ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κατίνα Παξινού: Αρνήθηκε να κάνει δοκιμαστικό και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε Όσκαρ

Η "θηριώδης Κατίνα" υπήρξε η μεγαλύτερη τραγωδός όλων των εποχών. Η Αικατερίνη Κωνσταντοπούλου, όπως ήταν το πατρικό της επώνυμο, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1900 στον Πειραιά.

Σε λίγες ώρες ξεκινά η 93η απονομή των βραβείων Όσκαρ, σε μία τελετή ιδιαίτερη, γεμάτη καινοτομίες λόγω των μέτρων ασφαλείας, δισταγμό αλλά και ανυπομονησία προκειμένου να διαπιστώσουμε αν τελικά το μοντέλο που έχουν φανταστεί και οραματιστεί οι άνθρωποι του Hollywood και πιο συγκεκριμένα ο παραγωγός της βραδιάς Στίβεν Σόντεμπεργκ θα λειτουργήσει, ή αν η απονομή αυτή μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως η πρώτη εν μέσω πανδημίας, αλλά ως μία παταγώδη αποτυχία.

Όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αναμένεται να έχουμε "άρωμα" Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι η πολύπαθη χώρα μας συνεχίζει να παράγει μεγάλα ταλέντα και ανθρώπους με έμπνευση και όραμα. Ο Γιώργος Λαμπρινός είναι λοιπόν υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου μοντάζ για την ταινία "The Father" και ο διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ είναι υποψήφιος για την εξαιρετική του δουλειά στην ταινία "Η Δίκη των 7 του Σικάγο", με τις ευχές όλων μας να καταφέρουν να κερδίσουν το πολυπόθητο και ακριβοθώρητο αγαλματίδιο.

Ο Γιώργος Λαμπρινός είναι υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου μοντάζ για την ταινία "The Father" και ο διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ για την εξαιρετική του δουλειά στην ταινία "Η Δίκη των 7 του Σικάγο".

Πολλά χρόνια πριν τον Λαμπρινό και τον Παπαμιχαήλ, ή τον Λάνθιμο που όποτε βγάζει ταινία έχει εξασφαλισμένο "φλερτ" με την Ακαδημία, υπήρξε μία γυναίκα η οποία άνοιξε τον δρόμο στον καλλιτεχνικό κόσμο της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να ονειρεύεται και να διεκδικεί ένα Όσκαρ και φυσικά την παγκόσμια καταξίωση. Αυτή η γυναίκα δεν ήταν άλλη από την Κατίνα Παξινού, η πρώτη μη Αμερικανίδα ηθοποιός, όπως επίσης και η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που κατέκτησε το αγαλματίδιο.

Ο Όρσον Ουέλς την είχε χαρακτηρίσει "θηριώδη Κατίνα" ενώ για πολλούς θεωρείται η μεγαλύτερη τραγωδός όλων των εποχών. Με μακρά ιστορία στο θέατρο, η ίδια έχει περιγράψει πολλές φορές τον τρόπο με τον οποίο πήρε τον ρόλο στην ταινία "Για ποιον χτυπάει η καμπάνα", κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Κατίνα Παξινού: Αρνήθηκε να κάνει δοκιμαστικό και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε Όσκαρ

Το πολύ μακρινό και ταραγμένο 1940 η φημισμένη τραγωδός δέχεται τηλεφώνημα από μέλος της παραγωγής της ταινίας. Όπως μαθαίνουμε στη συνέχεια, ο ρόλος της Pilar, που υποδύθηκε τελικά η Παξινού, είχε προβληματίσει ιδιαίτερα τα μέλη της ταινίας, μιας και δεν μπορούσαν να σκεφτούν καμία ηθοποιό ικανή να υποδυθεί τη φλογερή ισπανίδα ηρωίδα. Μέχρι που σκέφτηκαν την Παξινού, χωρίς ωστόσο να είναι προετοιμασμένοι για την απάντησή της.

"Έχεις παίξει στον κινηματογράφο;" την ρώτησαν, "Όχι" απάντησε εκείνη, "Θέλεις να έρθεις στο Hollywood;" την ξαναρώτησαν, "Όχι" ξαναείπε εκείνη, "Μήπως θα ήθελες να λάβεις μέρος σε μία ταινία της Paramount;" έκαναν την ύστατη προσπάθεια, για να ξαναλάβουν την ίδια αρνητική απάντηση! Όπως η ίδια η Παξινού είχε δηλώσει, είχε ήδη μετανιώσει την άρνησή της αμέσως μόλις είπε το "Όχι", γεγονός που τη στενοχώρησε ιδιαίτερα καθώς θεώρησε ότι έχασε μία μεγάλη ευκαιρία. Άποψη που δεν συμμερίστηκε η μάνατζέρ της η οποία ενθουσιάστηκε και θεώρησε βέβαιο ότι σύντομα θα είχαν ένα νέο τηλεφώνημα! Έτσι και έγινε!

Όπως η ίδια η Παξινού είχε δηλώσει, είχε ήδη μετανιώσει την άρνησή της αμέσως μόλις είπε το "Όχι", γεγονός που τη στενοχώρησε ιδιαίτερα καθώς θεώρησε ότι έχασε μία μεγάλη ευκαιρία.

