ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Κανένα θύμα δεν “ψοφάει” για τέτοια δημοσιότητα»: Νέα, συγκλονιστική εμφάνιση της Μπεκατώρου

Η Ολυμπιονίκης και γυναίκα-σύμβολο του ελληνικού #metoo μίλησε με την Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

«Κανένα θύμα δεν “ψοφάει” για τέτοια δημοσιότητα»: Νέα, συγκλονιστική εμφάνιση της Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου, η Χρυσή Ολυμπιονίκης και η γυναίκα που αναδείχθηκε σε σύμβολο του #metoogr, μετά την αποκάλυψη της κακοποίησης που υπέστη στο χώρο του αθλητισμού, η οποία πυροδότησε μια αλυσίδα καταγγελιών και εξομολογήσεων, και στο θέατρο, μίλησε με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών για το κίνημα που επιχειρεί να καταρρίψει τα στερεότυπα και να μας απελευθερώσει από το φόβο.

Πράγματι, ένα κέρδος είναι ότι «πλέον δεν ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά» όπως σχολίασε η αθλήτρια, παραθέτοντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα της νεαρής γυναίκας που κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση, πριν από λίγες μέρες, στη Νέα Σμύρνη.

«Η δική μας κοινωνία είναι πατριαρχική» πρόσθεσε, αναφερόμενη στην ελληνική κοινωνία. «Δεν έχουμε εναρμονιστεί με τις τάσεις και τις κατευθύνσεις της Ευρώπης».

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο ρόλο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, από πολύ μικρές ηλικίες: «Ακόμα ψάχνουμε υποκοριστικά για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το αιδοίο, το πέος».

«Ακόμα ψάχνουμε υποκοριστικά για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το αιδοίο, το πέος».

Όπως διευκρίνισε η Μπεκατώρου, για τις κατηγορίες που έχει αντιμετωπίσει από τη στιγμή που έφερε την κακοποίησή της στο φως: «Ποτέ δεν προσπάθησα να εκμεταλλευτώ μια κατάσταση, δεν ζω για τη δημοσιότητα, είμαι αθλήτρια. […] Κανένα θύμα δεν “ψοφάει” για τέτοια δημοσιότητα». Η ίδια συμπλήρωσε ότι πέρασε έναν «Γολγοθά» μέχρι να φτάσει εδώ. Και συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς «ο πόνος δεν ξεπερνιέται ποτέ. Αλλά μαθαίνεις να ζεις με αυτόν και να τον διαχειρίζεσαι καλύτερα».

«Όταν έγινε η κατάχρηση εξουσίας, ένιωσα το όνειρό μου να γκρεμίζεται και να παίρνω μαζί μου και άλλους ανθρώπους. Η Ελλάδα κέρδισε μετάλλιο, όχι η Σοφία».

Τα στερεότυπα μερικές φορές εκφράζονται συγκαλυμμένα. «Γελάκια, αμφιβολίες, πειράγματα, κυρίως μεταξύ των αντρών».

«Ο πόνος δεν ξεπερνιέται ποτέ. Αλλά μαθαίνεις να ζεις με αυτόν και να τον διαχειρίζεσαι καλύτερα».

«Υπάρχει ένα ακόμα hashtag, το #έλαμωρέ» σχολίασε η κ. Παναγιωτάκου. «Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο στην κόρη σας; Ας μπούμε λίγο πιο βαθιά σε αυτή την ιστορία».

«Όταν ρωτάμε “τι φόραγε” [το θύμα], υποτιμάμε τους άντρες. Τους αντιμετωπίζουμε σαν να είναι ζώα» συμπλήρωσε η κ. Μπεκατώρου. «Πρέπει να γίνει ένα “μπαμ” στην κοινωνία, να ταρακουνηθούμε περισσότερο, να συμπορευθούμε όλα τα φύλα».

Η συζήτηση, στο τέλος, επέστρεψε στο θεμέλιο της Παιδείας και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που σχεδιάζεται να εισαχθεί πιο ουσιαστικά στα σχολεία. «Οι γονείς μου δεν μου μίλησαν γι’ αυτά τα ζητήματα γιατί δεν ήξεραν πώς να το κάνουν, όχι γιατί δεν το ήθελαν» όπως επισήμανε η κ. Παναγιωτάκου.

«Δεν θέλουμε ήρωες, θέλουμε ανθρώπους. Αν επιλέξουμε μια ηρωική πράξη, ας είναι μια αλλαγή στο κομμάτι της Παιδείας για να προστατεύσουμε τις μελλοντικές γενιές» κατέληξε η Ολυμπιονίκης.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτό: screenshot, Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.