ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Αντιμετώπισε αποτελεσματικά την ενήλικη ακμή

Και όμως οι ακμή - και οι ατέλειες που τη συνοδεύουν - μπορεί να αποτελεί πρόβλημα ακόμη και αν έχεις περάσει τα 30. Δες γιατί εμφανίζεται και πως μπορείς να την αντιμετωπίσεις.

Αντιμετώπισε αποτελεσματικά την ενήλικη ακμή

Μπορεί να έχεις συνδέσει την ακμή με την εφηβεία όμως δυστυχώς η συγκεκριμένη δερματική κατάσταση δεν περιορίζεται πάντα στη συγκεκριμένη ηλικία. Εμφανίζεται συχνά σε γυναίκες που έχουν περάσει τα 30 και δεν μιλάμε για λίγα, σποραδικά σπυράκια αλλά επίμονη ακμή που χρειάζεται συστηματική και στοχευμένη περιποίηση για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Πρώτα ας δούμε που μπορεί να οφείλεται η ενήλικη ακμή

1 Ορμονικές διαταραχές. Δεν σταματούν στην εφηβεία αλλά μπορούν να σε επηρεάσουν και σε άλλες περιόδους της ζωής σου: η εγκυμοσύνη, ο μη τακτικός κύκλος, η εξωσωματική θεραπεία αλλά και η προεμμηνόπαυση – που σε πολλές περιπτώσεις ξεκινά ήδη από τα 35 – διαταράσσουν την ομαλή παραγωγή οιστρογόνων στον οργανισμό με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ακμή.

2 Διατροφή και τρόπος ζωής. Σίγουρα γνωρίζεις πως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας ζάχαρης αλλά και λιπαρών συνδέονται με την εμφάνιση ακμής. Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λιπαρά και καταναλώνοντας φρέσκα φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά (που προέρχονται από ψάρια και ωμούς ξηρούς καρπούς) θα δεις πραγματική διαφορά στην εμφάνιση και την υγεία της επιδερμίδας σου. Σε όσα πρέπει να αποφεύγεις για την πρόληψη της ακμής πρόσθεσε το αλκοόλ, το κάπνισα αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που φαίνεται πως επιδεινώνουν την ακμή.

3 Άγχος και ψυχολογική πίεση. Η ζωή στην πόλη και οι έντονοι ρυθμοί που αυτή σου επιβάλλει έχουν επιπτώσεις και στην επιδερμίδα σου. Το στρες προκαλεί έκκριση κορτιζόλης στον οργανισμό, μιας ορμόνης που προκαλεί φλεγμονές και η ακμή οφείλεται σε φλεγμονή της επιδερμίδας. Περιόρισε το άγχος καταφεύγοντας στην άσκηση που σε χαλαρώνει, σε διαλογισμό ή εξόδους στη φύση ώστε να προλάβεις την δημιουργία φλεγμονών.

Πρακτικές λύσεις για αντιμετώπιση της ακμής

Επισκέψου πρώτα τον γιατρό σου: αν έχεις έντονα συμπτώματα ακμής – δεν μιλάμε φυσικά για 1-2 περιστασιακά σπυράκια – τότε καλό είναι να ξεκινήσεις από τον δερματολόγο ο οποίος θα κάνει τη σωστή διάγνωση και θα αποφασίσει αν η ακμή σου αντιμετωπίζεται με καλλυντική προσέγγιση ή απαιτεί λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Δοκίμασε στοχευμένη καλλυντική περιποίηση: εφόσον η ακμή που αντιμετωπίζεις είναι ήπιας μορφής μπορείς να δοκιμάσεις εξειδικευμένες κρέμες και τοπικές θεραπείες για να δεις αποτελέσματα. Αν χρησιμοποιείς μια πλούσια κρέμα προσώπου προτίμησε μια με λεπτή υφή που δεν επιβαρύνει το ακνεϊκό δέρμα. Επιστράτευσε εξειδικευμένες θεραπείες που καταπολεμούν τους ερεθισμούς, τα μαύρα στιγματα και τους φαγέσωρες (σπυράκια). Συνήθως οι θεραπείες αυτές είναι τοπικές, εφαρμόζονται στα σημεία όπου υπάρχει το πρόβλημα και έχουν γρήγορα αποτελέσματα. Τέλος, δοκίμασε απολέπιση με προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για επιδερμίδα με ακμή. Απόφυγε τα πολύ επιθετικά scrub που μπορεί να τραυματίσουν ή να αφυδατώσουν το δέρμα σου και αναζήτησε συνθέσεις με σαλικυλικό οξύ που έχει απολεπιστικές ιδιότητες.

Πρόσεξε την διατροφή σου: Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης τα οποία και συνδέονται με την εμφάνιση ακμής. Μια ισορροπημένη διατροφή με περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών μπορεί να περιορίσει το πρόβλημα. Τέλος, έχει αποδειχθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις η ακμή επιδεινώνεται από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.


Read Next

26 Απρ 2024

Ραγάδες, κηλίδες ή ατέλειες από τον ήλιο; Με αυτά τα bodycare προϊόντα θα έχεις την πιο ομοιόμορφη όψη στην επιδερμίδα

Τα προϊόντα περιποίησης που πρέπει να δοκιμάσεις αν θες να χαρίσεις άφθονη λάμψη στο σώμα σου.

26 Απρ 2024

Ευαίσθητη, αντιδραστική επιδερμίδα: Το θαυματουργό σέρουμ που πρέπει να δοκιμάσεις

Ο ορός προσώπου που δρα στοχευμένα κατά της ερυθρότητας και διάφορων ερεθισμών που παρουσιάζει συχνά η επιδερμίδα.

Περισσότερα από

Ομορφιά

26 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα ρουζ που κολακεύουν περισσότερο τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν το πρόσωπο να δείχνει πιο φρέσκο και νεανικό.

25 Απρ 2024

Από το lifting της Τζέιν Φόντα μέχρι την κρυολιπόλυση της Λίντα Εβαντζελίστα: Οι celebrities που μετανιώνουν για τα "τσιμπήματα" αιώνιας νεότητας

Απόλυτα εναρμονισμένες με την ηλικία τους και την φιλοσοφία της αληθινής ομορφιάς μιλούν για τις αισθητικές επεμβάσεις που έχουν μετανιώσει.

23 Απρ 2024

Nail Trends SS24: Αυτές είναι οι μεγαλύτερες τάσεις της σεζόν

Τι προτείνουν οι κορυφαίοι σχεδιαστές;

23 Απρ 2024
23 Απρ 2024

Γνωρίζεις πώς να χρησιμοποιείς σωστά το concealer σου;

Η επιλογή της σωστής απόχρωσης είναι το Α και το Ω.

23 Απρ 2024

Τα ανοιξιάτικα χρώματα κραγιόν που κολακεύουν τις γυναίκες άνω των 50

Οι αποχρώσεις και τα φινιρίσματα που κάνουν τα χείλη να δείχνουν σαρκώδη κι ελκυστικά χωρίς να τονίζουν τις λεπτές γραμμές.

22 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Νταιάνα, Kέιτ Μίντλετον, Mέγκαν Μαρκλ: Τα αρώματα που επέλεξαν για την ημέρα του γάμου τους

Ποιο ήταν εκείνο το ξεχωριστό άρωμα που διάλεξαν οι royals για την πιο σημαντική ημέρα της ζωής τους;

22 Απρ 2024

5 πολυτελείς, αντιρυτιδικές κρέμες ματιών που δεν πρέπει να λείπουν από το νεσεσέρ καμίας γυναίκας άνω των 50

Οι αντιρυτιδικές κρέμες που θα βελτιώσουν τις γραμμές και ρυτίδες γύρω από την ευαίσθητη περιοχή των ματιών.

21 Απρ 2024

Μαρία Ηλιάκη: Το συσφιγκτικό λάδι σώματος που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια

+ Η κρέμα τόνωσης που ένταξε πρόσφατα στη ρουτίνα της.

19 Απρ 2024

H DIY μάσκα προσώπου που λατρεύουν οι Κορεάτισσες χαρίζει υπέροχη λάμψη στο δέρμα

Φτιάξε μόνη σου τη μάσκα που θα σου χαρίσει το περιβόητο "glass skin".