ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιάννης Μαρκετάκης: Ο make up artist που αγαπούν οι σταρ

Η σχέση με τον make up artist είναι «ερωτική». Όταν μιλάμε για τον Γιάννη Μαρκετάκη όμως, η σχέση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε παντοτινή αγάπη.

Γιάννης Μαρκετάκης: Ο make up artist που αγαπούν οι σταρ

Ρίχνοντας μία ματιά στο βιογραφικό του, σου κόβεται η ανάσα. Συνεργασίες με τους κορυφαίους των κορυφαίων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Ο Γιάννης Μαρκετάκης δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή των make up artist. Πρόκειται για έναν άνθρωπο «κεφάλαιο» στον χώρο της παγκόσμιας μόδας, που μετρά μία πορεία 20 ετών με μεγάλες επιτυχίες, οι οποίες βασίζονται απόλυτα στην αγάπη που έχει για τη δημιουργία. Μας άνοιξε την σχολή του, το «Make up Lab by Yiannis Marketakis», μας ξενάγησε και μας παραχώρησε μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Τι είναι αυτό που σας έκανε να ασχοληθείτε με τον χώρο της μόδας και της ομορφιάς;

«Κοιτάξτε να δείτε, αυτό είναι κάτι πολύ βαθύτερο για να το πω με μία λέξη, μόδα. Ουσιαστικά θα πω τι είναι αυτό που με έκανε να ασχοληθώ με την τέχνη γενικότερα. Από όσο με θυμάμαι, από μικρό παιδί, έκοβα και έραβα ρούχα, ζωγράφιζα, έκανα κατασκευές, έκανα παπούτσια, ό,τι έκανα ήταν πάντα χειροποίητο. Οπότε αυτό ήταν το έναυσμα ώστε να ξεκινήσω να κάνω πράγματα με τα χέρια μου. Ενώ οι σπουδές μου ήταν άλλες αρχικά, είχα τελειώσει την Πάντειο και συντήρηση έργων τέχνης και αγιογραφίας. Πάντα όμως το βαθύτερο ερέθισμα μου το έδινε η ομορφιά. Δηλαδή το μακιγιάζ και τα μαλλιά. Στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, στην Πάντειο, έπαιρνα τις φίλες μου, έφτιαχνα δικά μου concept στο μυαλό, π.χ. τότε έμενα στο Ηράκλειο Κρήτης, τις έπαιρνα στο Φρούριο του Ηρακλείου να τις φωτογραφίσω με concept μεσαιωνικό, με μία φωτογραφική μηχανή ασπρόμαυρη, τους έφτιαχνα τα ρούχα, είχα όλη την επιμέλεια. Αυτό ήταν πάντα μέσα στην ζωή μου, στην ψυχή μου και έτσι ασχολήθηκα με αυτό».

Γιάννης Μαρκετάκης: Ο make up artist που αγαπούν οι σταρ
«Οι σπουδές μου ήταν άλλες αρχικά, είχα τελειώσει την Πάντειο και Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αγιογραφίας, όμως το βαθύτερο ερέθισμα μου το έδινε η ομορφιά» λέει ο Γιάννης Μαρκετάκης.

Όταν ακούτε τις λέξεις μακιγιάζ-μαλλιά τι εικόνες σας έρχονται στο μυαλό;

«Το μακιγιάζ και τα μαλλιά για εμένα είναι η αισθητική σαν αποτέλεσμα και όχι σαν επιστήμη. Δηλαδή να μπορείς να πάρεις μία προσωπικότητα και να την πλάσεις, να την χτίσεις και να τις δώσεις την εικόνα που θέλεις. Αυτή είναι ουσιαστικά και η διαφορά μας με την αισθητική σαν επιστήμη, μπορούμε να κάνουμε σε μία γυναίκα ότι σκεφτούμε, αρκεί να το κάνουμε σωστά και ωραία έτσι ώστε να έχει μία πολύ ισορροπημένη αισθητικά εμφάνιση».

