ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ξέρεις τι τύπο δέρματος έχεις;

Είναι πολύ σημαντικό να καθορίσεις τον τύπο της επιδερμίδας σου. Δες πως θα το κάνεις σωστά ώστε να της προσφέρεις και την αντίστοιχη περιποίηση.

Μπορεί να φαίνεται απλό, σε μερικές ίσως και αυτονόητο, όμως δεν ξέρουν όλες οι γυναίκες τον ακριβή τύπο της επιδερμίδας τους. Γνωρίζοντας ακριβώς τι επιδερμίδα έχεις μπορείς να της προσφέρεις τα συστατικά και τη φροντίδα που χρειάζεται ώστε να είναι υγιής και νεανική ενώ, αν δεν έχεις κάνει τη σωστή διάγνωση, μπορεί να παρατηρήσεις δερματικά προβλήματα, όπως ευαισθησία ή ακμή. Δες ποιοί είναι οι βασικοί τύποι δέρματος και πως θα διαπιστώσεις ποιος είναι ο δικός σου.

Κανονική Επιδερμίδα

Όταν λέμε για ένα δέρμα πως είναι "κανονικό" εννοούμε πως έχει απόλυτη ισορροπία υγρασίας και παραγωγής σμήγματος οπότε δεν είναι ούτε πολύ λιπαρό ούτε πολύ ξηρό. Παράλληλα, η κανονική ειδερμίδα έχει λεία, ομοιόμορφη και λαμπερή όψη, δεν παρουσιάζει συχνά στίγματα και σπυράκια, οι πόροι της δεν είναι διεσταλμένοι ενώ δεν έχει αίσθηση τραβήγματος ή λιπαρότητας.

Λιπαρή Επιδερμίδα

Η λιπαρότητα οφείλεται σε υπερβολική παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες της επιδερμίδας. Παρόλο που το σμήγμα είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματος όταν υπάρχει σε υπερβολικό βαθμό τότε προκαλεί γυαλάδες και λιπαρότητα, φράσσει τους πόρους και είναι πιθανό να δημιουργήσει ατέλειες. Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα θα το διαπιστώσεις από την εμφάνιση γυαλάδας, ειδικά στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πιγούνι), από τους διεσταλμένους πόρους και την εμφάνιση στιγμάτων και ατελειών.

Μικτή Επιδερμίδα

Αν το δέρμα σου συνδυάζει χαρακτηριστικά διαφορετικών τύπων - για παράδειγμα λιπαρού και ξηρού - τότε είναι μικτό. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να παρουσιάζει λιπαρότητα στη ζώνη Τ και ξηρότητα ή απόλυτη ισορροπία στα ζυγωματικά. Επιπλέον, μπορεί να διαπιστώνεις πως στις περιοχές που είναι πιο ξηρές υπάρχουν σημάδια ευαισθησίας ή ερεθισμού ενώ σε όσες είναι πιο λιπαρές εμφανίζονται σπυράκια και στίγματα. Υπάρχουν σημεία του δέρματος τα οποία τα αισθάνεσαι πιο ενυδατωμένα και άλλα που σε τραβάνε και παρουσιάζουν ξηρότητα.

Ξηρή Επιδερμίδα

Τα χαρακτηριστικά του ξηρού δέρματος είναι η έλλειψη υγρασίας και φυσικών ελαίων που προκαλούν αίσθηση τραβήγματος, ξεφλούδισμα, τραχιά όψη ακόμη και κνησμό σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι φανερό πως ο προστατευτικός φραγμός της ξηρής επιδερμίδας έχει διαταραχθεί για αυτό και μπορεί να εμφανίσει ερεθισμούς και ευαισθησία. Επιπλέον, το ξηρό δέρμα, ακριβώς επειδή δεν έχει την απαραίτητη υγρασία, δείχνει συνήθως θαμπό και κουρασμένο ενώ μπορεί να εμφανίζει πρόωρα σημάδια γήρανσης, όπως λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Είναι ο τύπος της επιδερμίδας σου πάντα ο ίδιος;

