Η απολέπιση είναι μια διαδικασία που γίνεται καθημερινά στην επιδερμίδα όταν τα νεκρά κύτταρα ανεβαίνουν στην επιφάνεια της στην προσπάθεια τους να αποβληθούν και τα νέα να παίρνουν την θέση τους. Τα προϊόντα απολέπισης έχουν δημιουργηθεί για να προάγουν και να διευκολύνουν αυτή την διαδικασία γι’ αυτό και αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της περιποίησης μας. Όλες οι επιδερμίδες δεν είναι, όμως, ίδιες και σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπέρ-απολέπισης το οποίο γίνεται ορατό με:
Κοκκινίλες
Θαμπάδα 
Ερεθισμούς και πόνο
Ξηροδερμία 

Πότε πρέπει να κάνετε απολέπιση σύμφωνα με την ηλικία και τον τύπο της επιδερμίδας σας;
Οι λιπαρές επιδερμίδες έχουν ανάγκη από συχνή, ακόμα και καθημερινή, απολέπιση για να απαλλάσσονται από το περιττό σμήγμα και να αντιμετωπίζουν τις γυαλάδες που δημιουργεί η λιπαρότητα. Οι ευαίσθητες επιδερμίδες δεν χρειάζονται περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα απολέπιση. Οι ώριμες, πάλι, επιδερμίδες που εκτελούν τις διαδικασίες ανάπλασης με αργούς ρυθμούς και συνηθίζουν να συσσωρεύουν στην επιφάνεια τους νεκρά κύτταρα, χρειάζονται αρκετά συχνή απολέπιση για να προάγεται η ανάπλαση των κυττάρων. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν έντονα δερματικά προβλήματα ή ακμή, κατάλληλος να μιλήσει για την συχνότητα της απολέπισης είναι ο γιατρός σας. 

Η συχνότητα της ορίζεται από τις ανάγκες του κάθε δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως μετά την απολέπιση, η επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη.

Μπορεί η απολέπιση να γεράσει το δέρμα μας; 
Υπάρχει η άποψη ότι η συχνή απολέπιση λεπταίνει την επιδερμίδα και ταυτόχρονα παρασύρει τα κύτταρα να «ασχολούνται» μαζί της παραμελώντας την διαδικασία της ανάπλασης. Οι περισσότεροι, όμως, γιατροί δεν ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. Αν κάνετε απολέπιση στους σωστούς χρόνους και δεν υπερβάλετε, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες θα μειώνονται εντυπωσιακά ενώ θα ευνοείται η κυκλοφορία του αίματος κάτι που βοηθά στην παραγωγή νέων, ζωντανών και δραστήριων κυττάρων. 

Σημασία μεγάλη έχει ακόμα ο τρόπος με τον οποίο κάνετε απολέπιση και τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε. Αν επιλέγετε τα κατάλληλα για τον τύπο επιδερμίδας σας προϊόντα και ακολουθείτε τις οδηγίες εφαρμογής δεν θα έχετε πρόβλημα. Αν, όμως, παρατηρείτε ότι μετά από κάθε απολέπιση, η επιδερμίδα σας παρουσιάζει ερεθισμούς ή έντονη ξηρότητα θα πρέπει να αλλάξετε προϊόν γιατί πιθανότατα κάποιο από τα συστατικά που περιέχει σας πειράζει. Απολέπιση μπορείτε να κάνετε ακόμα με ειδικά βουρτσάκια προσώπου αλλά και με φυσικά υλικά όπως είναι η ζάχαρη. Τα φυσικά υλικά είναι ό,τι πρέπει για τις ευαίσθητες επιδερμίδας και μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε αρκετά συχνά. 

Η χημική απολέπιση που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι έχει, πάλι, άλλους όρους και γίνεται με προϊόντα που περιέχουν οξέα φρούτα ή σαλικυλικό οξύ. Η συχνότητα της ορίζεται από τις ανάγκες του κάθε δέρματος. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε πως μετά την απολέπιση, η επιδερμίδα είναι πιο ευαίσθητη. Για να αποφύγετε την δυσάρεστη αίσθηση του τραβήγματος και να αντιμετωπίσετε την πιθανή ξηρότητα, εφαρμόστε άμεσα μια ενυδατική κρέμα με καταπραϋντικούς παράγοντες. 

TAGS