ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χταπόδι-λουκούμι: Μια Ελληνίδα food blogger αποκαλύπτει τα μυστικά για να το μαγειρέψεις σωστά

Ακόμα και αν είσαι αρχάριος στη μαγειρική θα γίνει μαλακό και νόστιμο, αρκεί να ακολουθήσεις τις συμβουλές της Άντζελας Κοντού (A Hungry Bear).

Χταπόδι-λουκούμι: Μια Ελληνίδα food blogger αποκαλύπτει τα μυστικά για να το μαγειρέψεις σωστά

Αν αποτυγχάνεις να μαγειρέψεις το χταπόδι όσες φορές κι αν προσπαθείς -σου βγαίνει πολύ σκληρό ή άνοστο- μπορείς να του δώσεις μία ακόμα ευκαιρία ώστε να μη λείψει από το σαρακοστιανό τραπέζι σου. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές που δίνει βήμα βήμα η food blogger Άντζελα Κοντού (A Hungry Bear) έχεις την επιτυχία στο τσεπάκι, ακόμα και αν είσαι αρχάριος στη μαγειρική.

Βήμα 1ο
«Αν αγοράσουμε φρέσκο χταπόδι από τον ιχθυοπώλη μας, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι θα μαλακώσει καλά στην κατσαρόλα. Πρέπει να μαλακώσουν οι ιστοί του και αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους. Θα πρέπει το χταπόδι να είναι "παραγουλιασμένο", όπως το λένε, δηλαδή να έχει χτυπηθεί προτού το πάρουμε εμείς. Ο ψαράς παραδοσιακά χτυπάει κάτω στα χοντρά βότσαλα της παραλίας το χταπόδι και το τρίβει κυκλικά. Ή, σε πιο επαγγελματικό επίπεδο, βάζουν τα χταπόδια σε ειδικά "πλυντήρια", όπου το μηχάνημα αναλαμβάνει τη δουλειά. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να σπάσουν οι ίνες του και να γίνει τρυφερό κατά το μαγείρεμα. Βεβαίως αν δεν ψαρέψουμε μόνοι μας το χταπόδι, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι έχει περάσει από αυτή τη διαδικασία.

»Υπάρχει όμως κι άλλος τρόπος να το μαλακώσουμε. Κι αυτός είναι να το βάλουμε στην κατάψυξη για μερικές μέρες ή αν μπορούμε ακόμα και εβδομάδες. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, αυτό θα κάνει την ίδια δουλειά με το χτύπημα και το χταπόδι μας θα βράσει καλύτερα. Το αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις είναι το ίδιο. Μαλακώνουν οι ιστοί του και επιτρέπουν να μαλακώσει καλά στο μαγείρεμα. Όπως είναι ευνόητο, ο δεύτερος τρόπος της κατάψυξης είναι ευκολότερος για εμάς. Έτσι στην περίπτωση που έχουμε στα χέρια μας ένα φρέσκο χταπόδι, επειδή δεν γνωρίζουμε αν πέρασε από τη διαδικασία χτυπήματος, καλό είναι να το βάλουμε στην κατάψυξη και να το μαγειρέψουμε μετά από ένα διάστημα.

»Αν βεβαίως αγοράσουμε κατεψυγμένο χταπόδι, μπορούμε να το αποψύξουμε και να το μαγειρέψουμε αμέσως. Η δική μου συμβουλή πάντως είναι να πάρετε φρέσκο χταπόδι που είναι ασύγκριτα πιο γευστικό. Αλλά στην περίπτωση που επιλέξετε κατεψυγμένο, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι είναι ελληνικό, διότι τα εισαγόμενα είναι πολύ άνοστα σε σχέση με τα χταπόδια των ελληνικών θαλασσών.

Βήμα 2ο

»Αν είναι ακαθάριστο το χταπόδι που θα μαγειρέψουμε, πρέπει να το καθαρίσουμε καλά, γυρίζοντας τα μέσα έξω την κουκούλα του και αφαιρώντας όλα τα εντόσθια που περιέχει. Στη συνέχεια αφαιρούμε και το μόνο σκληρό σημείο επάνω του, το δόντι του, που βρίσκεται στο κέντρο των πλοκαμιών.

»Το πλένουμε σχολαστικά να φύγουν τυχόν άμμος και όποια άλλη ακαθαρσία από τα πλοκάμια. Το βάζουμε στην κατσαρόλα χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο κλείνοντας το καπάκι και το αφήνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά να βγάλει τα δικά του υγρά και να σιγοβράσει σε αυτά. Τις περισσότερες φορές αρκούν τα δικά του υγρά για να βράσει ώσπου να μαλακώσει καλά. Εάν πάλι δούμε ότι η κατσαρόλα στέγνωσε και το χταπόδι ακόμα είναι σκληρό, προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό. Δεν προσθέτουμε απολύτως τίποτα άλλο και βεβαίως το αλάτι απαγορεύεται. Από το σημείο που το χταπόδι μας μαλακώσει αρκετά, μπορούμε να συνεχίσουμε την όποια συνταγή επιλέξουμε να ετοιμάσουμε».

Δες τον Γάλλο σεφ Eric Ripert να μαγειρεύει το χταπόδι βασισμένος σε συνταγή του Άντονι Μπουρντέν.

Photo by James Sutton on Unsplash

Read Next

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

Περισσότερα από

Life

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps