ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στην οδό Βουλής θα βρείτε ένα φρέσκο, λαχταριστό, χειροποίητο gelato που λάτρεψε ακόμα και ο Πάπας

Η πρώτη μου γευστική επαφή μαζί του ήταν σ’ ένα ταξίδι μου στο Μιλάνο.

Στην οδό Βουλής θα βρείτε ένα φρέσκο, λαχταριστό, χειροποίητο gelato που λάτρεψε ακόμα και ο Πάπας

Θυμάμαι με νοσταλγία την εποχή που μετρούσα τα παγωτά. Εκεί την αθώα εποχή που περίμενα πότε θα έρθει το απόγευμα να τρέξω στο ψιλικατζίδικο της γωνίας, να ανοίξω το ψυγείο, να διαλέξω ένα- κάθε μέρα και διαφορετικό- και να το φάω πριν καν φτάσω πάλι στο σπίτι. Μεγαλώνοντας η φωνή της μητέρας «μην φας παγωτό το χειμώνα, θα σε πιάσουν τα λαιμά σου» σταμάτησε να ηχεί στα αυτιά μου και το παγωτό έπαψε να είναι μια καλοκαιρινή συνήθεια άλλα έγινε μια αγάπη για όλου του χρόνου.

Ίσως κάπως έτσι να ήταν μικροί και οι Carmelo Chiaramida, Andrea Marche και Fabio Pironi, οι τρεις Ιταλοί gelatoποιοί που δημιούργησαν την boutique τζελατερίας OGGI ξεκινώντας από το Ούντινε.

Στην οδό Βουλής θα βρείτε ένα φρέσκο, λαχταριστό, χειροποίητο gelato που λάτρεψε ακόμα και ο Πάπας
Η πρώτη μου επαφή με το OGGI (Officina Gelato Gusto Italiano τα αρχικά) ήταν σ’ ένα ταξίδι μου στο Μιλάνο.
Δοκιμάζοντας το κατάλαβα γιατί ο Πάπας το είχε επιλέξει για να σερβιριστεί στην τότε μεγάλη θρησκευτική σύνοδο.

Η πρώτη μου επαφή με το OGGI (Officina Gelato Gusto Italiano τα αρχικά) ήταν σ’ ένα ταξίδι μου στο Μιλάνο. Με πήγε ένας φίλος λέγοντας μου ότι εκεί θα δοκιμάσω το παγωτό που προτιμά ο Πάπας Φραγκίσκος: Prima Nota Cacao, bitter σοκολάτα με φιλική συμμετοχή από λίγη γάλακτος και το La notte a Soho, λευκής σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού. Δοκιμάζοντας το κατάλαβα γιατί ο Πάπας το είχε επιλέξει για να σερβιριστεί στην τότε μεγάλη θρησκευτική σύνοδο. Αμέσως μπήκε στην λίστα των αγαπημένων μου μαγαζιών και κάθε φορά που βρισκόμουν στο Μιλάνο χειμώνας ήταν, καλοκαίρι, δεν γινόταν να μην περάσω και να «χτυπήσω» τουλάχιστον μια μπάλα.

Καιρό αργότερα διασταυρώθηκαν τα βήματα μας στη Βαρκελώνη, στο αδερφάκι του σε ισπανικό έδαφος.

Όμως ας έρθουμε στα δικά μας. Το OGGI εδώ και λίγο καιρό έχει και την ελληνική του εκδοχή.

Με πήγε ένας φίλος λέγοντας μου ότι εκεί θα δοκιμάσω το παγωτό που προτιμά ο Πάπας Φραγκίσκος: Prima Nota Cacao, bitter σοκολάτα με φιλική συμμετοχή από λίγη γάλακτος και το La notte a Soho, λευκής σοκολάτας με πραλίνα φουντουκιού.

Όμως ας έρθουμε στα δικά μας. Το OGGI εδώ και λίγο καιρό έχει και την ελληνική του εκδοχή. Υπεύθυνοι για την άφιξη του στην Αθήνα είναι η Αθηνά Γκικοπούλου - Ντούρα και τα τρία της παιδιά : η Αιμιλία, ο Νικόλας και ο Χριστόφορος. Η μαμά Αθηνά ταξίδευε πολύ συχνά στην Ιταλία για τις ανάγκες της άλλης επιχείρησης που διατηρεί χρόνια τώρα η οικογένεια (τα γνωστά αρτοποιεία Ντούρα σε Παιανία και Πολύδροσο Χαλανδρίου). Σ’ ένα από αυτά γνωρίστηκε με τον Carmelo και αμέσως έγιναν φίλοι μιας και οι δύο αγαπούσαν το παγωτό. Χρόνο με τον χρόνο λοιπόν, χτίστηκε η ιδέα ότι αυτό το σαγηνευτικό gelato πρέπει να αποκτήσει και αθηναϊκή κατοικία. Τα παιδιά –η Αιμιλία, ο Νικόλας και ο Χριστόφορος- ταξίδεψαν στην Ιταλία, έμαθαν τις συνταγές και την τεχνογνωσία για την παρασκευή αυθεντικού παραδοσιακού gelato (χωρίς χρωστικές, φοινικέλαιο και βιομηχανικά επεξεργασμένα συστατικά) και γύρισαν πίσω στην Αθήνα. Όμως, ο Covid 19 τους έβαλε φρένο.

