ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αντηλιακά: Πως θα επιλέξεις το ιδανικό για την επιδερμίδα σου.

Η χρήση του επιβάλλεται, καθημερινά, σε πόλη και εξοχή. Ποιο όμως είναι αυτό που σου ταιριάζει και απαντά στις ανάγκες σου; Βρες το ακολουθώντας τον μίνι πρακτικό οδηγό μας που σου λύνει όλες τις απορίες γύρω από τα αντηλιακά.

Αντηλιακά: Πως θα επιλέξεις το ιδανικό για την επιδερμίδα σου.

Αν ρωτήσεις έναν δερματολόγο τι προϊόν περιποίησης πρέπει να χρησιμοποιείς οπωσδήποτε θα σου απαντήσει "αντηλιακό”. Και αυτό γιατί η αντηλιακή προστασία είναι η μόνη σίγουρη πρόληψη, τόσο από εγκαύματα, όσο και από την εμφάνιση πρόωρων σημαδιών γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και οι πανάδες. Πλέον όμως υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία αντηλιακών, με διαφορετικές συνθέσεις, διαφορετικές υφές, διαφορετικά SPF αλλά και διαφορετικές τιμές, που η επιλογή γίνεται μια περίπλοκη διαδικασία. Για αυτό και ετοιμάσαμε έναν μίνι οδηγό που ξεδιαλύνει το μυστήριο των αντηλιακών, βάζει σε τάξη και σε κατηγορίες τα διαφορετικά τους είδη και σε βοηθάει να κάνεις τη σωστή επιλογή.

Ξεκίνα αναλύοντας προσεκτικά τις ανάγκες της επιδερμίδας σου

Υπάρχουν πλέον αντηλιακά με στοχευμένη δράση που συνδυάζουν την αντηλιακή προστασία με την καλλυντική περιποίηση. Ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας σου μπορείς να βρεις αυτό που της ταιριάζει καλύτερα.

Αν η επιδερμίδα σου χρειάζεται ενυδάτωση: το κλειδί είναι το υαλουρονικό οξύ, το συστατικό που αυξάνει βοηθά το δέρμα να παραμένει ενυδατωμένο και ελαστικό και το οποίο πια συναντάς σε όλο και περισσότερες αντηλιακές κρέμες προσώπου. Άλλα ενυδατικά στοιχεία που πρέπει να αναζητάς στις κρέμες αυτές είναι η προβιταμίνη Β5 αλλά και το ιαματικό νερό από φυσικές πηγές.

Δες εδώ διαφορετικές επιλογές αντηλιακών για πρόσωπο και σώμα

Αν η επιδερμίδα σου χρειάζεται προστασία από τη γήρανση: το ξέρουμε πια όλες πως η έκθεση στον ήλιο είναι η κύρια αιτία εμφάνισης σημαδιών όπως οι λεπτές γραμμές, η χαλάρωση και οι καφέ κηλίδες. Αν σε απασχολούν όλα τα παραπάνω τότε προτίμησε μια αντηλιακή κρέμα που προστατεύει από τη φωτογήρανση και έχει ενισχυμένη σύνθεση κατά των ρυτίδων και των πανάδων.

Αν η επιδερμίδα σου έχει τάση για λιπαρότητα: ευτυχώς υπάρχουν πλέον προϊόντα με ανάλαφρη υφή-τζελ και άψογο ματ τελείωμα που απλώνονται εύκολα και απορροφούνται άμεσα περιορίζοντας τη λιπαρότητα. Τα προϊόντα αυτά είναι oil-free δεν αφήνουν γυαλάδα στο πρόσωπο ενώ κυκλοφορούν και με χρώμα ώστε να τα φοράς καθημερινά και στην πόλη.

Μάθε τα πάντα για τη σύνθεση του αντηλιακού σου

Τα αντηλιακά περιέχουν απαραίτητα φίλτρα που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα φίλτρα αυτά μπορεί να είναι είτε χημικά είτε φυσικά (mineral). Μη σε φοβίζει η λέξη "χημικά”, τα φίλτρα αυτά δεν περιέχουν επικίνδυνες για τον οργανισμό ουσίες. Έχουν περάσει από δοκιμές και είναι απόλυτα ασφαλή. Επιπλέον, τα χημικά φίλτρα εξασφαλίζουν σε μια αντηλιακή κρέμα πολύ απαλή, ευχάριστη υφή που απλώνεται εύκολα και δεν αφήνει λευκά σημάδια. Τα φυσικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά είναι το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου. Παλιότερα ένα αντηλιακό με φυσικά φίλτρα ξεχώριζε γιατί δεν απλωνόταν εύκολα στην επιδερμίδα και άφηνε λευκά σημάδια, όμως σήμερα, έχουν εξελιχθεί πολύ οι υφές τους, έχουν βελτιωθεί και είναι πολύ πιο ευχάριστα στην χρήση. Η βασική διαφορά των φίλτρων είναι πως τα χημικά απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία ενώ τα φυσικά λειτουργούν σαν καθρέφτες και αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου. Όσο για τη χρήση τους: αν επιλέξεις ένα αντηλιακό με χημικά φίλτρα θα πρέπει, μετά την εφαρμογή του, να περιμένεις τουλάχιστον 20' πριν εκτεθείς στον ήλιο ενώ, αν επιλέξεις ένα προϊόν με φυσικά φίλτρα μπορείς να το φορέσεις και να βγεις κατευθείαν έξω.

