Οι ακτίνες UV ευθύνονται για τη γήρανση της επιδερμίδας. Όλοι χρειάζονται αντηλιακή προστασία. Η προστασία επιτυγχάνεται με τα ρούχα, τα καπέλα, τα γυαλιά ηλίου κατά των UV και την αντηλιακή προστασία της εκτεθειμένης επιδερμίδας, όπως λένε οι δερματολόγοι.


Ποιες είναι οι βασικές αρχές της αντηλιακής προστασίας;
Το είδος της έκθεσης (βουνό, θάλασσα, παραλία) απαιτεί και τη μεγιστοποίηση της προστασίας, ανάλογα με την αντανάκλαση του φωτός.
Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα που καίγεται εύκολα στον ήλιο. Επίσης, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ώρα της ημέρας: μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται τις ώρες μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ.. Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τα αντηλιακά προϊόντα κάθε δύο ώρες και μάλιστα σε επαρκείς ποσότητες.


Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς όταν διαλέγουν αντηλιακά;
Υπάρχει πολύ μεγάλο φάσμα επιλογών.
Οι ετικέτες έχουν πλέον απλοποιηθεί και αναφέρουν τέσσερις κατηγορίες προστασίας: χαμηλή, μέτρια, υψηλή και πολύ υψηλή. Προτείνω μόνο τις δύο τελευταίες κατηγορίες. Πρέπει να χρησιμοποιούμε προϊόντα ευρέος φάσματος που καλύπτουν τόσο τις ακτίνες UVB (που ευθύνονται για το κάψιμο) και τις ακτίνες UVA (που επιταχύνουν τη γήρανση). Τέλος, πρέπει να επιλέξουμε τη γαληνική μορφή (κρέμα, υγρή κρέμα, gel, κ.ά.) που είναι κατάλληλη για τα σημεία που θα χρησιμοποιηθεί, αλλά και για τις προτιμήσεις του ασθενούς.


Ποια πιστεύετε ότι είναι τα χαρακτηριστικά μία καλής φωτοπροστασίας;
Πρώτον, η αποτελεσματικότητα της.
Για τα ρούχα, πρέπει να επιλέγετε σφιχτά υφασμένες ίνες και υφάσματα σε σκούρα χρώματα. Για τα αντηλιακά, προτιμήστε υψηλή και πολύ υψηλή προστασία και να τα εφαρμόζετε σε τακτά διαστήματα. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να φέρουν την ένδειξη CE και να είναι κατηγορίας 3 και 4. Άλλα χαρακτηριστικά των προϊόντων αντηλιακής προστασίας είναι η καλή ανοχή τους, η φωτοσταθερότητα, η αντοχή στο νερό και τον ιδρώτα. Για να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούνται σωστά, τα προϊόντα πρέπει να είναι ευχάριστα και πρακτικά.

 

TAGS