ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η αυτοκρατορία των αρωμάτων της

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν η πρώτη διάσημη που έγινε επιχειρηματίας λανσάροντας τα δικά της αρώματα -που πωλούνται ακόμα.

Το 1987, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ αποφάσισε να συνδυάσει την υποκριτική με το επιχειρείν- κι ως προς αυτό υπήρξε πρωτοπόρος. Ήταν η χρονιά που κυκλοφόρησε το πρώτο της άρωμα, το Passion που λάνσαρε σε εννέα πόλεις των ΗΠΑ σε μία τουρ που κράτησε έναν μήνα.

Το άρωμα δημιουργήθηκε μετά από δύο χρόνια έρευνας και δοκιμών προσπαθώντας να συνδυάσει την κομψότητα, τον ρομαντισμό και το εξωτικό στοιχείο και βέβαια σημείωσε επιτυχία αμέσως.

Η πρώην διευθύντρια του οίκου Elizabeth Arden, Σκοτ Μπέττι είχε πει σχετικά: "με το λανσάρισμα του πρώτου της αρώματος το 1987 η Ελίζαμπεθ Τέιλορ έχτισε μια αυτοκρατορία αρωμάτων και μία από τις πιο επιτυχημένες φίρμες στον χώρο".

Εκείνη την εποχή πολλοί διάσημοι είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν το δικό τους brand με σειρές προϊόντων αλλά δεν τα είχαν καταφέρει. Η Τέιλορ ήταν η πρώτη.

Λευκό διαμάντι

Το 1991, η σταρ παρουσίασε μία ακόμη επιτυχία που έμεινε στην ιστορία: το White Diamond, το οποίο είναι ένα από τα πιο ευπώλητα αρώματα όλων των εποχών. Στην επιτυχία του βοήθηκε πολύ και το διαφημιστικό κλιπ, στο οποίο τη βλέπουμε να φτάνει με το αεροπλάνο, να αποβιβάζεται, να την περιμένουν φωτογράφοι, τη στιγμή που ένας άντρας αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον της.

Στο ξενοδοχείο θα δει εκείνον να παίζει χαρτιά και θα φτάσει στο τραπέζι την ώρα που πάει να κινηθεί ο αντίπαλος της. Βγάζει το ένα διαμαντένιο σκουλαρίκι της και το πετάει στο τραπέζι μπροστά στον "δικό" της λέγοντας του: "αυτά τα αγόρια (δηλ. τα διαμάντια) μου έχουν φέρει τύχη". Ατάκα εκτός σεναρίου που σκαρφίστηκε η ντίβα.

Όταν κάποτε είχαν ρωτήσει τον συνεργάτη της Τζόζεφ Σπέλμαν γιατί ήταν τόσο επιτυχημένο το άρωμα έναντι των ανταγωνιστών του εκείνος είχει πει "είχαμε κάτι που δεν είχε κανείς άλλος: την Ελίζαμπεθ". Το άρωμα κέρδισε επίσης το βραβείο της χρονιάς και ακόμα και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά, παραμένει ένα από τα πιο ευπώλητα αρώματα.

Η Ελίζαμπεθ παρακολουθούσε στενά τη δημιουργία των αρωμάτων της

Η σταρ δεν ήταν απλώς η εικόνα του αρώματος, ήταν το άρωμα. Γιατί συνεργαζόταν στενά με τους αρωματοποιούς στη διαδικασία δημιουργίας τους. Ήθελε να είναι σίγουρη πως πραγματικά της αρέσει, πριν καλέσει τον κόσμο να το αγοράσει. Όταν τις έστελναν τα δείγματα, πέρα από την προσωπική της γνώμη, έκανε τη δική της έρευνα δίνοντας τα να τα δοκιμάσουν κι άλλες γυναίκες- αεροσυνοδούς, νοσοκόμες, ακόμα και άγνωστες γυναίκες που θα συναντούσε στην καθημερινότητά της. Και βέβαια η ίδια φορούσε μόνο τα δικά της αρώματα.

Τέτοιο ήταν το πάθος της για τα αρώματα της που όταν κάποτε δεν της άρεσε πολύ το πρώτο δείγμα του Gardenia, οι συνεργάτες της στη Νέα Υόρκη πέταξαν αυτοπροσώπως στο Λος Άντζελες για να της παραδώσουν το νέο δείγμα. Το πρόβλημα ήταν όταν σύμφωνα με την ίδια δεν θύμιζει αρκετά το άρωμα του πάλλευκου λουλουδιού. Και το νέο δείγμα δεν την ικανοποιούσε.

Ζήτησε λοιπόν στους συνεργάτες της να την ακολουθήσουν στον κήπο της στο σπίτι της στο Bel-Air, έκοψε ένα λουλούδι και τούς το έδωσε. "Έτσι θέλω να μυρίζει το επόμενο δείγμα" τους είπε χαμογελώντας. Στη συνέχεια, εκείνοι επέστρεψαν φέρνοτνας ένα ειδικό μηχάνημα που αιχμαλωτίζει τις μυρωδιές στον κήπο της, προκειμένου να το "καταγράψουν".

Έτσι, τα επόμενα δείγματα ήταν πιο κοντά σε αυτό που ήθελε η Ελίζαμπεθ και το άρωμα κυκλοφόρησε το 2003. Τόσο της άρεσε που το φορούσε πολύ συχνά η ίδια, ενώ συνήθιζε να έχει μπουκάλια με το άρωμα γύρω- γύρω στο σπίτι της ώστε να το δοκιμάζουν και οι επισκέπτες της.

Σε μια συνέντευξή της το 2009 η Τέιλορ δήλωσε: "στη φιλοσοφία μου σχετικά με τον σχεδιασμό αρωμάτων ισχύει ό,τι και σε κάθε τομέα της ζωής μου- καθοδηγείται από την αγάπη και το πάθος. Να δίνεις πάντα την καρδιά σου και να κάνεις τον κόσμο πιο όμορφο. Τόσοι άνθρωποι βάζουν το όνομά τους σε προϊόντα χωρίς να λένε κάτι στην ψυχή τους. Αυτό με στενοχωρεί λίγο. Εγώ πρέπει να νοιάζομαι για κάθετι που κάνω".

Πρωτοπόρος και στο επιχειρείν

Η Ελίζαμπεθ ήταν αναντίρρητα μπροστά από την εποχή της. Δεν ήταν μόνο η πρώτη που κυκλοφόρησε τα δικά της αρώματα και έφτιαξε την εταιρία της, αλλά και εκείνη που χρησιμοποίησε τα έσοδά της για να βοηθήσει τους άλλους. Σήμερα υπάρχουν 16 αρώματα δικά της και μέρος των εσόδων της υποστηρίζουν το he Elizabeth Taylor AIDS Foundation.

Μεταξύ των αρωμάτων της, τα Violet Eyes, Black Pearls, Forever Elizabeth. Η εταιρία της, το House of Taylor, φέρει ακόμα το όνομά της και σε συνεργασία με τη Revlon αναπτύσσει τις σειρές της.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.

28 Απρ 2024

Time 100 Gala: Ούμα Θέρμαν, Μάικλ Τζ. Φοξ, Κάιλι Μινόγκ- οι λαμπερές αφίξεις στο εμβληματικό πάρτι

Το πάρτι για τον εορτασμό της λίστας των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων είναι κάθε χρόνο ένα πολυαναμενόμενο γεγονός.

28 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: H νέα ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για την υγεία του

Τέλος στις φήμες για επιδείνωση της υγείας του βασιλιά Κάρολου θέλησε να βάλει το Παλάτι με μια ανακοίνωση, αλλά και μια νέα φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους.

28 Απρ 2024

Πώς θα τιμήσει η παρέα των Friends τη γλυκόπικρη επέτειο των 20 χρόνων

Η τηλεοπτική παρέα των Friends αποχαιρέτησε τον περασμένο Οκτώβριο τον Mάθιου Πέρι.

28 Απρ 2024

Μουσείο Ακρόπολης: "Παρθενώνας και Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα"

Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα.

28 Απρ 2024

Τζον Λένον-Πολ ΜακΚάρτνεϊ: Οι γιοι τους είναι ολόιδιοι με τους μπαμπάδες και κυκλοφορούν νέο single

Μια νέα συνεργασία Λένον- ΜακΚάρτνεϊ είναι το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς.

27 Απρ 2024

Φούτζι: Οι Ιάπωνες μπλοκάρουν" την θέα του όρους Φούτζι στους τουρίστες

Δραστικά μέτρα λαμβάνει η Ιαπωνία καθώς δεν μπορεί να ανεχτεί πια τις κακές συμπεριφορές.