Αν θα έπρεπε να επιλέξουμε ένα προϊόν ομορφιάς που διχάζει τους ειδικούς στον τομέα, αυτό θα ήταν το λάδι προσώπου. Κάποιοι ορκίζονται σ' αυτό, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι αρνητικές συνέπειές του υπερβαίνουν τα οφέλη - ή ότι τα οφέλη απουσιάζουν εντελώς. Πού βρίσκεται η αλήθεια;

Τι λένε οι υπερασπιστές του

«Είναι το καλύτερο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο δέρμα σου» δηλώνει ο αισθητικός των διασημοτήτων και ιδρυτής της Flora Mirabilis, Jordan LaFragola, προσθέτοντας: «Το δέρμα σου παράγει φυσικά έλαια για ενυδάτωση και προστασία, και τα προϊόντα που βασίζονται στο νερό δεν θα το ενυδατώσουν ποτέ με τον ίδιο τρόπο».

Η δερματολόγος Lisa Franklin συμφωνεί: «Το δέρμα είναι λιπόφιλο και χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ ελαίων και νερού για να διατηρήσει την κυτταρική δραστηριότητα και τον φυσικό φραγμό του ισχυρό».

PHOTO: @LUCYWILLIAMS02

Οι επιφυλάξεις

«Το μειονέκτημα είναι ότι υπάρχουν πολλά, διαφορετικά είδη φυσικών ελαίων, καθένα με διαφορετική σύνθεση και ιδιότητες, και δεν είναι όλα ιδανικά για τη φροντίδα της επιδερμίδας» παραδέχεται ο LaFragola. «Το μυστικό είναι να βρείτε τον ιδανικό συνδυασμό τους για να προάγετε την ισορροπία και τη ζωντάνια της».

Η δερματολόγος Susanne Kaufmann προσθέτει: «Όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν έλαια, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό για τις δικές σας ανάγκες». Επιπλέον, όπως συμπληρώνει η ίδια: «Τα έλαια ενεργούν κυρίως στην επιφάνεια της επιδερμίδας και διεισδύουν λιγότερο στις βαθύτερες στιβάδες της από ό,τι, για παράδειγμα, ένα σέρουμ. Επομένως, πρέπει να εφαρμόζονται μετά το σέρουμ, αντί να το αντικαθιστούν».

PHOTO: @ALYSSAINTHECITY

Το συμπέρασμα;

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις λάδι προσώπου, αρκεί να βρεις το σωστό για εσένα. Με αυτή την προϋπόθεση, όπως διευκρινίζει η Franklin: «Το λάδι προσώπου δίνει στην επιδερμίδα σου απαλότητα. Είναι εφοδιασμένο με απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά και σχηματίζει έναν προστατευτικό φραγμό που αποκαθιστά και διατηρεί τον φυσικό φραγμό της επιδερμίδας».

PHOTO: @COCOAFLOWERR

Πώς θα επιλέξεις το κατάλληλο λάδι προσώπου

«Διάλεξε ένα 100% φυσικό προϊόν, με την ελάχιστη επεξεργασία και τα ελάχιστα συστατικά» συμβουλεύει ο LaFragola. «Διερεύνησε κάθε συστατικό στην ετικέτα και μάθε για το καθένα προτού το εφαρμόσεις στο δέρμα σου. Κάποια λάδια προσώπου μπορεί να είναι “φυσικά” αλλά περιέχουν ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα ή που αλλοιώνονται ευκολότερα».

Για παράδειγμα, έλαια εσπεριδοειδών όπως το λεμόνι, η μέντα και το γιασεμί θεωρούνται ερεθιστικά και καλό είναι να αποφεύγονται από άτομα με ευαισθησία. Από την άλλη, το τριαντάφυλλο και η πρίμουλα έχουν χαμηλό προσδόκιμο ζωής. «Αν έχετε αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, βεβαιωθείτε ότι το λάδι προσώπου που χρησιμοποιείτε δεν περιέχει έλαια τέτοιας προέλευσης» προσθέτει ο LaFragola.

Η Franklin μάς ζητά να είμαστε επιφυλακτικές απέναντι σε δύο ιδιαίτερα δημοφιλή έλαια, που κάποιοι τα παρουσιάζουν ως θαυματουργά: «Αποφύγετε το λάδι καρύδας και ελιάς. Αργούν να απορροφηθούν από το δέρμα και μπορεί να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν ερεθισμούς». Τέλος, αν είσαι έγκυος, απόφυγε να χρησιμοποιείς συγκεκριμένα αιθέρια έλαια όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το γιασεμί και η λεβάντα – βασικά προτού χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε προϊόν με αιθέρια έλαια, καλό είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Ακολούθησε το WomanToc στο Instagram.

Κεντρική φωτό: Εβδομάδα Μόδας της Βουδαπέστης 2019. EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT

TAGS