ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη

Ο Χρήστος Βαζαίος έζησε τη χρυσή εποχή του '70 και του '80 ως υπεύθυνος παραγωγής της θρυλικής βιοτεχνίας χειροποίητου υποδήματος Μουριάδης.

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη

Ο σύγχρονος σχεδιασμός στα χέρια της κλασικής υποδηματοποιίας. Αυτός είναι ο καλύτερος τίτλος ο οποίος περιγράφει σε ένα γενικό πλαίσιο την δουλειά του Στάθη Σαμαντά μιας και εξαρχής η ποιότητα της κατασκευής ήταν ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η συλλογή του σχεδιαστή. Η τελική απόδοση της ιδέας του σχεδιαστή έχει να κάνει με τις δικές του προδιαγραφές και τα δικά του ζητούμενα σε συνδυασμό με τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις των ανθρώπων που κατασκευάζουν τα παπούτσια. Για να αποκτήσει κανείς αυτή την ποιότητα στην δουλειά του, θα πρέπει να κοιτάξει στο παρελθόν και στην ιστορία της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Έτσι και έγινε. Ο Στάθης Σαμαντάς γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω εμπιστεύθηκε από την αρχή την κατασκευή της συλλογής του στον υπεύθυνο παραγωγής της θρυλικής βιοτεχνίας χειροποίητου υποδήματος Μουριάδης, τον Χρήστο Βαζαίο ο οποίος μάλιστα είχε νονό τον ίδιο τον Μουριάδη. Μια βιοτεχνία η οποία μεσουρανούσε στην Ελλάδα το 1970 και 1980 όχι μόνο για το ποιοτικό της υπόδημα αλλά και για την συνεργασία της με το ιταλικό brand υποδημάτων Bally. Αν και σήμερα η τότε εταιρεία και το ομώνυμο εργοστάσιο δεν υπάρχουν πια, η γνώση δεν χάνεται και μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά όπως έγινε και στην περίπτωση του Χρήστου Βαζαίου, ο οποίος έμαθε την τέχνη του χειροποίητου υποδήματος από τον πατέρα του και δραστηριοποιείται σε άλλες εγκαταστάσεις. Θυμάται τον εαυτό του μικρό να ντύνει καλαπόδια και να παρατηρεί τον πατέρα του να φτιάχνει χειροποίητα παπούτσια.

Το δεξί χέρι του Στάθη Σαμαντά ανεβάζει την τέχνη των χειροποίητων παπουτσιών στα ύψη
Η ισχύς εν τη ενώση αναφέρει ο σχεδιαστής, Στάθης Σαμαντάς, μελετώντας ένα δείγμα με τον συνεργάτη του, τον Χρήστο Βαζαίο.

Από την κοπή των δερμάτων μέχρι την ραφή τους και το τελικό φινίρισμα των παπουτσιών πριν μπουν στο κουτί τους όλα ήταν μια διαδικασία στην οποία το κάθε βήμα γινόταν πολύ προσεχτικά και μελετημένα αναφέρει ο κ. Βαζαίος. Οι εργάτες του Μουριάδη ερχόντουσαν στο εργοστάσιο με γραβάτα και μέσα στην παραγωγή δούλευαν όλοι με λευκές ιατρικές ποδιές. Ήταν το λεγόμενο «πανεπιστήμιο του τσαγκαριού» στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε σημαντική προσωπικότητα εκείνης της εποχής που να μην φορούσε παπούτσια του Μουριάδη μιας και θεωρούταν κοινωνικό status symbol. Ηθοποιοί και πολιτικοί όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον οποίο είχε εξυπηρετήσει ο ίδιος ο Χρήστος Βαζαίος.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

«Οι ποιοτικές προδιαγραφές που είχαμε στον Μουριάδη ήταν πολύ συγκεκριμένες και δεν επιτρεπόταν να έχουμε απόκλιση από αυτές. Από το πάχος και την υγρασία των δερμάτων που φέρναμε από την Ιταλία μέχρι τις δοκιμές που κάναμε στα παπούτσια για να ελέγξουμε την αντοχή τους στον χρόνο. Ο Στάθης είναι ένας απαιτητικός άνθρωπος και τα σχέδια του δεν είναι εύκολα. Χαίρομαι που προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του σε μια εποχή που ο όρος ποιότητα και πολυτέλεια επαναπροσδιορίζονται. Πιστεύω πως αυτό είναι το κοινό μας σημείο με τον Στάθη και έχοντας μόνο αυτό ως αφετηρία μπορεί να βγει ένα καλό αποτέλεσμα διότι συνδυάζονται οι γνώσεις και των δύο μας και η αγάπη για το παπούτσι», αναφέρει ο Χρήστος Βαζαίος.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Η φετινή συλλογή του Στάθη Σαμαντά, αποτελεί μια εξέλιξη του σχεδίου του εξετάζοντας πάντα τα αγαπημένα του γεωμετρικά σχήματα παντρεμένα με διαφορετικά υλικά και διχρωμίες ή τριχρωμίες δίνοντας έτσι μια σύγχρονη εικόνα στην θηλυκότητα με σχεδιαστική ταυτότητα και βλέμμα πάντα προς το μέλλον. Το κλασικό μαύρο υπάρχει σε μονόχρωμα σχέδια και επίσης συνδυάζεται με το πρωταγωνιστικό χρώμα της σεζόν, το γκρι. Το γκρι με την σειρά του, το ταιριάζει με το μυστηριώδες χειμερινό γκρι-μοβ καστόρι και την μοβ μεταλλική νάπα. Ένα μπορντό με μια δόση ματζέντα μέσα του, συνδυάζεται με λεπτομέρειες από μαύρο λουστρίνι. Δε λείπουν τα αγαπημένα του kitten heels στις γόβες, μποτάκια με block heel στους οχτώ πόντους, φλατ μυτερά παπούτσια και φυσικά οι ψηλές βραδινές γόβες με έντεκα πόντους τακούνι για τις σύγχρονες ηρωίδες.

