Δεν αρκεί να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό για να προστατεύουμε την επιδερμίδα μας από τον ήλιο. Υπάρχουν κάποια συστατικά και προϊόντα που ενώ μπορεί να ανήκουν στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς μας, αν εφαρμοστούν πριν από την ηλιοθεραπεία ενδέχεται προκαλέσουν ακόμα και εγκαύματα.

Ενυδατικά, αντιγηραντικά, θεραπευτικά στοιχεία που αρκεί να εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία για να γίνουν από φίλοι, οι χειρότεροι εχθροί μας. Ποια είναι αυτά; Οι ειδικοί της ομορφιάς προειδοποιούν να μη χρησιμοποιούμε ποτέ μα ποτέ τα παρακάτω τέσσερα προϊόντα αν σκοπεύουμε να βγούμε στον ήλιο.

Μη χρησιμοποιείτε ρετινόλη. Είναι ο νούμερο ένα κίνδυνος για την επιδερμίδα που θα εκτεθεί στην ακτινοβολία. Ναι μεν περιέχει ισχυρά συστατικά ενάντια στις ρυτίδες και την ακμή, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρά τις νυχτερινές ώρες. Η απολεπιστική δράση της στερεί την επιδερμίδα από τον φυσικό φραγμό των προστατευτικών ελαίων της, αφήνοντάς την ανυπεράσπιστη απέναντι στις ανελέητες ακτίνες του ήλιου. Οι ακτινοβολίες UV ισχυροποιούνται και μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και βλάβες στο DNA.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Μη χρησιμοποιείτε έλαια εσπεριδοειδών. Έχουν υπέροχη, αναζωογονητική μυρωδιά, αλλά αντισταθείτε στο δέλεάρ τους στη διάρκεια της ημέρας. Γιατί; Επειδή οι χημικές ενώσεις τους, όταν εφαρμόζονται στην επιδερμίδα και εκτίθενται στον ήλιο, πυροδοτούν μια φωτο-τοξική αντίδραση που ενδέχεται να οδηγήσει σε κοκκινίλες, δυσχρωμίες, ακόμα και εγκαύματα. Η σύσταση των ειδικών; Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα με έλαια εσπεριδοειδών, όπως σέρουμ και ενυδατικές κρέμες με γκρέιπφρουτ, τουλάχιστον για 24 ώρες προτού κάνετε ηλιοθεραπεία.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Μη χρησιμοποιείτε απολεπιστικά οξέα. Συστατικά όπως το λακτικό, το γλυκολικό, το σαλικυλικό οξύ είναι πολύτιμοι σύμμαχοι όταν μιλάμε για λάμψη, ενυδάτωση, αντιμετώπιση της ακμής και μείωση των ρυτίδων. Με την προϋπόθεση να τα χρησιμοποιούμε μόνο τη νύχτα. Ο λόγος; Απομακρύνουν τα επιφανειακά κύτταρα, αφήνοντας το νεαρό δέρμα από κάτω ιδιαίτερα ευάλωτο σε βλάβες από τις ακτινοβολίες UV.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Μη χρησιμοποιείτε αντιβακτηριακά προϊόντα. Όπως και η ρετινόλη, τα αντιβακτηριακά συστατικά είναι εξαιρετικά στην αντιμετώπιση της ακμής, αλλά ξηραίνουν την επιδερμίδα. Αναστέλλουν τις φυσικές άμυνες του δέρματος απέναντι στις ακτίνες του ήλιου, ιδιαίτερα στην ακτινοβολία UVB. Έτσι, όταν τα χρησιμοποιούμε πριν από την ηλιοθεραπεία το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καφέ κηλίδες που προσθέτουν χρόνια στο πρόσωπό μας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: REUTERS/Henry Nicholls

TAGS