ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η πιο σατανική γυναίκα του κόσμου». Η ιστορία της σαδίστριας, νυμφομανούς των Ες Ες

Η τρομακτική περίπτωση της Irma Greese σοκάρει μέχρι τις μέρες μας.

«Η πιο σατανική γυναίκα του κόσμου». Η ιστορία της σαδίστριας, νυμφομανούς των Ες Ες

Έγινε διάσημη ως η πιο σκληρή και απάνθρωπη γυναίκα του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και μία από τις «πιο κακές γυναίκες της παγκόσμιας ιστορίας». Η περίπτωση της Irma Greese που παρά το νεαρό της ηλικίας της – ήταν μόλις 22 χρονών όταν εκτελέστηκε για εγκλήματα πολέμου το 1945 – υπήρξε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα βίας, σαδισμού και αρρωστημένης εγκληματικής συμπεριφοράς στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα και συνεχίζει να σοκάρει μέχρι και σήμερα ιστορικούς και μελετητές με όλες τις σκοτεινές λεπτομέρειες που κουβαλάει μαζί της.

Η νεαρή φρουρός Irma Ida Ilse Grese γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1923 και υπηρέτησε ως φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και αργότερα ως δεσμοφύλακας στη γυναικεία πτέρυγα του στρατοπέδου Μπέργκεν-Μπέλσεν. Η Irma έζησε φτωχικά παιδικά χρόνια με τους γονείς της να δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα με τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Κόρη ενός εργάτη σε γαλακτοβιομηχανία η Irma έχασε την μητέρα της σε πολύ μικρή ηλικία όταν η τελευταία αυτοκτόνησε πίνοντας υδροχλωρικό οξύ, όταν έμαθε ότι ο σύζυγός της είχε παράνομο δεσμό με την κόρη ενός ντόπιου εστιάτορα. Ο πατέρας της Irma μπήκε στο κόμμα των Ναζί το 1937 και παντρεύτηκε ξανά το 1939.

«Η πιο σατανική γυναίκα του κόσμου». Η ιστορία της σαδίστριας, νυμφομανούς των Ες Ες
Η νεαρή φρουρός Irma Ida Ilse Grese γεννήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 1923 και υπηρέτησε ως φρουρός των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Η αδελφή της Ιrma, Helene, εξηγεί πως η γυναίκα που έγινε στην πορεία διάσημη με την ονομασία «Ύαινα του Άουσβιτς» ήταν στην πραγματικότητα ένα πολύ ντροπαλό και φοβισμένο κορίτσι, το οποίο υπέφερε στα μαθητικά της χρόνια εξαιτίας του bullying που δεχόταν από άλλα παιδιά της ηλικίας της. Σύμφωνα με μαρτυρίες η Irma ποτέ δεν είχε το σθένος να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τη γνώμη της και πάντα το έβαζε στα πόδια κάθε φορά που κάποιος την απειλούσε ή την φοβέριζε.

Σταθμός στη ζωή της ήταν ο ίδια η παρουσία του Αδόλφου Χίτλερ τον οποίο θεοποίησε από τα εφηβικά της κι όλα χρόνια. Κυρίως από το στιγμή που εντάχθηκε στη ναζιστική οργάνωση κορασίδων Bund Deutscher Mädel. Στη συνέχεια εργάστηκε ως βοηθός νοσοκόμα σε σανατόριο των SS ωστόσο δεν είχε τα προσόντα να εργαστεί ως κανονική νοσηλεύτρια και έτσι αναζήτησε διαφορετική καριέρα, πάντα εντός του ναζιστικού μηχανισμού.

Η Ιrma στα παιδικά της χρόνια ήταν ένα φοβισμένο και ντροπαλό κορίτσι.

Πρόσφατα η ιστορία της Irma ήρθα ξανά στην επικαιρότητα χάρη σε σπάνιες φωτογραφίες τόσο της ίδιας όσο και άλλων γυναικών φρουρών που επέβλεπαν τη μαζική εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων στα «στρατόπεδα του θανάτου» των Ναζί και οι οποίες περιλαμβάνονται σε ένα τεράστιο αρχείο που θα διατεθεί αύριο προς πώληση σε δημοπρασία.