*Η συλλογή είναι διαθέσιμη στο κατάστημα του σχεδιαστή στο Κολωνάκι στην οδό Αναγνωστοπούλου 22 αλλά και στο e-shop www.stathissamantas.com

«Χαίρομαι που προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του σε μια εποχή που ο όρος ποιότητα και πολυτέλεια επαναπροσδιορίζονται. Πιστεύω πως αυτό είναι το κοινό μας σημείο με τον Στάθηι», αναφέρει ο Χρήστος Βαζαίος.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.
Από τη χειμωνιάτικη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Η αστείρευτη δημιουργικότητα της Κατερίνας Μακρυγιάννη

Τα κοσμήματα της Κατερίνας Μακρυγιάννη μετουσιώνουν το απόβλεπτο ταξίδι της τέχνης.

30 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης: Η νέα συλλογή του HardClo είναι εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή

Το HardClo δημιουργεί τη συλλογή Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024 με έμπνευση τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη 91 χρόνια από το θάνατο και 161 χρόνια από τη γέννηση του.

Περισσότερα από

Made in Greece

26 Απρ 2024

Agapis Jewellery: Η Αγάπη Σμπώκου σχεδιάζει κοσμήματα που ακολουθούν τον φυσικό ρυθμό της Φύσης

Τα Agapis Jewellery μέσα από μία πορεία 12 χρόνων έχουν γίνει συνώνυμο της καλαισθησίας. Τώρα αποκτούν το πρώτο τους κατάστημα.

16 Απρ 2024

Ancient Greek Sandals x Castañer: Η capsule συλλογή- ωδή στην μεσογειακή κληρονομιά

Μια συνεργασία που απογειώνει τον διαχρονικό σχεδιασμό συνδυάζοντας την ελληνική και ισπανική χειροτεχνία.

15 Απρ 2024

A piece of me: Η Αλίνα Καζαντζή βάζει ένα κομμάτι του εαυτού της σε κάθε της δημιουργία

Η σχεδιάστρια πίσω από το brand A piece of me με έδρα τη Λάρισα θεωρεί τις στοίβες με τα περιοδικά μόδας στο σπίτι της την πιο πολύτιμη περιουσία της.

11 Απρ 2024

Η Ειρήνη Δρόσου με ορμή, λάβα και έμπνευση ζωγραφίζει από το νησί της, τη Σαντορίνη

"Η ενέργεια της λάβας με καθορίζει ως καλλιτέχνη" εξηγεί η Ειρήνη Δρόσου.

09 Απρ 2024

ΜΚ Fine Jewelry: H Μαρία Καρκαντζού σχεδιάζει bespoke κοσμήματα με προσωπικότητα

Το κόσμημα ως τρόπος έκφρασης και ιδιαίτερων συμβολισμών.

04 Απρ 2024

MIA PAPA:Το brand που παντρεύει πολυτέλεια και βιωσιμότητα με τον πιο καλαίσθητο τρόπο

Η Μία Παπά, δημιουργός του brand MIA PAPA, εμπνέεται από την αρχιτεκτονική, την αρχαιότητα και την πίστη ότι το παρόν και το μέλλον της μόδας είναι βιώσιμο.

27 Μαρ 2024

Η Ιωάννα-Πέτρα Τσαντάκη έκανε το Blameyourdaze συνώνυμο της ευέλικτης Αθηναίας

Ένα από τα μακροβιότερα λόκαλ brands της πρωτεύουσας, το Blameyourdaze, εστιάζει στον αλάνθαστο συνδυασμό πρακτικότητας - κομψότητας.

15 Μαρ 2024

MAAN: Γυναίκες όλων των ηλικιών φωτογραφίζονται με τα μαγιό της Μαριλένας Ανδρεάδη

Για τη συλλογή S/S ‘24 το brand ΜΑΑΝ έκανε open call στην Αντίπαρο σε γυναίκες κάθε ηλικίας και σωματότυπου.

12 Μαρ 2024

Vasiliki: Η Κική Καραγιάννη φτιάχνει κοσμήματα με την αρχαία τεχνική του χαμένου κεριού

Τα ασύλληπτα κοσμήματα του brand Vasiliki μοιάζουν σα να ρέουν και να αλλάζουν διαρκώς μορφή.

27 Φεβ 2024

Break a Stone: Η Αγγέλικα Καραλή σχεδιάζει μοντέρνους θησαυρούς

Τα κοσμήματα Break a Stone μοιάζουν με οικογενειακά κειμήλια που κουβαλούν δεκάδες ιστορίες.