Από την Αμαλία Γιωτοπούλου, κλινικό διαιτολόγο - δοατροφολόγο, MSC, Μediterranean Diet Center Χαλάνδρι (meddietcenter.gr).
Η σημασία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής για την ενίσχυση της υγείας, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, την πρόληψη και τη θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενειών και, τέλος, η συσχέτιση της παχυσαρκίας με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών σε περίπτωση που βρεθούμε θετικοί στην COVID-19 είναι μόνο λίγα από τα δεδομένα που έχουμε σήμερα.
Οι λάθος επιλογές
Στην περίοδο της πανδημίας έως τώρα και λόγω των συνεχόμενων lockdown μελέτες παγκοσμίως αναδεικνύουν την υιοθέτηση λανθασμένων διατροφικών συνηθειών, "την κρυμμένη πείνα", όπως θα μπορούσαμε να πούμε, που εκδηλώνεται από άτομα που "λιμοκτονούν" ενώ τρώνε πολύ. Επιλέγουμε, λοιπόν, πιο συχνά τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι αλλά κενά σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Γιατί; Γιατί έτσι έχουμε μάθει από παιδιά. Όταν κλαίγαμε, ένα μπισκότο μπορεί να μας παρηγορούσε. Ήταν λάθος; Όχι, καθώς, εκτός από παρηγοριά, πρόσφερε και φροντίδα. Μήπως το ίδιο δεν κάνουμε και τώρα; Το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το συναίσθημα. Αυτό που τρως καθορίζει το πώς αισθάνεσαι και πώς λειτουργεί το σώμα σου. Όμως τώρα εσύ έχεις τον έλεγχο να κάνεις το καλύτερο για σένα.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr
Κεντρική φωτογραφία: iStock