Δεν έχει σημασία πόσο καλά φροντίζετε τα μαλλιά σας, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε συχνά μαλακτικό και δε χρησιμοποιείτε ποτέ σίδερο, υπάρχουν ακόμα πράγματα που δεν έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα σπάνε. Ακόμα και αν αποφεύγετε όλες τις καταστροφικές πρακτικές δεν μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα μαλλιά σας θα παραμείνουν υγιή. Για παράδειγμα, έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι όταν αρχίζετε να έχετε ψαλίδα πολλές φορές εμφανίζεται σε ορισμένες μόνο περιοχές; Μπορεί να φαίνεται κάπως περίεργο, αν, για παράδειγμα, μόνο οι τρίχες που πλαισιώνουν το πρόσωπό σας έχουν την τάση να σπάνε και να μην μακραίνουν όπως τα υπόλοιπα μαλλιά σας. Δεν είναι τυχαίο αλλά υπάρχει λόγος για αυτό.

Έτσι, αν προσπαθείτε να μακρύνετε τα μαλλιά σας, ή θέλετε απλώς να διατηρήσετε το μήκος τους, υπάρχουν μερικές συνήθειες και καταστάσεις που πρέπει να προσέξετε γιατί προκαλούν σημαντική ζημιά χωρίς να το γνωρίζετε. Διότι ακόμη και αν τα μαλλιά σας μπορεί να αντέχουν αυτές τις συνθήκες σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μακροπρόθεσμη βάση, το σπάσιμό τους είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Για να κρατήσετε λοιπόν τα μαλλιά σας μακριά, δυνατά και υγιή, σας λέμε πέντε περιπτώσεις που πρέπει να προσέξετε και να βεβαιωθείτε ότι δεν θα τις κάνετε συνήθεια.

 

1. Να περνάτε διαγώνια την τσάντα σας στον ώμο

Αν ρίχνετε την τσάντα σας πάνω από τον ώμο σας, χωρίς να το σκέφτεστε, τις περισσότερες φορές, αυτό θα προσγειωθεί στα μαλλιά σας (αν βέβαια έχετε μαλλιά στο ύψος των ώμων και κάτω). Όταν συμβαίνει αυτό, υπάρχουν τρεις διαφορετικές πιθανές κινήσεις που μπορεί να ακολουθήσετε αλλά μόνο μία από αυτές είναι καλή. Η πρώτη είναι να αφήσετε τα μαλλιά σας παγιδευμένα κάτω από το λουρί. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια εντελώς λογική επιλογή, προκαλεί τριβή με αποτέλεσμα να βλάψει και να σπάσει τις τρίχες ακριβώς κάτω από το λουρί. Η δεύτερη επιλογή είναι να τραβήξετε τα μαλλιά σας από τον ιμάντα. Αυτή είναι μια κίνηση που όλοι κάνουμε χωρίς να το σκεφτούμε πολύ, αλλά αν θυμηθείτε εκείνη την ώρα να σηκώσετε λίγο το λουρί πριν τραβήξετε τα μαλλιά σας θα τα γλιτώσετε από μια πιθανή βλάβη.

 

2. Να κοιμάστε στην ίδια στάση

Ειδικά αν χρησιμοποιείτε βαμβακερή μαξιλαροθήκη, ο ύπνος μπορεί να προκαλέσει πραγματικά αρκετά μεγάλη τριβή στα μαλλιά σας. Και αν συνηθίζετε να κοιμάστε στην ίδια στάση τότε η καταστροφή γίνεται μονίμως σε ένα μέρος του κεφαλιού. Για να βεβαιωθείτε ότι τα μαλλιά σας δεν θα σπάνε κατά τη διάρκεια του ύπνου δοκιμάστε να αλλάζετε τη στάση που κοιμάστε ή επενδύστε σε μια μαξιλαροθήκη από μετάξι ή σατέν για να αποφύγετε τις συνέπειες της τριβής.

 

3. Να παίζετε με τα μαλλιά σας

Μπορεί να το κάνετε μόνο όταν είστε νευρικοί, ή ίσως απλώς τα μαλλιά σας έχουν πραγματικά πάρα πολύ ωραία αίσθηση, αλλά το στροβίλισμα των μαλλιών σας ή το παίξιμο με τούφες δεν κάνει καλό στην τρίχα. Προκαλεί τριβή που οδηγεί σε βλάβες και σπάσιμο.

 

4. Να πιάνετε τα μαλλιά σας σε σφιχτή αλογοουρά

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε μαλακό λαστιχάκι που υποτίθεται ότι δεν τραυματίζουν τα μαλλιά σας, πιάνοντας τα μαλλιά σε μια σφιχτή αλογοουρά πάρα πολύ συχνά, θα επηρεάσει τα μαλλιά σας ειδικά στο σημείο κοντά στο λαστιχάκι αλλάζοντάς το σχήμα τους. Πιάστε τα μαλλιά σας σε πιο χαλαρή αλογοουρά ή προσπαθήστε να μην τα πιάνετε πολύ συχνά. 

 

5. Να οδηγείτε με κατεβασμένο παράθυρο

Δυστυχώς, αυτό το αίσθημα του ανέμου που φυσάει μέσα από τα μαλλιά σας δεν είναι το καλύτερο πράγμα. Ο άνεμος αναγκάζει τις τρίχες να χτυπούν μεταξύ τους και αυτό προκαλεί τριβή και ως εκ τούτου σπάσιμο. Τα μαλλιά επίσης ανακατεύονται από τον αέρα και αυτό είναι ιδιαίτερα κακό, διότι μπλέκονται και αυτό προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Έτσι, αν προτιμάτε να οδηγείτε με τα ανοιχτά παράθυρα απλά φροντίστε να μαζέψετε τα μαλλιά σας πρώτα.

 

 

 

TAGS