Οι ανάγκες αλλά και τα χαρακτηριστικά του δέρματός σου μπορούν να αλλάξουν και να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία αλλά και τις συνθήκες που ζεις. Οι ορμονικές διαταραχές που βιώνεις από την εφηβεία, την ενήλικη ζωή με την έμμηνο ρύση και στη συνέχεια την εμμηνόπαυση προκαλούν σημαντικές αλλαγές στην επιδερμίδα. Για αυτό και διαπιστώνεις έντονη λιπαρότητα και ακμή ως έφηβη ενώ, όσο μεγαλώνεις, βλέπεις τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας σου να πέφτουν και να εμφανίζεται ξηρότητα. Αλλά και ο τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σου σημαντικά. Η έκθεση στον ήλιο, το στρες και η έλλειψη ύπνου καθώς και η κακή διατροφή μπορούν να προκαλέσουν τόσο ξηρότητα, όσο και εμφάνιση ακμής και πρόωρης γήρανσης. Ακόμη και οι καιρικές συνθήκες στις οποίες ζεις επηρεάζουν τον τύπο δέρματός σου για αυτό και βλέπεις πως σε χώρες με πολλή υγρασία - όπως οι Φιλιππίνες - οι κάτοικοι έχουν πιο λιπαρή επιδερμίδα ενώ σε άλλες με πολύ ξηρό και κρύο κλίμα - όπως η Σκανδιανβία - να έχουν όλοι πιο ξηρό δέρμα. Τέλος, αυτό που συχνά όλοι περιγράφουμε ως "ευαίσθητη επιδερμίδα" και χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, αίσθημα τραβήγματος ή καύσου, αναφέρεται στην αντίδραση του δέρματος σε εξωτερικές ή εσωτερικές επιθέσεις (ρύπανση, κρύο, στρες, ηλιακή ακτινοβολία, χρήση λάθος προϊόντων) και αφορά σε όλους τους τύπους δέρματος. Το συμπέρασμα είναι πως πρέπει να αξιολογείς συχνά τις ανάγκες της επιδερμίδας σου, να σημειώνεις τυχόν αλλαγές που παρατηρείς και να προσαρμόζεις τα καλλυντικά σου στις νέες συνθήκες.

Read Next

26 Απρ 2024

Ευαίσθητη, αντιδραστική επιδερμίδα: Το θαυματουργό σέρουμ που πρέπει να δοκιμάσεις

Ο ορός προσώπου που δρα στοχευμένα κατά της ερυθρότητας και διάφορων ερεθισμών που παρουσιάζει συχνά η επιδερμίδα.

26 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα ρουζ που κολακεύουν περισσότερο τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν το πρόσωπο να δείχνει πιο φρέσκο και νεανικό.

Περισσότερα από

Ομορφιά

25 Απρ 2024

Από το lifting της Τζέιν Φόντα μέχρι την κρυολιπόλυση της Λίντα Εβαντζελίστα: Οι celebrities που μετανιώνουν για τα "τσιμπήματα" αιώνιας νεότητας

Απόλυτα εναρμονισμένες με την ηλικία τους και την φιλοσοφία της αληθινής ομορφιάς μιλούν για τις αισθητικές επεμβάσεις που έχουν μετανιώσει.

23 Απρ 2024

Nail Trends SS24: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες τάσεις της σεζόν

Τι προτείνουν οι κορυφαίοι σχεδιαστές;

23 Απρ 2024
23 Απρ 2024

Γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το concealer σου;

Η επιλογή της σωστής απόχρωσης είναι το Α και το Ω.

23 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα κραγιόν που κολακεύουν τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν τα χείλη να δείχνουν σαρκώδη κι ελκυστικά χωρίς να τονίζουν τις λεπτές γραμμές.

22 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Νταιάνα, Kέιτ Μίντλετον, Mέγκαν Μαρκλ: Τα αρώματα που επέλεξαν για την ημέρα του γάμου τους

Ποιο ήταν εκείνο το ξεχωριστό άρωμα που διάλεξαν οι royals για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους;

22 Απρ 2024

5 πολυτελείς, αντιρυτιδικές κρέμες ματιών που δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ καμίας γυναίκας άνω των 50

Οι αντιρυτιδικές κρέμες που θα βελτιώσουν τις γραμμές και ρυτίδες γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

21 Απρ 2024

Μαρία Ηλιάκη: Το συσφιγκτικό λάδι σώματος που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια

+ Η κρέμα τόνωσης που ένταξε πρόσφατα στη ρουτίνα της.

19 Απρ 2024

H DIY μάσκα προσώπου που λατρεύουν οι Κορεάτισσες χαρίζει υπέροχη λάμψη στο δέρμα

Φτιάξε μόνη σου τη μάσκα που θα σου χαρίσει το περιβόητο "glass skin".