Μαθαίνω ότι το μυστικό είναι στην πρώτη ύλη.
Η σοκολάτα, για παράδειγμα έρχεται από τη Σικελία, το φιστίκι είναι από το Μπρόντε, το αμύγδαλο κατάγεται από την Άβολα, ενώ το φουντούκι προέρχεται από το Πιεμόντε

Επιστροφή στο σήμερα και στο ανοιχτό πλέον OGGI. Μαθαίνω ότι το μυστικό είναι στην πρώτη ύλη. Η σοκολάτα, για παράδειγμα έρχεται από τη Σικελία, το φιστίκι είναι από το Μπρόντε, το αμύγδαλο κατάγεται από την Άβολα, ενώ το φουντούκι προέρχεται από το Πιεμόντε. Το δε γάλα που χρησιμοποιούν, ελληνικό.

Στα ψυγεία του, από ιταλικό λευκό μάρμαρο Carrara, θα βρείτε 12 περίπου γεύσεις που εναλλάσσονται ανάλογα με το τι ετοιμάζουν στο παρασκευαστήριο που βρίσκεται στον κάτω όροφο του μαγαζιού. Φυσικά ήθελα να τα δοκιμάσω και τα 12 ή όσα τέλος πάντων είχαν εκείνη την ημέρα. Ξεκίνησα από τα σορμπέ που μοσχοβολούσαν φρούτα –λάτρεψα το πεπόνι και τον ανανά αλλά και την φράουλα με μέντα και βασιλικού που όμως δεν το φτιάχνουν συχνά- και την vegan σοκολάτα με την μεγάλη και μεστή γεύση της. Ζήτησα φυσικά το φιστικί με την εξαιρετική υφή, αλλά και το μπισκότο που νόμιζα ότι έτρωγα την ζύμη του μπισκότου λίγο πριν μπει στο φούρνο. Όσο για το φρέσκο μασκαρπόνε ενισχυμένο με κρασί Marsala ήταν εκείνο που με έκανε να πω ότι «εδώ θα μείνω».

Όπως καταλαβαίνετε η ζημία έχει γίνει. Θα βρίσκω πολύ συχνά δικαιολογίες για να κατεβαίνω στο Σύνταγμα και να περνάω από την οδό Βουλής, για ένα χωνάκι ή κυπελάκι. Κάτι σαν αυτό που έκανα μικρός με το ψιλικατζίδικο της γειτονίας.

Βουλής 17, Σύνταγμα, τηλ. 2103246995

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

30 Απρ 2024

"Fashion Innovation Award" για τα HUAWEI FreeClip στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας

Η Huawei στηρίζει την δημιουργικότητα των νέων σχεδιαστών στα New Designers Awards στο 34ο Athens Fashion Week

30 Απρ 2024

Πασχαλινές αγορές και διασκέδαση. O ιδανικός προορισμός για όλες τις νονές - και τους μικρούς μας φίλους

Ένα μέρος που η νονά απολαμβάνει τα ψώνια της και τα βαφτιστήρια ατελείωτο παιχνίδι.

Περισσότερα από

Life

29 Απρ 2024

Δίψα για Πάσχα με τους αγαπημένους; Δίψα για Βίκος Cola 1+1

Η καλύτερη συντροφιά στο γιορτινό τραπέζείναι η Bίκος Cola που έρχεται κι αυτό το Πάσχα με την προσφορά 1 + 1.

28 Απρ 2024

Ημερομηνία γέννησης και αστρολογία: Τι αποκαλύπτει η μέρα που γεννηθήκαμε για την τύχη μας;

Ποια είναι η επίδραση της ημερομηνίας γέννησης στη ζωή και την τύχη μας;

28 Απρ 2024

Πάσχα στην Ελλάδα: Προορισμοί, έθιμα, ξενοδοχεία και εστιατόρια για να σχεδιάσετε τα καλύτερα ταξίδια

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού. Φτιάξαμε τον μόνο οδηγό που θα χρειαστείτε για να σχεδιάσετε τα Πασχαλινά ταξίδια σας στην Ελλάδα.

26 Απρ 2024

Το λαχανικό που δεν τρως και μειώνει την αρτηριακή πίεση

Αυτό το ιδιαίτερο λαχανικό είναι της εποχής, μειώνει τα συμπτώματα την αρτηριακή πίεση και είναι πεντανόστιμο.

26 Απρ 2024

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

25 Απρ 2024

Το ψυχολογικό προφίλ ενός βιαστή

Γιατί ένας άνθρωπος να καταλήγει σε αυτή την βίαιη πράξη; Ζητήσαμε μια ανάλυση από τον ψυχίατρο Αριστοτέλη Βάθη.

25 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 25/4

Η Ζεντάγια, οι Unboxholics κι η Αγγελική Παπούλια προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.