Δεν ονειρεύονται να εγκαταλείψουν τη χώρα με το που τελειώσουν το σχολείο, ούτε να βρουν μια «θεσούλα» στο δημόσιο να βολευτούν. Θέτουν υψηλούς στόχους και παλεύουν για τα όνειρά τους. Μιλήσαμε με την εταιρεία Project-Z, μέλη της οποίας είναι 16χρονοι μαθητές της Β’ Λυκείου, που δούλεψαν πάνω σε ένα τρομερό προϊόν διατροφής, το “Zeδoro”. To “Zeδoro” περικλείει όλα τα αγαθά της ελληνικής γης.
-Πείτε μου δυο λόγια για την εταιρεία Project-Z.
«Η εταιρεία μας είναι μια νεοσυσταθείσα επιχείρηση 16 μαθητών της Β΄ Λυκείου, της χρονιάς 2015-2016 του Β’ Αρσάκειου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, με σκοπό την παραγωγή τροφίμων. Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της “Εικονικής Επιχείρησης” του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων του Junior Achievement Greece. Στόχος της Project-Z είναι η προβολή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό Ελληνικών Τροφίμων, έχοντας ως έμπνευση τη φράση του Ιπποκράτη “η τροφή σου είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου είναι η τροφή σου”».
-Τι είναι αυτό το τρομερό προϊόν “Zeδoro”;
«H Project-Z αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στο σχεδιασμό, στην παραγωγή και στην εμπορία Ελληνικών τροφίμων με πρώτη ύλη το δίκοκκο σιτάρι που φημολογείται ότι είναι η Ζέα, ένα πανάρχαιο ελληνικό δημητριακό, που χρησιμοποιούσαν στη διατροφή τους οι αρχαίοι Έλληνες. Η Ζέα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά ταυτόχρονα και πηγή πρωτεϊνών, φωσφόρου και μαγνήσιου. Το προϊόν μας, το “Zeδoro”, και είναι μπάρες και μπουκιές δημητριακών με βάση το δίκοκκο σιτάρι Ζέας. Στη βάση αυτή προσθέσαμε μπισκότο, για ωραία γεύση, και ταχίνι ή ξηρούς καρπούς για ενέργεια, συνδυασμούς, στους οποίους καταλήξαμε μετά από έρευνα της συγκεκριμένης αγοράς».
Τη λέξη “ζείδωρο”, τη συναντούμε στην αρχαιότητα αλλά και στα Ομηρικά Έπη και σημαίνει δώρο Ζέας – δώρο ζωής.
-Τι κάνει το "Zeδoro" ξεχωριστό;
«Τα παραπάνω συστατικά, καθιστούν το προϊόν μας καινοτόμο αλλά και μοναδικό στην κατηγορία του, από τη στιγμή που παρόμοιό του δεν κυκλοφορεί, τόσο από την ελληνική όσο και από τη διεθνή βιομηχανία τροφίμων. Τη λέξη “ζείδωρο”, τη συναντούμε στην αρχαιότητα αλλά και στα Ομηρικά Έπη και σημαίνει δώρο Ζέας – δώρο ζωής. Η πόλη της Αθήνας ονομαζόταν Ζείδωρος γιατί τα εδάφη της χάριζαν στους κατοίκους το ντόπιο αυτό δημητριακό. Ακόμα, η μαρίνα της Ζέας στον Πειραιά ονομάστηκε έτσι επειδή από εκεί γινόταν η διακίνηση της Ζέας προς τα άλλα λιμάνια. Με βάση, λοιπόν, το δίκοκκο σιτάρι Ζέας και αξιοποιώντας τα θρεπτικά συστατικά της, αλλά και το ταχίνι, προωθούμε στην αγορά δύο προϊόντα: Tα “zeabars” με μπισκότο και ταχίνι και τα “zeabites” με ξηρούς καρπούς».
-Πως είναι η εμπειρία σας να έχετε εταιρεία πριν καν φτάσετε τα 20;
«Μέσα σε λίγους μήνες, με την υποστήριξη της καθηγήτριάς μας, Ελένης Ιωάννου, αλλά και του εθελοντή συμβούλου του ΣΕΝ, καταφέραμε μετά από σκληρή δουλειά να ολοκληρώσουμε επιτυχώς, το project μας. Αρχικά ήταν μια ιδέα, που στην συνέχεια έγινε πάθος και όρεξη για δουλειά και τώρα είναι αυτό που με μεγάλη συγκίνηση έχουμε στα χέρια μας και δεν το πιστεύουμε. Η εμπειρία ήταν τεράστια και τα συναισθήματά μας ανάμικτα, ενθουσιασμός, ικανοποίηση, υπερηφάνεια και νέοι στόχοι για το μέλλον όλων μας. Έτσι προσφέρουμε στην ελληνική αγορά και γιατί όχι στο μέλλον, στις αγορές του εξωτερικού, το “Zeδoro”. Ένα υγιεινό αλλά και ελληνικό προϊόν σε όλο του το DNA (πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, brandname), για απόλαυση κάθε στιγμή της ημέρας, εκπληρώνοντας το στόχο της εταιρίας Project-Z, ο οποίος είναι: “Μένουμε και στηρίζουμε Ελλάδα. Είμαστε νέοι, θέτουμε υψηλούς στόχους και παλεύουμε για τα όνειρά μας και το μέλλον της χώρας μας”».
Η παρουσίαση του “Zeδoro” θα πραγματοποιηθεί στο Saint George Lucabettus, στην αίθουσα «Φαίδρα», σήμερα, 20 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ.