Γράφει η Λένα Ιωαννίδου

Boosters! Μια από τις τελευταίες προσθήκες στο πάνθεον των must-have καλλυντικών . Η βιομηχανία της ομορφιάς επιμένει ότι τα νέα “ενισχυτικά” των προϊόντων περιποίησης, μας είναι απαραίτητα. Πριν μας πείσει και φτάσουμε μέχρι το ταμείο, ας δούμε πρώτα τι είναι ένα booster και τι κάνει για την επιδερμίδα…

Καθαρισμός, τόνωση, απολέπιση, ορός, ενυδατική ή αντιγηραντική κρέμα ημέρας και νύχτας, κρέμα ματιών, αντηλιακό. Αυτά ξέραμε, αυτά χρησιμοποιούσαμε. Τα τελευταία χρόνια όμως, το ντουλάπι του μπάνιου μας υποδέχεται κάθε τόσο, ένα νέο είδος , μια νέα κατηγορία στην περιποίηση προσώπου. “Υπεύθυνοι” γι αυτήν την απότομη αύξηση του αριθμού των προϊόντων που χρησιμοποιούμε-ή θα έπρεπε να…- είναι οι νέες τεχνολογίες που αξιοποιεί η κοσμετολογία, κυρίως όμως το παγκόσμιο trend που μας ήρθε από την Ασία και ακούει στο όνομα “layering”, με τα αμέτρητα στάδια περιποίησης της επιδερμίδας. Έτσι, έπειτα από τις BB,CC,EE κλπ. creams, τις λοσιόν περιποίησης, τα primers και τις μάσκες ύπνου, ήρθαν στη ζωή μας τα boosters.

SkinCeuticals, C E Ferulic®, Συνεργιστική αντιοξειδωτική θεραπεία με 15% L-ασκορβικό οξύ, 1% α-τοκοφερόλη και 0.5% φερουλικό οξύ

Τι είναι τα boosters;

To αγγλικό ρήμα boost, σημαίνει δίνω ώθηση. Τα boosters επομένως δίνουν ώθηση, μια έξτρα βοήθεια, όταν και όπου υπάρχει ανάγκη. Πρόκειται για συμπυκνωμένες συνθέσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ή ανάγκη της επιδερμίδας, λειτουργώντας συνδυαστικά με το προϊόν –ορό ή κρέμα- που ήδη χρησιμοποιούμε, χωρίς να επηρεάζουν τη δράση του, αντίθετα ενισχύοντάς την. Ουσιαστικά με τα boosters δημιουργούμε μια συνταγή στα μέτρα μας, για να αντιμετωπίσουμε π.χ. την περιστασιακή έλλειψη λάμψης, την κούραση, τις πανάδες ή την αφυδάτωση της επιδερμίδας , χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε τη ρουτίνα περιποίησης που ήδη ακολουθούμε. Στην Κορέα, για τον ίδιο σκοπό, χρησιμοποιούν boosters σε αμπούλες, τα οποία αναμειγνύουν με την κρέμα τους τη στιγμή της χρήσης. Στη Δύση απλώς αποφάσισαν να είναι λίγο πιο πρακτικοί.

Shiseido Ultimune, συμπυκνωμένη σύνθεση για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας της επιδερμίδας

 

Από έρευνες που έχουν διεξαχθεί παγκοσμίως, διαπιστώνεται ότι η περιποίηση της επιδερμίδας υπακούει πλέον στην “εποχικότητα” , όχι όμως με τη στενή έννοια των 4 εποχών. Το περιβάλλον και ο σύγχρονος τρόπος ζωής –απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας, UV ακτινοβολία, ρύπανση, στρες κλπ- μεταβάλλουν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της επιδερμίδας πολύ συχνότερα από ό,τι ίσως πιστεύουμε, ακόμα κι από μέρα σε μέρα! Τα boosters λοιπόν έρχονται να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει μια ή πολλαπλές ανάγκες ταυτόχρονα.

Αν για παράδειγμα, η βασική ανάγκη μας είναι η ενυδάτωση, θέλουμε όμως να κάνουμε και κάτι για τις πανάδες, μπορούμε απλά να προσθέσουμε το… αρμόδιο booster με βιταμίνη C. Αν η αντιρυτιδική μας σύνθεση δεν προσφέρει αρκετή σύσφιξη, ένα booster με πεπτίδια θα έρθει να συμπληρώσει τη δράση της. Και βέβαια, ένα booster αντιοξειδωτικών μπορεί να θωρακίσει την επιδερμίδα μας ακόμα καλύτερα, απέναντι στη ρύπανση, το στρες και τις ελεύθερες ρίζες.

Kiehl's Iris Extract Activating Treatment Essence, ενισχυμένη αντιγηραντική σύνθεση με ενυδατική και απολεπιστική δράση για την επανενεργοποίηση της θαμπής και άτονης επιδερμίδας

Σε τι διαφέρουν από ένα serum;

Οι οροί έχουν ευρύτερο πεδίο δράσης γιατί είναι εμπλουτισμένοι με κοκτέιλ ενεργών συστατικών σε υψηλή συγκέντρωση που προσφέρουν αντιρυτιδική, συσφιγκτική, ενυδατική δράση κλπ. Τα boosters είναι πιο εξειδικευμένα, στοχεύουν σε ένα πρόβλημα και περιέχουν συνήθως ένα ενεργό συστατικό, σε ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση. Ένα booster δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ορό, μόνο να τον συμπληρώσει και να τον ενισχύσει. Τέλος, ενώ οι οροί ανήκουν πλέον τα βασικά της καθημερινής περιποίησης , τα boosters θυμίζουν περισσότερο εντατικές κούρες. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο, εάν δεν υφίσταται πλέον η συγκεκριμένη ανάγκη που καλύπτουν. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στην κατηγορία των boosters έχουν ενταχθεί και προϊόντα τα οποία δρουν αυτόνομα-δεν αναμειγνύονται δηλαδή με άλλα προϊόντα. Ο ρόλος τους είναι να “δώσουν ώθηση” στην ίδια την επιδερμίδα, να της προσφέρουν ενέργεια, ισχυρότερες άμυνες και να τη βοηθήσουν να λειτουργεί καλύτερα . Τα boosters αυτά, χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως ένα κανονικό serum-χωρίς όμως και πάλι να το αντικαθιστούν.

La Prairie, Anti-Aging Rapid Response Booster, συμπυκνωμένο ζελ ταχείας δράσης για το γέμισμα των ρυτίδων

Πώς χρησιμοποιούνται;

Εξαρτάται από τη σύνθεση και τη υφή τους. Υπάρχουν boosters που μοιάζουν με serums-αλλά δεν είναι- και εφαρμόζονται αμέσως μετά τον καθαρισμό και πριν το serum. Υπάρχουν λοσιόν που επίσης χρησιμοποιούνται πριν το serum ή την κρέμα. Υπάρχουν τέλος και τα “αυθεντικά” υγρά boosters που αναμειγνύονται με οποιοδήποτε προϊόν χρησιμοποιούμε– βάζουμε μικρή ποσότητα της συνηθισμένης μας κρέμας ή του ορού στην παλάμη μας , ρίχνουμε μερικές σταγόνες boosterκαι εφαρμόζουμε το μείγμα στο πρόσωπο. Προσοχή μόνο: δεν αναμειγνύουμε το αντηλιακό μας ή μια κρέμα που περιέχει αντηλιακά φίλτρα με booster γιατί υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των φίλτρων τους.

Sephora Booster de purete, σύνθεση εντατικής δράσης κατά των ορατών πόρων και των ατελειών της επιδερμίδας (www.sephora.gr
TAGS