ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Έχει νόημα να χρησιμοποιώ αντιγηραντική κρέμα στα 20;

Λειτουργούν τα αντιγηραντικά συστατικά προληπτικά ενάντια στις ρυτίδες, τις κηλίδες και τη χαλάρωση και σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινώ τη χρήση τους;

Στο Instagram και το TikTok νεαρά κορίτσια απευθύνονται σε άλλα, ακόμη νεαρότερα, και τους δείχνουν πως θα σβήσουν σημάδια του χρόνου που ακόμη δεν έχουν εμφανιστεί στο πρόσωπό τους. Το βασικό κοινό αυτών των μέσων ανήκει στην GenZ, δεν έχει ακόμη φτάσει τα 25 και δοκιμάζει ήδη προϊόντα αντιγήρανσης προκειμένου να προλάβει τα σημάδια του χρόνου. Το σκεπτικό είναι πως η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη γήρανση όμως, επιστημονικά, δεν υπάρχει καμιά απόδειξη πως τα δραστικά συστατικά των καλλυντικών λειτουργούν προληπτικά. Από την άλλη, υπάρχει μέγαλη πίεση για τη χρήση αντιγηραντικών συστατικών σε όλο και πιο νεαρή ηλικία. Τελικά όμως πότε πρέπει να ξεκινήσεις να τα χρησιμοποιείς;

Τα υπέρ και τα κατά της αντιγήρανσης σε νεαρή ηλικία

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη ρετινόλη, ένα από τα πιο δημοφιλή αντιγηραντικά συστατικά. Είναι ένα παράγωγο του ρετινοϊκού οξέος και συνταγογραφείται από τους δερματολόγους σε άτομα που έχουν ορατά σημάδια γήρανσης. Παράλληλα, η ρετινόλη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και κοκκινίλες, ειδικά στα ευαίσθητα δέρματα. Άρα, η άσκοπη χρήση της μάλλον δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Αλλά και άλλα συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ που λειαίνει και γεμίζει τις ρυτίδες δεν μπορεί να έχει κάποια αντιρυτιδική δράση σε γυναίκες που δεν έχουν ρυτίδες. Μπορεί σίγουρα να τους προσφέρει απλά ενυδάτωση, η οποία είναι και απαραίτητη. Άρα, κρίνεις μόνη σου κατά πόσον η χρήση αυτών των συστατικών είναι καλή ιδέα όταν ακόμη δεν έχεις εμφανίσει ρυτίδες, κηλίδες ή χαλάρωση.

Η σωστή ηλικία για να ξεκινήσω την αντιγήρανση

Φυσικά, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία στην οποία θα πρέπει να ξεκινήσεις την εφαρμογή αντιγηραντικών προϊόντων περιποίησης. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες την ίδια επιδερμίδα, τον ίδιο τρόπο ζωής, τις ίδιες ανάγκες. Αν και η διαδικασία της γήρανσης ξεκινά ήδη από τα 20 τα πρώτα ορατά σημάδια, οι πρώτες λεπτές γραμμές ή οι σκούρες κηλίδες κάνουν την εμφάνισή τους συνήθως ανάμεσα στα 35 και τα 45. Όταν ξεκινήσεις να τα βλέπεις μπορείς να αρχίσεις να χρησιμοποιείς και ένα προϊόν αντιγήρανσης που θα διορθώσει σε έναν βαθμό αυτά τα σημάδια. Συστατικά όπως η ρετινόλη ή το υαλουρονικό οξύ δεν δρουν προληπτικά αλλά, αν τελικά αποφασίσεις να τα δοκιμάσεις και σε πιο νεαρή ηλικία, δε σημαίνει πως η επιδερμίδα τα συνηθίζει και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Το μυστικό για νεανική επιδερμίδα

Αν θέλεις πραγματικά να προλάβεις τα σημάδια της γήρανσης θα πρέπει να υιοθετήσεις ένα υγιές lifestyle σε όλα τα επίδεδα, όχι μόνο στην καλλυντική περιποίηση. Δεν έχει νόημα να χρησιμοποιείς, από τη μία, αντιγηραντικές κρέμες και ορούς και, από την άλλη, να εκτίθεσαι στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία. Το αντηλιακό είναι απαραίτητο αν θέλεις να καθυστερήσεις τη γήρανση της επιδερμίδας. Εκτός όμως από τον ήλιο, υπάρχουν και άλλες εξωτερικές επιθέσεις, όπως η ρύπανση, που προκαλούν ελεύθερες ρίζες και, στη συνέχεια, ρυτίδες. Η βιταμίνη C είναι ένα συστατικό με αντιοξειδωτική δράση που δρα προληπτικά και μπορείς να ενσωματώσεις την καθημερινή περιποίηση της επιδερμίδας ώστε να προλάβεις την εμφάνιση ρυτίδων και κηλίδων. Τέλος, το κάπνισμα είναι ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας για το δέρμα και καλό είναι να το αποφύγεις εντελώς.

Read Next

26 Απρ 2024

Ευαίσθητη, αντιδραστική επιδερμίδα: Το θαυματουργό σέρουμ που πρέπει να δοκιμάσεις

Ο ορός προσώπου που δρα στοχευμένα κατά της ερυθρότητας και διάφορων ερεθισμών που παρουσιάζει συχνά η επιδερμίδα.

26 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα ρουζ που κολακεύουν περισσότερο τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν το πρόσωπο να δείχνει πιο φρέσκο και νεανικό.

Περισσότερα από

Ομορφιά

25 Απρ 2024

Από το lifting της Τζέιν Φόντα μέχρι την κρυολιπόλυση της Λίντα Εβαντζελίστα: Οι celebrities που μετανιώνουν για τα "τσιμπήματα" αιώνιας νεότητας

Απόλυτα εναρμονισμένες με την ηλικία τους και την φιλοσοφία της αληθινής ομορφιάς μιλούν για τις αισθητικές επεμβάσεις που έχουν μετανιώσει.

23 Απρ 2024

Nail Trends SS24: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες τάσεις της σεζόν

Τι προτείνουν οι κορυφαίοι σχεδιαστές;

23 Απρ 2024
23 Απρ 2024

Γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το concealer σου;

Η επιλογή της σωστής απόχρωσης είναι το Α και το Ω.

23 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα κραγιόν που κολακεύουν τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν τα χείλη να δείχνουν σαρκώδη κι ελκυστικά χωρίς να τονίζουν τις λεπτές γραμμές.

22 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Νταιάνα, Kέιτ Μίντλετον, Mέγκαν Μαρκλ: Τα αρώματα που επέλεξαν για την ημέρα του γάμου τους

Ποιο ήταν εκείνο το ξεχωριστό άρωμα που διάλεξαν οι royals για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους;

22 Απρ 2024

5 πολυτελείς, αντιρυτιδικές κρέμες ματιών που δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ καμίας γυναίκας άνω των 50

Οι αντιρυτιδικές κρέμες που θα βελτιώσουν τις γραμμές και ρυτίδες γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

21 Απρ 2024

Μαρία Ηλιάκη: Το συσφιγκτικό λάδι σώματος που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια

+ Η κρέμα τόνωσης που ένταξε πρόσφατα στη ρουτίνα της.

19 Απρ 2024

H DIY μάσκα προσώπου που λατρεύουν οι Κορεάτισσες χαρίζει υπέροχη λάμψη στο δέρμα

Φτιάξε μόνη σου τη μάσκα που θα σου χαρίσει το περιβόητο "glass skin".