Νεογέννητη ακόμα, στην πρώτη εβδομάδα της ζωής της, η Τζάχα Ντούκουρεχ από την Γκάμπια υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων (FGM). Στα 15 της αναγκάστηκε να παντρευτεί έναν άντρα πολύ μεγαλύτερό της στις ΗΠΑ, από τον οποίο χώρισε δύο χρόνια αργότερα.

Παρ’ όλα αυτά, όχι μόνο ολοκλήρωσε το λύκειο αλλά συνέχισε τις σπουδές της, αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Όταν έγινε 24 ετών η Τζάχα ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Safe Hands for Girls, που δραστηριοποιείται ενάντια στον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων αλλά και στους μαζικούς γάμους των κοριτσιών στην Αφρική, προσφέροντάς τους ένα ασφαλές καταφύγιο.

Το 2017 η ιστορία της παρουσιάστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Jaha’s Promise». To 2018 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε το Eleanor Roosevelt Val-Kill Medal. Διορίστηκε επίσης πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική, θέση η οποία τη βοήθησε να αγωνιστεί ακόμα περισσότερο για την καταπολέμηση της κλειτοριδεκτομής και των παιδικών γάμων. Η δράση της βοήθησε ώστε να απαγορευτεί η μεταφορά Αμερικανίδων στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό.

Η Τζάχα Ντούκουρεχ είναι ανάμεσα στις τρεις νέες πρέσβειρες της L’ Oreal Paris, που διακρίνονται για την ομορφιά όχι μόνο του προσώπου αλλά – κυρίως – της ψυχής τους. Γυναίκες που έχουν αφιερωθεί σε έναν σκοπό που τις υπερβαίνει. Οι άλλες δύο είναι το μοντέλο Σίντι Μπρούνα, με καταγωγή από το Κονγκό, την Ιταλία και ανατροφή στη Γαλλία, μια φωνή της διαφορετικότητας στον χώρο της μόδας και εκπρόσωπος του αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας. Και η Κάθριν Λάνγκφορντ από την Αυστραλία, ηθοποιός της σειράς του Netflix «13 reasons why». Για τις ανάγκες του ρόλου συνεργάστηκε με εκπρόσωπο της εκστρατείας «This is us» και ψυχίατρο με ειδίκευση στους εφήβους, που την ευαισθητοποίησε απέναντι στην ψυχική υγεία.

Δείτε τις τρεις νέες πρέσβειρες της L' Oreal Paris:

Η Τζάχα Ντούκουρεχ, πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική, αγωνίζεται ενάντια στην κλειτοριδεκτομή και στους παιδικούς γάμους.
Το μοντέλο Σίντι Μπρούνα είναι μια φωνή της διαφορετικότητας στον χώρο της μόδας και εκπρόσωπος του αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας.
Η Κάθριν Λάνγκφορντ από την Αυστραλία, ηθοποιός της σειράς του Netflix «13 reasons why». Για τις ανάγκες του ρόλου συνεργάστηκε με ψυχίατρο με ειδίκευση στους εφήβους, που την ευαισθητοποίησε απέναντι στην ψυχική υγεία.

Δείτε απόσπασμα του ντοκιμαντέρ για την Τζάχα Ντούκουρεχ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS