ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

14χρονη μαθήτρια στην Κένυα αυτοκτόνησε γιατί ένας δάσκαλος την αποκάλεσε «βρόμικη» που είχε περίοδο

Πολλές γυναίκες στη χώρα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν σερβιέτες.

14χρονη μαθήτρια στην Κένυα αυτοκτόνησε γιατί ένας δάσκαλος την αποκάλεσε «βρόμικη» που είχε περίοδο

Μια 14χρονη μαθήτρια φέρεται να έθεσε τέλος στη ζωή της όταν ντροπιάστηκε στην τάξη επειδή είχε περίοδο και λέρωσε την ποδιά της. Η μητέρα της δήλωσε, συγκεκριμένα, ότι κρεμάστηκε επειδή ο καθηγητής της την αποκάλεσε «βρόμικη».

Όπως είπε η μητέρα της: «Δεν είχε τίποτα να χρησιμοποιήσει για σερβιέτα. Όταν το αίμα λέρωσε τα ρούχα της, της ζητήθηκε να βγει από την τάξη και να σταθεί απέξω». Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, όταν η κόρη της γύρισε σπίτι αφηγήθηκε στη μητέρα της τα όσα είχαν συμβεί και μετά, λέγοντας ότι πάει να φέρει νερό, αφαίρεσε τη ζωή της.

Μετά το περιστατικό της αυτοκτονίας, ένα πλήθος περίπου 200 γονέων συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο διαδηλώνοντας. Η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να το απομακρύνει και προχώρησε σε πέντε συλλήψεις. Ο τοπικός αξιωματούχος Alex Shikondi σχολίασε ότι ακόμα διερευνούνται οι συνθήκες θανάτου του κοριτσιού. Ο διευθυντής του σχολείου αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση.

Πολλές γυναίκες στην Κένυα δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν σερβιέτες. Το 2017 ψηφίστηκε ένας νόμος στη χώρα για να διανέμονται δωρεάν σε μαθήτριες, αλλά αυτή τη στιγμή μια κρατική επιτροπή αναζητά τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε όλα τα σχολεία.

Μια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών από το 2014 αποκάλυπτε ότι ένα στα 10 κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική χάνουν μαθήματα στη διάρκεια της περιόδου τους – κάποια από αυτά, το 20% των μαθημάτων. Ορισμένοι μάλιστα προτείνουν ως μια πιο οικονομική εναλλακτική στις σερβιέτες τα εμμηνορροϊκά κύπελλα. Το φαινόμενο της διαπόμπευσης γυναικών επειδή έχουν περίοδο, το λεγόμενο period shaming, παρατηρείται σε πολλές χώρες του τρίτου κόσμου.

Δείτε μια ομιλία Ted για το φαινόμενο period shaming:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

φωτο: Action Aid


Read Next

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.

03 Μαϊ 2024

Φαμπερζέ: Η ιστορία των πολυτιμότερων αυγών του κόσμου και όσα δεν ξέρεις για αυτά

Το πρώτο αυγό ("η Κότα") το παρήγγειλε το 1885 ο τσάρος Αλέξανδρος Γ', θέλοντας να το κάνει ως δώρο έκπληξη για το Πάσχα στη σύζυγό του Μαρία Φιόντοροβνα.

03 Μαϊ 2024

Αυτοκτόνησαν και οι τρεις μεγάλοι έρωτες της ζωής της: Η τραγική ιστορία της ντίβας Δαλιδά

Στις 3 Μαΐου 1987, η Δαλιδά βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Παρίσι, έχοντας πάρει ισχυρή δόση βαρβιτουρικών. "Η ζωή μου έγινε ανυπόφορη, συγχωρήστε με".

03 Μαϊ 2024

Μαρίκα Κοτοπούλη - Ίωνας Δραγούμης. Ένας δύσκολος έρωτας σαν αρχαία τραγωδία

Αυτό είναι το χρονικό μίας από τις πιο παθιασμένες και δύσκολες ιστορίες αγάπης στην Ελλάδα με πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιού που γεννήθηκε σαν σήμερα.