες μιας χρήσεως είναι πολύ καλή ιδέα και μπορούν να εμπλουτίσουν το οποιοδήποτε μακιγιάζ. Τις συστήνω ανεπιφύλακτα, σε αντίθεση με τις πρόσθετες (lash extensions), οι οποίες συνήθως μου φαίνονται υπερβολικά έντονες και αφύσικες, ειδικά το πρωί πάνω σε άβαφο πρόσωπο.

Το αγγλόφωνο κανάλι μου στο Youtube (Claire Dim), το οποίο ξεκίνησα πολύ πριν το ελληνικό, είναι ο λόγος για τον οποίο προσελήφθην σε όλες σχεδόν τις δουλειές που έχω τώρα.

-Για τα ζωγραφισμένα φρύδια;

Νομίζω οι περισσότεροι επωφελούμαστε από λίγο συμπλήρωμα στα φρύδια, για την τελειοποίηση του σχήματος και της πυκνότητάς τους. Και πάλι προτιμώ προϊόντα μακιγιάζ γι’αυτό το σκοπό, δηλαδή κάτι που ξεπλένεται στο τέλος της ημέρας, παρά προσωρινά τατουάζ τα οποία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, μου δίνουν συνήθως την εντύπωση του ψεύτικου και του αφύσικα συμμετρικού.

-Ποιο είναι το αγαπημένο σου προϊόν και γιατί;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο που να μην το αλλάζω με τίποτα, με ενδιαφέρει κυρίως το εκάστοτε προϊόν να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχω θέσει για συγκεκριμένα μακιγιάζ. Κάτι που φοράω συχνότερα απ’όλα είναι το κονσίλερ - προσανατολίζομαι σε λεπτόρευστες υφές με έντονη χρωστική, ώστε με λίγη ποσότητα να επιτυγχάνεται μεγάλη κάλυψη (πχ Nars Radiant Creamy Concealer, Kat Von D Lock It Concealer, Clinique Airbrush Concealer). Αν μιλάμε για ζωγραφική στο σώμα, τότε οι μπογιές με βάση το νερό είναι οι αγαπημένες μου.

Οι ψεύτικες βλεφαρίδες μιας χρήσεως είναι πολύ καλή ιδέα και μπορούν να εμπλουτίσουν το οποιοδήποτε μακιγιάζ. Τις συστήνω ανεπιφύλακτα, σε αντίθεση με τις πρόσθετες (lash extensions), οι οποίες συνήθως μου φαίνονται υπερβολικά έντονες και αφύσικες.

-Βγαίνεις από το σπίτι χωρίς μακιγιάζ;

Συνεχώς. Μακιγιάζ φοράω κυρίως όταν γυρίζω βίντεο για το κανάλι μου (“Κλαίρη Δημοπούλου” στο Youtube), και αν έχω διάθεση πριν από καμιά σημαντική έξοδο. Όταν πρόκειται να μακιγιάρω κάποιον άλλον ή να κάνω παρουσίαση στη σχολή, κάνω απλώς 2-3 κινήσεις ώστε να φαίνομαι πιο ξύπνια και υγιής (κονσίλερ, ρουζ, φρύδια, μάσκαρα, λιποζάν) αντί για κάτι πολύπλοκο που ενδεχομένως να αποσπά τον πελάτη/τον εκπαιδευόμενο από το σκοπό για τον οποίο είμαι εκεί.

-Πόσο σε έχει βοηθήσει το YouTube στη δουλειά σου;

Πάρα πολύ. Το αγγλόφωνο κανάλι μου στο Youtube (Claire Dim), το οποίο ξεκίνησα πολύ πριν το ελληνικό, είναι ο λόγος για τον οποίο προσελήφθην σε όλες σχεδόν τις δουλειές που έχω τώρα. Για τις σχολές στις οποίες κάνω παρουσιάσεις, λειτουργεί ως live portfolio, κάτι σαν συλλογή από δημιουργικά μακιγιάζ αλλά όχι απλώς σε φωτογραφίες, καθώς ο θεατής των βίντεο έχει την ευκαιρία να δει τη διαδικασία της κατασκευής του κάθε χαρακτήρα από την αρχή ως το τέλος - καθώς είμαι αυτοδίδακτη στο μακιγιάζ, χωρίς κάποια επίσημη πιστοποίηση, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ένα άλμπουμ με πολύ δυνατές εικόνες. Η οποιαδήποτε προσέγγιση πλέον γίνεται, στην περίπτωσή μου τουλάχιστον, ολοένα και περισσότερο μέσω social media, τα οποία θεωρώ πολύτιμα για την προβολή και δικτύωση ενός επαγγελματία.

TAGS