Πως γεννήθηκε η ιδέα να κάνετε δική σας σχολή;

«Η σχολή είναι κάτι το οποίο το είχα στο μυαλό μου πάρα πολλά χρόνια απλά θεωρούσα ότι δεν ήμουν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Θεωρούσα ότι έπρεπε να κάνω εγώ τον κύκλο μου, να έχω την εμπειρία που χρειάζεται ένας δάσκαλος, γιατί δάσκαλος που δεν έχει δουλέψει έξω δεν μπορεί να είναι δάσκαλος, πρέπει να έχεις την κατάλληλη τριβή σε πολλά project για να μπορείς να διδάξεις. Οπότε, όταν έκανα εγώ αυτόν τον κύκλο και ένιωσα έτοιμος, ξεκίνησα την σχολή. Είναι κάτι το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ το να διδάσκω και να μεταδίδω αυτά που ξέρω στα παιδιά, διότι παίρνω και εγώ από αυτά. Με την σχολή ένιωσα ότι ξεκινάω ξανά το make up. Θεωρώ ότι στα 5 χρόνια που έχω την σχολή, έχω ανέβει 40% σε level γνώσης με όσα έχω κερδίσει εγώ από τα παιδιά. Είναι μία δημιουργική, αμφίδρομη δρά

Η Ελένη Μενεγάκη για το βιβλίο του Γιάννη Μαρκετάκη, «Kingdom Of Beauty».
Η Νόνη Δούνια για το βιβλίο του Γιάννη Μαρκετάκη.
Και ο Γιώργος Χρυσοστόμου.

Πόσο εύκολο-δύσκολο είναι να κρατήσετε μία σχολή στην Ελλάδα του 2016;

«Θα σας το πω πολύ απλά. Αν το δεις δημιουργικά είναι πολύ εύκολο, είναι μια ασταμάτητη πηγή έμπνευσης το να διδάσκεις παιδιά. Εάν το δεις οικονομικά, είναι πάρα πολύ δύσκολη η επιβίωση μίας μικρής επιχείρησης. Βγάζεις ίσα-ίσα τα προσωπικά σου έξοδα και τις υποχρεώσεις τις σχολής. Η σχολή είναι πιο πολύ κέφι και μεράκι, παρά κέρδος».

Τι είναι αυτό που νομίζετε ότι κάνει έναν make up artist να είναι ξεχωριστός σε αυτό που κάνει;

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες επαγγελματιών. Υπάρχουν οι άνθρωποι που έχουν ταλέντο και αισθητική και υπάρχουν και οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει πολύ. Αυτοί που συνδυάζουν και τα δύο είναι τα αστέρια. Επίσης, πρέπει να μελετάς πολύ, όχι μόνο βιβλία, εικόνες περισσότερο, πρέπει να ενημερώνεσαι για τις νέες τάσεις, σχεδιαστές, περιοδικά κ.ά. Μόνο έτσι μπορείς να φτάσεις στην κορυφή και μπορείς να ξεχωρίσεις».

Ενώ εδώ πηγαίνεις από το πρωί στα Λεγρενά να κάνεις μια φωτογράφιση και πρέπει να πάρεις νερό και φαγητό, μόνος σου, να μην υπάρχει ούτε μία τέντα να καθίσεις λίγο από κάτω και να δουλεύεις 15 ώρες στον ήλιο. Και με αυτές τις συνθήκες και βγάζεις αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα, γιατί εδώ έχουμε εξαιρετικούς στιλίστες, σχεδιαστές, make up artist, κομμωτές, ειδικά κομμωτές.

Είστε ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει πάρα πολύ εντός και εκτός συνόρων με σπουδαία project και πρόσωπα. Ποιες είναι οι διαφορές του να δουλεύεις «έξω» σε σχέση με «μέσα»;

«Οι διαφορές είναι μεγάλες όσον αφορά την παραγωγή και μόνο. Θεωρώ ότι οι Έλληνες make up artist και κομμωτές είναι οι πιο ταλαντούχοι παγκοσμίως. Απλά δεν έχουν την υποδομή, δεν υπάρχει παραγωγή. Στο εξωτερικό είναι τόσο κολοσσιαία η υποδομή... Θα σου πω ένα παράδειγμα, όταν έκανα την παγκόσμια καμπάνια της Max Factor, με την Έμα Μακ Λάρεν, με είδανε μόνο από ένα σχέδιο και με διάλεξαν μέσα από 72 make up artist της εταιρείας. Έστειλα το σχέδιο, μου έστειλαν τα προϊόντα, έκανα τις προτάσεις μου, πέταξα στην Νέα Υόρκη για δύο μέρες και ήταν όλα έτοιμα, μόνο από το δικό μου σχέδιο (4 γκαρνταρόμπες, studio, φώτα κ.ά). Κι όλα αυτά για ένα κοντινό πλάνο, που θα φαινόταν ένας γιακάς. Για να μη σου πω για το catering που υπήρχε... Ενώ εδώ πήγαινες από το πρωί στα Λεγρενά να κάνεις μια φωτογράφιση και πρέπει να πάρεις νερό και φαγητό, μόνος σου, να μην υπάρχει ούτε μία τέντα να καθίσεις λίγο από κάτω και να δουλεύεις 15 ώρες στον ήλιο. Και με αυτές τις συνθήκες και βγάζεις αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα, γιατί εδώ έχουμε εξαιρετικούς στιλίστες, σχεδιαστές, make up artist, κομμωτές, ειδικά κομμωτές. Δυστυχώς είμαστε σε μία χώρα που η παραγωγή είναι φτωχή».

Έχετε το μακροβιότερο συμβόλαιο στην Ελλάδα με την εταιρεία Max Factor. Πως νιώθετε γι΄ αυτό;

«Ναι είμαι 11 χρόνια ως αποκλειστικός ambassador της Max Factor στην Ελλάδα, έχω ζήσει μεγάλες στιγμές με αυτή την εταιρεία, είναι μία υπέροχη συνεργασία, έχω δώσει και έχω πάρει πάρα πολλά. Είμαι από τους make up artist της Max Factor που συμμετέχω σχεδόν σε όλα τα παγκόσμια συνέδρια, παρουσιάζοντας προϊόντα... και το λέω αυτό διότι είναι μόνο 5-6 make up artist από όλο τον κόσμο. Όταν αγαπάς μία εταιρεία, σε πιστεύει, την πιστεύεις και μένουν και οι δύο πλευρές ευχαριστημένες, την συνεχίζεις, έτσι έχω κλείσει 11 χρόνια άψογης συνεργασίας και συνεχίζουμε».

Με τη Ζέτα Μακρυπούλια είναι 10 χρόνια «συνεργάτες». Το ίδιο και με την Έλενα Παπαρίζου.

Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε κάποια συνεργασία σας που έχετε κάνει στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα;

«Πολύ ωραία συνεργασία είναι αυτή που σας είπα προηγούμενος με την Έμα Μακ Λάρεν. Ήταν για την παγκόσμια καμπάνια της Max Factor. Μία πολύ δυνατή στιγμή, με την Εύα Χερτζίκοβα, επίσης. Εγχώρια μιλάμε για οικογενειακής φύσης συνεργασίες πια, διότι δουλεύω μαζί τους πάνω από 10 χρόνια. Με την Έλενα Παπαρίζου και την Ζέτα Μακρυπούλια. Έχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές μαζί με αυτά τα κορίτσια, έχουμε κάνει πολλά ταξίδια, γεμάτες υπέροχες στιγμές, ολόκληρο ταξίδι ζωής. Επίσης πολύ μεγάλη στιγμή στην ζωή μου είναι όταν έβγαλα το βιβλίο μου, το Kingdom of Beauty, γιατί είναι ένα project δικό μου, με το οποίο ήθελα να δείξω το make up με έναν άλλο τρόπο, μέσα από εικόνες και ιστορίες, με 32 celebrities, 32 διαφορετικές ιστορίες και 32 χειροποίητες κορώνες, παρουσιάζοντας ένα παραμύθι. Σε αυτό το βιβλίο επίσης συμμετείχαν 16 κορυφαίοι φωτογράφοι, 15 στιλίστες, 10 κομμωτές, όλοι ένας και ένας. Συμμετείχε όλη η ελληνική μόδα στην κυριολεξία, με την Max Factor χορηγικά φυσικά, ήταν ένα τεράστιο και τέλειο αποτέλεσμα και είμαι πολύ χαρούμενος με αυτή την παραγωγή μου. Αν μου πεις ποιοι ήταν οι τρεις μεγάλοι σταθμοί της καριέρας μου, θα σου πω το βιβλίο μου, η σχολή και η Eurovision».

Με την Έλενα Παπαρίζου στην Eurovision, το 2004.

