ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι Κήποι του Πασά στη Θεσσαλονίκη και οι αστικοί μύθοι που μας κάνουν να ανατριχιάζουμε

Είναι επίσης γνωστοί ως «Δρακόσπιτα» ή «άντρο των δερβισάδων» και αποτελούν ένα τοπίο-στολίδι στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι Κήποι του Πασά στη Θεσσαλονίκη και οι αστικοί μύθοι που μας κάνουν να ανατριχιάζουμε

Είναι επίσης γνωστοί ως «Δρακόσπιτα» ή «άντρο των δερβισάδων», κι αποτελούν ένα τοπίο στολίδι στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης.Αποτελεί ένα καταπράσινο πάρκο που το συναντάς δίπλα στα Κάστρα.

Η ιστορία των κήπων του Πασά κρύβει μυστήρια

Οι κήποι του Πασά δημιουργήθηκαν το 1904 και η έκταση που καταλαμβάνουν είναι περίπου 1.000 τ.μ. Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να εξηγούν την ονομασία του πάρκου. Η μόνη ιστορική εξήγηση της ύπαρξής τους είναι ότι κτίστηκαν για να κοσμήσουν το πίσω μέρος του Νοσοκομείου του Αγίου Δημητρίου.

Τα κτίρια αυτά, που σε κάποιους θυμίζουν τα δημιουργήματα του Γκαουντί στο πάρκο Γκουέλ της Βαρκελώνης, θεωρείται ότι αποτελούν ένα μοναδικό ολοκληρωμένο δημιούργημα του αρχιτεκτονικού ρεύματος της φανταστικής αρχιτεκτονικής στη Θεσσαλονίκη. Για τους κήπους του Πασά ωστόσο, και καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων, έχουν ακουστεί πολλά και διαδίδονται αστικοί μύθοι, στο άκουσμα των οποίων πολλοί ανατριχιάζουν.

Οι μύθοι είναι τέτοιοι που φοβόμαστε να τους πιστέψουμε Περίεργα σύμβολα στους τοίχους, απομιμήσεις μορφών και μια στοά που δεν οδηγεί πουθενά, οδήγησαν στη δημιουργία του αστικού μύθου που λέει πως οι Κήποι λειτούργησαν ως τόπος συνάντησης των Οθωμανών τεκτόνων της Θεσσαλονίκης.

Οι Κήποι του Πασά στη Θεσσαλονίκη και οι αστικοί μύθοι που μας κάνουν να ανατριχιάζουμε
Η στοά που δεν οδηγεί πουθενά

Σύμβολα στους τοίχους

Φήμες επίσης λένε πως οι Κήποι του Πασά παλιότερα αποτελούσαν το τέλος των κατακομβών της Θεσσαλονίκης και ότι οι πέτρες με τις οποίες κατασκευάστηκαν ήταν όλες χτυπημένες από κεραυνό.

Οι πέτρες που στολίζουν το αρχιτεκτονικό στολίδι των Κήπων του Πασά

Οι πιο ανατριχιαστικοί μύθοι έρχονται στο τέλος. Ένας εξ’ αυτών θέλει τους ιστορικούς κήπους να λειτουργούσαν ως σημείο όπου λάμβαναν χώρα αποκρυφιστικές τελετών. Οι οπαδοί του Αποκρυφισμού επέλεξαν τους Κήπους του Πασά και τους διαμόρφωσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί από τον κόσμο και να μην γινόταν σε κανέναν γνωστό πως εκεί πραγματοποιούσαν ανθρωποθυσίες.

Τέλος, ο δημοφιλέστερος αστικός μύθος μιλά για την οδό της Μαύρης πέτρας. Αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο στο ύψος των Κήπων, κάθε τρεις μέρες όμως, στις 12 το βράδυ εμφανίζεται εκεί ένας χαμένος δρόμος που κανείς δεν ξέρει που οδηγεί. Το μόνο που μένει για κάποιον να κάνει για να διαπιστώσει εάν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι να βρίσκεται στους κήπους για 3 συνεχόμενες ημέρες στις 12 το βράδυ.

Οδός Μαύρης Πέτρας

Γι’ αυτό το δρομάκι έχει ειπωθεί πως οδηγεί σε ένα μυστήριο ύψωμα που χαρακτηρίζεται από μια απίστευτη θέα της πόλης. Έχει επίσης ειπωθεί πως αν κάποιος το διαβεί εν άγνοιά του, θα βρεθεί για πάντα παγιδευμένος σε τοπία που δεν γνωρίζει που βρίσκεται, ούτε έχει την δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί τους.

Τι λέει ο κόσμος για τους Κήπους του Πασά;

Μολονότι όλες αυτές οι τρομακτικές ιστορίες και τα μυστήρια που χαρακτηρίζουν τους Κήπους του Πασά καλά κρατούν, η αλήθεια είναι πως οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς και γενικότερα οι Θεσσαλονικείς, δεν δείχνουν να τρομάζουν από αυτά.

Οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν αυτούς τους αστικούς μύθους ως ιστορίες που ξεκίνησαν για πλάκα και τελικά καταλήγουμε ακόμα και σήμερα να μιλάμε γι’ αυτούς. Άλλοι, και σε μια προσπάθειά τους να ανακαλύψουν δηλώνουν πως αυτοί οι μύθοι δεν στέκουν στο παρόν, δεν μπορούν ωστόσο να γνωρίζουν τι μπορεί να έγινε στο παρελθόν.

Η πιο λογική άποψη ωστόσο, έρχεται από τον κ. Γιώργο, ο οποίος ως λάτρης της ιστορίας, δίνει την δική του ερμηνεία στην γέννηση και την διάδοση των μύθων για του Κήπους. Ο ίδιος αναφέρει.

«Όταν έπεσε το σινιάλο για τις λίρες κι όλη η χώρα έσκαβε για να πλουτίσει, οι γλώσσες μιλάγανε λίγο περισσότερο για του κήπους του Πασά. Πολύ γρήγορα όμως βάπτισαν του κήπους ως καταραμένους, κι ο κόσμος δεν ήθελε ούτε να ακούει γι’ αυτούς. Το λογικότερο είναι να γέννησαν οι γλώσσες αυτές τις φανταστικές ιστορίες εκείνα τα χρόνια για να ψάχνουν οι πιο ξύπνιοι ανενόχλητοι σε αυτό το τεράστιο πάρκο για πλούτη.»

Κι όσο για την τόσο μυστήρια οδό της Μαύρης Πέτρας, ο ίδιος ο κ. Γιώργος συνέχισε την ερμηνεία του λέγοντας πως αυτή η οδός οδηγούσε ανέκαθεν εκεί που οδηγεί και σήμερα. Σκοπός ήταν να γίνει απλησίαστη.

Δείτε ένα βίντεο με τους κήπους:

Πηγή: biscotto.gr

Aκολούθησε το WomanTOC στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: H 34χρονη Άννα Βίσση αγκαλιά με την μοναχοκόρη της, την 9χρονη Σοφία Καρβέλα

Μαμά και κόρη ποζάρουν αγκαλιά πίσω στο μακρινό 1993. Πάντα κολλητές και αγαπημένες.

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.