Το αρχείο ανήκει στον Βρετανό δικηγόρο, Leo Genn, ο οποίος εργάστηκε ως βοηθός εισαγγελέα στην Δίκη του Μπέλσεν το 1945, κατά την οποία κάθισαν στο εδώλιο 44 διοικητές και δεσμοφύλακες των πιο φονικών στρατοπέδων του Χίτλερ. Εφτά δεκαετίες μετά την καταδίκη και την εκτέλεσή της, η μορφή της Irma Grese που διασώζεται ακέραιη μέσα από τις φωτογραφίες μας υπενθυμίζει ότι μερικές φορές ακόμα και ένα αγγελικό πρόσωπο μπορεί να κρύβει το πιο διεστραμμένο και μοχθηρό μυαλό.

Υλικό από το αρχείο του δικηγόρου Leo Genn.

Η τυφλή και εμμονική της προσκόλληση στο ναζιστικό κόμμα ήταν ο λόγος που σε πολύ νεαρή ηλικία πήρε πήρε «προαγωγή» και εστάλη στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, όπου έμενε να «κερδίσει» το διάσημο παρατσούκλι της αποδεικνύοντας καθημερινά πόσο αδίστακτη είναι. Μέχρι το 1944, η νεαρή κοπέλα είχε προαχθεί στον βαθμό Rapportführerin, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσε να συμμετέχει στην επιλογή των κρατουμένων που θα οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων, ένα καθήκον που η ίδια δέχθηκε με ενθουσιασμό.

Με τον καιρό, η Grese απέκτησε τη φήμη της σαδίστριας χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό. Όπως αποκαλύφθηκε στην δίκη της, αρκετοί από τους συναδέλφους της τη θεωρούσαν νυμφομανή, αφού είχε σεξουαλικές σχέσεις όχι μόνο με άλλους φρουρούς των SS αλλά και με κρατούμενες, τις οποίες ανάγκαζε να υποκύψουν στις ορέξεις της είτε με βία είτε με απειλές.

Σύμφωνα με καταθέσεις, η νεαρή κοπέλα υπέβαλε σε σωματικά βασανιστήρια τις γυναίκες που κρατούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μαστιγώνοντας το στήθος τους, κλωτσώντας τις στο πρόσωπο με τις μπότες της μέχρι να παραμορφωθούν και ξαμολώντας τα σκυλιά της εναντίον τους χωρίς καμία αιτία και αφορμή. Κατά τη διάρκεια αυτών των βασανιστηρίων ερεθιζόταν σεξουαλικά, με αποτέλεσμα να ζητά από όποιον φρουρό ή κρατούμενο ήταν διαθέσιμος να την ικανοποιήσει.

Μέχρι το 1944, η νεαρή κοπέλα είχε προαχθεί στον βαθμό Rapportführerin, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσε να συμμετέχει στην επιλογή των κρατουμένων που θα οδηγούνταν στους θαλάμους αερίων.

Στις αρχές του 1945, η Irma Grece πήρε μετάθεση στα στρατόπεδα Μπέργκερ-Μπέλσεν, όπου αιχμαλωτίστηκε από τους Βρετανούς στις 17 Απριλίου 1945. Στην ομώνυμη δίκη, που διήρκεσε 53 μέρες, αποδείχθηκε πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι πράξεις βίας που είχε διαπράξει ήταν προϊόν της δικής της διαστροφής και δεν οφείλονταν απλώς σε εντολές των ανωτέρων της.

Το «όμορφο τέρας», όπως χαρακτήρισε την Grece ο Τύπος της εποχής, καταδικάστηκε σε εκτέλεση δι' απαγχονισμού και στις 13 Δεκεμβρίου του 1945 οδηγήθηκε στην κρεμάλα.

H Irma δεν είχε σεξουαλικές σχέσεις μόνο με άλλες φρουρούς των Eς Ες αλλά και με κρατούμενους τους οποίους απειλούσε και βασάνιζε για να την ικανοποιήσουν.

Όλες οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο του δικηγόρου Leo Genn που βρίσκεται πια προς πώληση.

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.