Να θυμηθούμε την στιγμή της Eurovision του 2004;

«Ήταν μία πολύ ιδιαίτερη στιγμή για όλη την Ελλάδα πιστεύω, διότι βγήκαμε πρώτοι το 2004 και το 2005 βγήκαμε πέμπτοι. Εκείνη η εποχή ήταν μία εποχή τρέλας από φόρτο εργασίας και δημιουργικότητας. Εκείνη την χρονιά δουλεύαμε με την Έλενα Παπαρίζου στο Fever, ήταν από τις πρώτες δουλειές της Έλενας στην Ελλάδα, είχε τελειώσει από τους Antigue, μόλις είχε βγάλει τον πρώτο της δίσκο. Όταν της ανέθεσαν την Eurovision άρχισε η τρέλα (διότι τότε δουλεύαμε στα μπουζούκια τέσσερις μέρες την εβδομάδα) φεύγαμε για το promo tour, μετά τα μπουζούκια, την Κυριακή και επιστρέφαμε την Τετάρτη ξανά στα μπουζούκια. Πήγαμε σε πάνω από 20 χώρες. Η Έλενα δεν βγήκε έτσι απλά χόρεψε, τραγούδησε και πήρε την νίκη. Έκανε πολλή δουλειά πριν από αυτό. Δεν άφησε πρωινάδικο, μεσημεριανές εκπομπές, ραδιόφωνα, show, κ.ά που να μην πάει, σε κάθε χώρα. Οπότε, όταν φτάσαμε στο Κίεβο την τελευταία εβδομάδα την ήξεραν όλοι. Ακούραστη η Έλενα όπως και όλο το team. Φαντάσου την έβαφα κοιμισμένη για να πάμε σε άλλο show. Δεν παραπονέθηκε ποτέ η Έλενα για τίποτα. Φυσικά γεμάτη ενέργεια έκανε μία συγκλονιστική εμφάνιση, θεωρώ ότι όλο το team είχε δουλέψει άρτια, όλη η ελληνική αποστολή. Καλά στην αρχή όταν έπεφταν οι πρώτες βαθμολογίες, είχαμε πάθει παράκρουση. Αλλά μετά όταν άλλαξε το σκηνικό, η χαρά ήταν τεράστια, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε αυτό που γινόταν στην Ελλάδα. Ήταν μία πολύ ωραία εμπειρία, όπως και στα 50 χρόνια της Eurovision, όπου και εκεί ήταν τεράστια διάκριση και επίσης πολύ ωραία εμφάνιση, γνωριμίες… απίστευτες στιγμές…».

«Πολύ ωραία συνεργασία μου ήταν αυτή με την Έμα Μακ Λάρεν».

Είχατε ποτέ κάποια πρότυπα;

«Εννοείται ότι έχω. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να κάνει καλλιτεχνικό επάγγελμα και να μην έχει κάποιο πρότυπο. Μεγάλο πρότυπο όλα αυτά τα χρόνια και ευτυχώς ambassador μας στην Max Factor, είναι η Μέριλιν Μονρό, καθώς και η Όντρει Χέπμπορν και η Σοφία Λόρεν, τις οποίες τις έχω μελετήσει πάρα πολύ. Γενικά όμως μελετούσα πιο πολύ την μόδα, όταν ήμουν 15 χρονών έτρεχα στην Κρήτη να βρω πιο περίπτερο έχει φέρει διεθνή Τύπο. Να δω τις τάσεις, τα μοντέλα κτλ. Ένας άνθρωπος που δεν βλέπει και δεν μελετάει, δεν προχωράει».

Οι γονείς σας σάς υποστήριξαν σε όλο αυτό;

«Στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί με αυτή την δουλειά, φοβόντουσαν. Η άποψη τους ήταν να πάρω ένα πτυχίο και μετά κάνε ότι θες, δεν με σταμάτησαν ποτέ, πάντα τους άρεσαν αυτά που έκανα(ειδικά η μητέρα μου έχει περάσει πάρα πολλά, της είχα ρημάξει το σπίτι με τις κατασκευές μου)δεν τους χάλασα το χατίρι, τελείωσα την Πάντειο και μετά έκανα αυτά που ήθελα. Τώρα πια βέβαια οι γονείς μου είναι περήφανοι (η μητέρα μου πια, διότι τον πατέρα μου τον έχασα φέτος) με όλα αυτά που έχω καταφέρει».