Ανάλυσε την ετικέτα του αντηλιακού σου

Πλέον αν αναζητήσεις αντηλιακό, προσώπου ή σώματος, θα δεις πάνω στη συσκευασία να αναγράφονται διαφορετικά νούμερα και κωδικοί ανεξήγητοι. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι αρχικά το SPF, Sun Protection Factor, ο δείκτης προστασίας που προσφέρει το αντηλιακό από την UVB ακτινοβολία, την ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για το ηλιακό έγκαυμα αλλά και την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Ανάλογα με τον φωτότυπο της επιδερμίδας σου διάλεξε το SPF που της ταιριάζει. Όσο πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα έχεις τόσο πιο υψηλό SPF πρέπει να επιλέξεις, πλέον όμως οι δείκτες αυτοί δεν ξεπερνούν το 50+. Εκτός από τον δείκτη SPF θα πρέπει στο αντηλιακό σου να υπάρχει και αναφορά στον δείκτη UVA για να είσαι σίγουρη πως προστατεύει και από την ακτινοβολία αυτή που είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση. Πλέον, υπάρχουν αντηλιακά που παρέχουν προστασία και από τη μακρά UVA ακτινοβολία (αναγράφεται ως Ultra Long UVA) η οποία είναι επίσης επικίνδυνη για το δέρμα. Τέλος, πολλά αντηλιακά αναγράφουν επιπλέον ιδιότητες που παρέχουν όπως αντιοξειδωτική προστασία ή πρόληψη ρυτίδων και πανάδων.

Read Next

15 Απρ 2024

Τζένιφερ Άνιστον: Η χτένα που χρησιμοποιεί έχει "σπάσει" τα ταμεία

Η Τζένιφερ Άνιστον επιλέγει πάντα τα πιο ψαγμένα hair care items.

Περισσότερα από

Ομορφιά

14 Απρ 2024

Αυτό είναι το ανατολίτικο άρωμα που λατρεύουν οι Ελληνίδες celebrities

Το φορούν πολλές Ελληνίδες celebrities, ανάμεσά τους η Ρούλα Ρέβη, η Έλενα Παπαρίζου και η Μπέττυ Μαγγίρα.

12 Απρ 2024

Old money nails: Το classy μανικιούρ που θα κάνει κάθε outfit να δείξει πολυτελές

Αυτή είναι η τάση μανικιούρ που επιλέγουν σταθερά και οι royals.

12 Απρ 2024

Η Αντιγόνη Κουλουκάκου υιοθέτησε την τάση του "γυμνού" μανικιούρ κι έδειξε υπέροχη

Η ηθοποιός αποδεικνύει ότι τα άβαφα νύχια μπορούν να δείξουν εξίσου κομψά.

12 Απρ 2024

5 primers προσώπου που "σβήνουν" τις ρυτίδες

Χάρη στο blurring effect τους, καμουφλάρουν τις ατέλειες, δημιουργώντας παράλληλα τον τέλειο καμβά για την εφαρμογή του μακιγιάζ.

10 Απρ 2024

Ταλαιπωρημένες φτέρνες: Πώς θα τις περιποιηθείς σωστά για να είσαι έτοιμη το καλοκαίρι

Οι σκασμένες φτέρνες θέλουν σωστή περιποίηση χειμώνα - καλοκαίρι.

10 Απρ 2024

Μάργκοτ Ρόμπι: Η μεγάλη αλλαγή στην εμφάνισή της

Η 33χρονη σταρ άλλαξε τα μαλλιά της και υιοθέτησε την πιο δημοφιλή απόχρωση για το 2024.

10 Απρ 2024

Οι 5 καλύτεροι οροί προσώπου για την εξάλειψη των σκούρων κηλίδων

Η βιταμίνη C είναι το SOS αντιοξειδωτικό συστατικό που θα σε βοηθήσει στην καταπολέμηση των σκούρων κηλίδων και λοιπών δυσχρωμιών στο πρόσωπο.

10 Απρ 2024

Mόνικα Μπελούτσι: Το προϊόν που την κάνει να δείχνει 10 χρόνια νεότερη

Το ιδιοφυές makeup trick που ακολουθεί εδώ και χρόνια.

05 Απρ 2024

Τα SOS tips του concealer που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα άνω των 40

Μάθε τα πιο συχνά λάθη με το concealer που προσθέτουν χρόνια στο πρόσωπο.