ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Σχολή Χειροτεχνίας πίσω από το εντυπωσιακό show του Dior στην Ινδία με masterclass στην γυναικεία ενδυνάμωση

Η τέχνη του παραδοσιακού ινδικού κεντήματος μέχρι πρότινος ανήκε στην "δικαιοδοσία" του ανδρικού πληθυσμού της χώρας, ώσπου η σχολή χειροτεχνίας "Chanakya School Of Craft" στην Βομβάη αναθεώρησε τα δεδομένα επιλέγοντας μόνο γυναίκες σπουδάστριες.

Στην μακρινή, αχανή, γεμάτη χρώματα και αντιθέσεις Ινδία ταξίδεψε τον κόσμο της μόδας ο Dior, αφού η επικεφαλής σχεδιάστρια του γαλλικού οίκου, Maria Grazia Chiuri, επίλεξε την Βομβάη για την παρουσίαση της pre-fall 2023 συλλογής. Όλα όσα παρουσιάστηκαν στο εκπληκτικό σόου, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, αντηχούσαν την βαθιά εκτίμηση που τρέφει η Ιταλίδα σχεδιάστρια για την εξωτική χώρα των μύθων, της πνευματικότητας και του πολιτισμικού πλούτου, αναδεικνύοντας την ινδική παράδοση του χειροποίητου κεντήματος.

Συνοδοιπόροι στο εν λόγω ταξίδι στάθηκαν δύο γυναίκες – δημιουργοί και λάτρεις της μόδας, οι Ινδές σχεδιάστριες και επιχειρηματίες Monica Shah και Karishma Swali, οι οποίες με την μοναδική τους ομάδα έφεραν εις πέρας την περίτεχνη αποστολή τους: μέσω διαφορετικών τεχνικών χειροτεχνίας ενέπνευσαν την Chiuri να δημιουργήσει 99 ολόκληρα looks γεμάτα μοτίβα, χρώματα, λεπτομέρειες από καθρέφτη, αστραφτερές πούλιες και αριστουργηματικά κεντήματα. Πρόκειται για τις ιδρύτριες της Σχολής Χειροτεχνίας και Καλών Τεχνών "Chanakya School Of Craft" που με την παρουσία στον χώρο της εκπαίδευσης από το 2016 άλλαξε τα δεδομένα, διεκδικώντας έδαφος στον ανδροκρατούμενο κόσμο της τέχνης του κεντήματος στην Ινδία για τις γυναίκες τεχνίτριες.

Πρωταρχικός στόχος της Σχολής είναι η εξισορρόπηση της αναλογίας ανδρών και γυναικών που εργάζονται επαγγελματικά στον κλάδο της χειροτεχνίας, επιλέγοντας έτσι μόνο γυναίκες σπουδάστριες ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών. Μια διαρκώς αυξανόμενη ομάδα 700 γυναικών λαμβάνει σε βάθος διδασκαλία από ειδικούς τεχνίτες του κλάδου, καθώς εκπαιδεύεται στη τεχνογνωσία της αριστοτεχνίας που καλύπτει πάνω από 300 τεχνικές κεντήματος και περισσότερα από 100 είδη βελονιάς, ενώ ταυτόχρονα παρέχονται μαθήματα επιχειρηματικότητας και βασικών οικονομικών. Η τακτική αυτή φαίνεται πως αποφέρει διπλό αποτέλεσμα: αρχαίες τεχνικές και δεξιότητες αναβιώνουν, ενώ παράλληλα αναζωογονούνται από τη χαρά και τη φιλοδοξία των γυναικών που μέσω της δημιουργίας και της προσφοράς έχουν ενδυναμωθεί.

Το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο περιλαμβάνει 1500 ώρες διδασκαλίας κεντήματος και πρακτικά εργαστήρια, χωρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες ανάλογα με την δυσκολία και την περιπλοκότητα των μαθημάτων. Μετά το πέρας των δύο εξαμήνων, οι σπουδάστριες έχουν την δυνατότητα να εργαστούν ως μέρος πρακτικής άσκησης στο ατελιέ της Σχολής. Όπως αποκαλύπτουν οι ιδρύτριες της Chanakya προσπαθούν με κάθε τρόπο να υποστηρίξουν γυναίκες από διαφορετικά υπόβαθρα, όχι μόνο μέσω των ευέλικτων προγραμμάτων που ακολουθούν στα μαθήματα τους ώστε οι σπουδάστριες να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες του σπιτιού, τις οποίες υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν έπειτα από εντολή του συζύγου τους, αλλά ακόμα υποδεχόμενες στον χώρο των τμημάτων τις πεθερές των μαθητών τους, καθώς συχνά επιθυμούν να "ελέγχουν" το είδος της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι νύφες τους.

Με στόχο την οικονομική ελευθερία και κατάρτιση των γυναικών στον τομέα του χειροποίητου κεντήματος, η Chanakya μέσω της εξύμνησης των πολλαπλών μορφών της ινδικής τέχνης, εντυπωσιάζει τον δυτικό κόσμο με αριστουργηματικές δημιουργίες που απαιτούν την στενή συνεργασία καλλιτέχνη και τεχνίτη, στο σημείο όπου η τέχνη γίνεται ένα με την χειροτεχνία.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

05 Μαϊ 2024

Λεωνίδιο: Το φαντασμαγορικό έθιμο της Ανάστασης, τα 600 φωτισμένα αερόστατα στο νυχτερινό ουρανό

Η μικρή όμορφη και γραφική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς μετατρέπεται σ΄ένα γιγάντιο σκηνικό θεάματος, ήχου και φωτός.

Περισσότερα από

Stories

04 Μαϊ 2024

Άννα Παναγιωτοπούλου: Μια σπάνια συνέντευξη της σπουδαίας ηθοποιού το 2001

Όταν η Έλενα Ακρίτα φιλοξένησε το 2001 στην εκπομπή "Φώτα Πορείας" την Άννα Παναγιωτοπούλου. Την ηθοποιό που όλοι λατρέψαμες και έφυγε σαν σήμερα από την ζωή.

04 Μαϊ 2024

"Πού πας ωρέ τσατσαμίνι μου;" Ένα νοερό πασχαλινό ταξίδι στην "Κοντέσα του Ιονίου"

Ένας Κερκυραίος θυμάται την βαθιά παραδοσιακή, ορθόδοξη, καθολική, ειδωλολατρική, βενετσιάνικη και τόσο ταπεραμεντόζα Λαμπρή του νησιού του.

04 Μαϊ 2024

Πάσχα: Τα έθιμα της Ζακύνθου

Από την επτανησιακή πολυφωνική εκκλησιαστική μουσική ως την Ανάσταση με τον Εσταυρωμένο και την εικόνα της της Mater Dolorosa.

04 Μαϊ 2024

Ειρήνη Παπά και Πενέλοπε Κρουζ σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο 23 χρόνια πριν

Ο φωτογραφικός φακός αποθανατίζει την Ειρήνη Παπά και την Πενέλοπε Κρουζ, όταν πρωταγωνιστούσαν στην ταινία "Το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι"

04 Μαϊ 2024

"Την εσπέραν του Μεγάλου Σαββάτου του έτους 1889 περί ώραν ενάτην..."

Πάσχα Ρωμέικο. Διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

04 Μαϊ 2024

"Δεν ένιωσα ποτέ icon. Απλά πάντα έκανα τη δουλειά μου": Η μοναδική φινέτσα της Όντρεϊ Χέπμπορν

Με συµµετοχή στην Αντίσταση στο Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο και πρέσβειρα της UNICEF, η πορσελάνινη ηθοποιός υπήρξε πολλά περισσότερα από µια θρυλική φιγούρα σε ένα LBD.

03 Μαϊ 2024

"Μα βγαίνοντας από την εκκλησιά ο Επιτάφιος τράβηξε πρώτα πλάγια, χώθηκε μέσα στις γειτονιές"

Σεφέρης, Ελύτης, Καζαντζάκης: Θρησκευόμενοι ή μη, παλαιότεροι και πλέον σύγχρονοι, οι λογοτέχνες συγκλονίζονται από το Θείο Δράμα και την "της φύσεως άνοιξη".

03 Μαϊ 2024

Ο Θανάσης Βέγγος με την οικογένειά του μέσα από ένα σπάνιο φωτογραφικό κλικ

Ο ηθοποιός της καρδιάς μας έφυγε στις 3 Μαΐου του 2011. Ο φακός τον απαθανατίζει σε μία όμορφη οικογενειακή στιγμή.

03 Μαϊ 2024

Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Πώς είναι σήμερα οι δύο πρωταγωνιστές της σειράς;

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκίνησε και η πιο εμβληματική σειρά του Πάσχα επιστρέφει στις μικρές μας οθόνες.