Αν σας έλεγα να μου περιγράψετε τον εαυτό σας με κάποιες λέξεις ποιες θα ήταν αυτές;

«Έχω μερικές εμμονές. Έχω εμμονές με την αισθητική, δεν μπορώ να βλέπω πράγματα γύρω μου που για την δικιά μου αισθητική δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Επίσης είμαι εργασιομανής, ακόμα και όταν γυρίσω σπίτι κάτι θα κάνω. Δεν σταματάω ποτέ. Είμαι συνεπής και υπεύθυνος. Αυτά μπορώ να πω για εμένα, τα υπόλοιπα πείτε τα εσείς για εμένα».

«Όσο πιο απλά κάνουμε τα πράγματα τόσο πιο πολύ ομορφιά και λάμψη δίνουμε στο πρόσωπο μας».

Ποια tips ομορφιάς θέλετε να δώσετε για τους αναγνώστες του womanToc;

«Πάντα, όταν με ρωτούν για tips, λέω ότι δεν μπορώ να δώσω προφορικά, διότι είναι καθαρά θέμα εικόνας. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι εάν τρως κανονικά, εάν ενυδατώνεσαι και κοιμάσαι σωστά, γυμνάζεσαι, τότε θα έχεις ένα καλό και δυνατό δέρμα. Εάν το φροντίζεις, με κατάλληλα προϊόντα και το καθαρίζεις πριν κοιμηθείς, θα έχεις ένα υγιές δέρμα που αντέχει στον χρόνο. Από εκεί και πέρα, το δεύτερο που λέω πάντα είναι ότι καλό είναι να έχουμε μέτρο. Less is more. Όσο πιο απλά κάνουμε τα πράγματα τόσο πιο πολύ ομορφιά και λάμψη δίνουμε στο πρόσωπο μας».

-Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Μαρκετάκη.

-Οι φωτογραφίες των πορτραίτων είναι τoυ Παναγιώτη Ασωνίτη και του Αποστόλη Αναστασόπουλου.

-Δείτε περισσότερα για τη σχολή του Γιάννη Μαρκετάκη στο www.makeuplab.gr

Read Next

25 Απρ 2024

Από το lifting της Τζέιν Φόντα μέχρι την κρυολιπόλυση της Λίντα Εβαντζελίστα: Οι celebrities που μετανιώνουν για τα "τσιμπήματα" αιώνιας νεότητας

Απόλυτα εναρμονισμένες με την ηλικία τους και την φιλοσοφία της αληθινής ομορφιάς μιλούν για τις αισθητικές επεμβάσεις που έχουν μετανιώσει.

23 Απρ 2024

Nail Trends SS24: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες τάσεις της σεζόν

Τι προτείνουν οι κορυφαίοι σχεδιαστές;

Περισσότερα από

Ομορφιά

23 Απρ 2024
23 Απρ 2024

Γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το concealer σου;

Η επιλογή της σωστής απόχρωσης είναι το Α και το Ω.

23 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα κραγιόν που κολακεύουν τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν τα χείλη να δείχνουν σαρκώδη κι ελκυστικά χωρίς να τονίζουν τις λεπτές γραμμές.

22 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Νταιάνα, Kέιτ Μίντλετον, Mέγκαν Μαρκλ: Τα αρώματα που επέλεξαν για την ημέρα του γάμου τους

Ποιο ήταν εκείνο το ξεχωριστό άρωμα που διάλεξαν οι royals για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους;

22 Απρ 2024

5 πολυτελείς, αντιρυτιδικές κρέμες ματιών που δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ καμίας γυναίκας άνω των 50

Οι αντιρυτιδικές κρέμες που θα βελτιώσουν τις γραμμές και ρυτίδες γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

21 Απρ 2024

Μαρία Ηλιάκη: Το συσφιγκτικό λάδι σώματος που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια

+ Η κρέμα τόνωσης που ένταξε πρόσφατα στη ρουτίνα της.

19 Απρ 2024

H DIY μάσκα προσώπου που λατρεύουν οι Κορεάτισσες χαρίζει υπέροχη λάμψη στο δέρμα

Φτιάξε μόνη σου τη μάσκα που θα σου χαρίσει το περιβόητο "glass skin".

16 Απρ 2024

Η Τζένιφερ Λόπεζ με το χρώμα νυχιών που όλες οι fashionistas επιλέγουν φέτος την άνοιξη

Το χρώμα που πρωταγωνίστησε στο catwalk, αλλά και στο street style.