Πέρα από την εθνική εορτή, τις παρελάσεις και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο μπακαλιάρος σκορδαλιά - ή και όχι - της 25ης Μαρτίου είναι πατροπαράδοτο έθιμο που αγαπάμε να τηρούμε γιατί, όπως και να το κάνεις, να θυμίζει πάντα πως η άνοιξη είναι εδώ και το καλοκαίρι μόλις μερικά βήματα μακριά, αλλά και μία γεύση από τα παιδικά, τα πιο ξένοιαστα μας χρόνια.
Για όσους και όσες δεν έχουν τον χρόνο και την διάθεση να μπαινούν στην κουζίνα για να ετοιμάσουν το δικό τους, παραδοσιακό τραπέζι αυτά είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα 5 καλύτερα μέρη της Αθήνας για να δοκιμάσεις τον ωραιότερο μπακαλιάρο, μέρα που είναι αύριο
Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Μόλις κατέβεις τα σκαλάκια που οδηγούν στη θρυλική ταβέρνα του Δαμίγου, στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, γνωστή και ως Τα Μπακαλιαράκια, θα μεταφερθείς πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στο 1925. Εκείνη τη χρονιά τα ηνία της ανέλαβε ο παππούς Γιώργος Δαμίγος -η ταβέρνα λειτουργεί από το 1865- μετατρέποντάς την σε... ναό των γεύσεων. Η φήμη της έχει κάνει το γύρο της Αθήνας με τα μπακαλιαράκια σκορδαλιά και τη φάβα Σαντορίνης να παίζουν, μέχρι σήμερα, πρωταγωνιστικό ρόλο στο μενού και τις προτιμήσεις των πελατών. Ξύλινα βαρέλια και παλιές φωτογραφίες κοσμούν τις τρεις μικρές αίθουσες, ενώ στη μέση της μεγάλης «δεσπόζει» μια αρχαία κολόνα! Με την τέταρτη, πλέον, γενιά ιδιοκτητών στο τιμόνι, η μακρόχρονη παράδοση συνεχίζεται με επιτυχία.
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, Τηλ. 210 3220395
Τα μπακαλιαράκια της Άνοιξης
Συνεχίζοντας την παράδοση από το 1932, τα «Μπακαλιαράκια» της Άνοιξης είναι και πάλι κοντά μας, υπό νέα διεύθυνση και... σε νέα διεύθυνση! Σε έναν φωτεινό και καθαρό χώρο με γήινες πινελιές και την ιστορία του χωριού απεικονισμένη σε φωτογραφίες στους τοίχους, θα βρείτε τα -νέα- «Μπακαλιαράκια». Στο όμορφο αυτό περιβάλλον θα γευτείτε μπακαλιάρο Ισλανδίας, της καλύτερης ποιότητας, σε τρεις μοναδικές παραλλαγές: τηγανητό, ψητό στη σχάρα και πλακί με κρεμμυδάκι στο φούρνο. Αξίζει να δοκιμάσετε φάβα Σαντορίνης , σαγανάκι με λαδοτύρι από τη Μυτιλήνη, αλλά και παστά σε χορταστικές μερίδες. Η τσικουδιά από την Κρήτη και το κρασί που ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια του κονιάκ, θα σας κάνουν αναποφάσιστους για το τι να πρωτοεπιλέξετε.
Αθηνών Χαλκίδος 17, Άνοιξη, Τηλ. 210 8144425
Θαλασσινός
Μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με 20χρονη ωστόσο εμπειρία στο καλοψημένο ντόπιο ψάρι. Προμηθεύεται από τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο την καλύτερη πρώτη ύλη και διαθέτει μεγάλη γκάμα σε ψαρομεζεδάκια, όπως σπανακόρυζο με γαρίδα, γαριδοπρασοπιτάκια κ.ά. Στα δυνατά σημεία του συγκαταλέγονται και τα γλυκά του, όπως τα: κιουνεφέ και κυδώνι ψητό.
Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, Καλλιθέα, Τηλ. 210 9404518
Μαριάνο
Εμπνευσμένο από το όνομα του δημιουργού του, μεταφέρει τη μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο των εστιατορίων και το άρωμα της Αντιπάρου στην καρδιά των Βορείων Προαστίων. Την 25η Μαρτίου εδώ θα βρείτε μπακαλιάρο σκορδαλιά, τηγανητό ή ψητό χταποδάκι, καλαμαράκια τηγανητά και πολλά άλλα.
Αγίου Γεωργίου 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210 682 4224
Όμικρον
Στο εστιατόριο Όμικρον την 25η Μαρτίου συνταγές ελληνικές που μυρίζουν παράδοση, παρελαύνουν στα πιάτα μας. Τα σαρακοστιανά εδέσματα συνοδεύουν το μπακαλιάρο σε ένα μοναδικά νόστιμο μενού χρωμάτων, αρωμάτων και γεύσεων!