Η Παξινού πήγε στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου τα στούντιο της Paramount επικοινωνούσαν απευθείας με το Hollywood. Αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει δοκιμαστικό γιατί όπως είπε, η ερμηνεία αλλά και ο ρόλος της θα αδικούνταν μέσα σε αυτά τα λίγα λεπτά που είχε στη διάθεσή της ενώ μίλησε τηλεφωνικώς και με τον σκηνοθέτης της ταινίας, όπου του ανέλυσε για ποιο λόγο είχε πολλά κοινά με τη χωριάτα Pilar.

Με τους συμπρωταγωνιστές της στην ταινία "Για ποιον χτυπάει η καμπάνα", Γκάρι Κούπερ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Προφανώς η Παξινού πήρε τον ρόλο, ενώ η πρώτη της σκηνή για την ταινία ήταν με τον Gary Cooper, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ευγενικός και φιλικός απέναντί της. Μάλιστα ήταν εκείνη που αποφάσισε το ύφος με το οποίο θα ντυνόταν η ηρωίδα της μιας και διαφωνούσε κάθετα με τις επιλογές του σκηνοθέτη, ο οποίος όπως τόνιζε δεν είχε ιδέα από μεσογειακό ταμπεραμέντο.

Τελικά, στην απονομή του 1944, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κινέζικο θέατρο "Grauman", στο Λος Άντζελες η Παξινού κερδίζει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, έχοντας ως θεατές στρατιώτες και νοσοκόμες! Στον νικητήριο λόγο της αφιέρωσε το βραβείο στους στρατιώτες και στην πατρίδα της που ήταν υπό κατοχή.

Η στιγμή που παραλαμβάνει το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Πέθανε τον Φεβρουάριο του 1973 σε ηλικία 72 ετών, νικημένη από τον καρκίνο. Πάλεψε για τέσσερα χρόνια με την ασθένεια ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της συνέχισε να εργάζεται κανονικά. Λίγο πριν το τέλος, βρέθηκε στην Επίδαυρο ως θεατής κατά τη διάρκεια παράστασης. Το κοινό την αναγνώρισε και άρχισε να τη χειροκροτά με ενθουσιασμό.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτογραφία: IMDB

Read Next

29 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

29 Απρ 2024

Τάκης Μόσχος, ο "Αργύρης της "Γλυκιάς Συμμορίας": Σύμβολο του ασυμβίβαστου κινηματογραφικού ήρωα

Μια ματιά στη διαδρομή του "Αργύρη" της "Γλυκιάς Συμμορίας" που δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση του με τις ουσίες.

Περισσότερα από

Stories

28 Απρ 2024

Πενέλοπε Κρουζ- Χαβιέ Μπαρδέμ: υπάρχει λόγος που κράτησαν τον δεσμό τους κρυφό

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ που γεννήθηκε σαν σήμερα γνωρίστηκαν πολύ πριν κάνουν δεσμό.

28 Απρ 2024

Νοσοκόμα αποκαλύπτει τι συνέβη στο πρόσωπο της όταν σταμάτησε μετά από 20 χρόνια να κάνει μπότοξ

Κατάφερε να "παγώσει" τον χρόνο, ώσπου ήρθε η στιγμή να κάνει αποχή.

28 Απρ 2024

Ναταλία Γερμανού-19 χρόνια πριν: H αδημοσίευτη φωτογραφία από τη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision το 2005

Η Ναταλία Γερμανού με την Έλενα Παπαρίζου και τον Χρήστο Δάντη.

28 Απρ 2024

Άλφρεντ Χίτσκοκ: Τι φοβόταν πολύ, ο μετρ του φόβου;

Και ο μέτρ του σασπένς είχε τις δικές του στιγμές αγωνίας

28 Απρ 2024

Όσκαρ Σίντλερ: Η αληθινή ιστορία του Γερμανού επιχειρηματία, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων

Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ "Η λίστα του Σίντλερ".

27 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Στις 27 Απριλίου 1941 η Πηνελόπη Δέλτα.πήρε δηλητήριο, που κρατούσε πάντα κοντά της και πέντε μέρες αργότερα, στις 2 Μαΐου, άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 67 ετών.

27 Απρ 2024

Μπετόβεν- Für Elise: Ποια ήταν η Λίζα που απέρριψε ερωτικά τον Μπετόβεν;

Η πρεμιέρα της πιο δημοφιλούς σύνθεσης του Μπετόβεν, Für Elise, δόθηκε στις 27 Απριλίου 1810. Και σχετίζεται με την ανύπαρκτη ερωτική ζωή του σπουδαιότερου συνθέτη όλων των εποχών.

26 Απρ 2024

Η Βασίλισσα με τα Ανδρικά Πόδια

Η Φάνι Μπλάνκερς - Κουν, η θρυλική μορφή του στίβου που κουβαλούσε τα μωρά της στο στάδιο σ’ ένα καλάθι και τα τάιζε στα διαλείμματα, γεννήθηκε σαν σήμερα.

26 Απρ 2024

Ρετρό κλικ: Όταν ο Ηλίας Ψινάκης διαφήμιζε τσίχλες 40 χρόνια πριν

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα και μάνατζερ στο χώρο του θεάματος ως μανεκέν την δεκαετία του 1980.

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.