0
SHARES

Το πιο εμβληματικό κτήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Λευκός Οίκος, στέκει επιβλητικό στο Oυάσινγκτον D.C. ως σύμβολο δύναμης και σταθερότητας. Κι όπως είναι αναμενόμενο, ίσως, οι θρύλοι, οι μύθοι και οι σκοτεινές ιστορίες υπερφυσικών δυνάμεων και φαντασμάτων οργιάζουν, με τον τρόπο που οργιάζουν για τα περισσότερα κτήρια που αποτελούν σημεία αναφοράς στην πορεία της ιστορίας.

Μέσα στα χιλιάδες τετραγωνικά του έχουν γεννηθεί μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν το χρονικό του σύγχρονου κόσμου, την ίδια στιγμή που από πίσω έχουν καλλιεργηθεί μπόλικες ιστορίες τρόμου για πνεύματα απερχόμενων Προέδρων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, υπόκωφων ψιθύρων σε κάποια από τα δωμάτια, αλλά και μία συγκεκριμένη χαρακτηριστική φιγούρα που περιφέρεται από χώρο σε χώρο μοιράζοντας ...κλινοσκεπάσματα.

Τις μαρτυρίες αυτές έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει τόσο επισκέπτες όσο και υπάλληλοι του Λευκού Οίκου. Αυτές είναι μερικές από τις πιο διάσημες.

Σύμφωνα με τον θρύλο ο 9ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής,Ουίλιαμ Χάρισον (1773-1841), «ζει» πλέον μόνιμα στη σοφίτα του κτηρίου και τα βράδια ψάχνει παλιά αναμνηστικά και αντικείμενα.

Την ίδια στιγμή, ο 7ος πρόεδρος Άντριου Τζάκσον (1767-1845) δεν θέλει με τίποτα να «αφήσει» το υπνοδωμάτιο που είχε στο Λευκό Οίκο και έτσι το «στοιχειώνει» εδώ και περίπου 200 χρόνια με το τρανταχτό όπως αναφέρουν πολλοί «γέλιο του».

Όμως, το προεδρικό φάντασμα που κάνει τις πιο συχνές εμφανίσεις είναι αυτό του Αβραάμ Λίνκολν, 16ου προέδρου των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Η ίδια η Ελέανορ Ρούσβελτ κάποτε δήλωσε ότι είχε νιώσει την παρουσία του Λίνκολν να την παρακολουθεί την ώρα που εργαζόταν.

Την ίδια περίοδο, όταν δηλαδή ένοικοι του Λευκού Οίκου ήταν οι Ρούσβελτ (από το 1933 έως το 1945), ένας υπάλληλος είπε ότι είδε τον Λίνκολν να κάθεται σε ένα από τα κρεβάτια και να βγάζει τις μπότες του.

Εκτός από την κυρία Ρούσβελτ, υπήρξε ακόμα μία Πρώτη Κυρία, η οποία ισχυρίστηκε ότι συνάντησε το φάντασμα του Λίνκολν, και μάλιστα στο Οβάλ γραφείο του Οίκου. Η σύζυγος του 30ου προέδρου, Κάλβιν Κούλιτζ (1872-1933), είχε πει πως αρκετές φορές είχε πετύχει τον Λίνκολν στο συγκεκριμένο δωμάτιο, να στέκεται με τα χέρια πλεγμένα πίσω από την πλάτη του και να κοιτάζει από το παράθυρο σε βαθιά περισυλλογή το ματωμένο πεδίο της μάχης κατά μήκος του ποταμού Πότομακ...

Δεν είναι όμως μόνο οι Πρώτες Κυρίες της χώρας που έχουν ένα περιστατικό να διηγηθούν. Οι φήμες λένε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε αρνηθεί κατηγορηματικά να κοιμηθεί στο υπνοδωμάτιο του Λίνκολν, επειδή φοβόταν ότι είναι στοιχειωμένο. Σήμερα, το δωμάτιο αυτό χρησιμοποιείται ως δωμάτιο επισκεπτών, μεγάλο μέρος όμως του προσωπικού του Λευκού Οίκου αρνείται να μπει μέσα.

Τέλος, υπάρχουν άνθρωποι που ορκίζονται ότι είδαν με τα ίδια τους τα μάτια το φάνταγμα της Αμπιγκέιλ Άνταμς, συζύγου του δεύτερου κατά σειράν Αμερικανού προέδρου Τζέιμς Άνταμς, να προσπαθεί να απλώσει μπουγάδα στο ανατολικό δωμάτιο του Λευκού Οίκου και να μοιράζει τα σεντόνια και τα παπλώματα σε κάποια από τα δωμάτια του κτηρίου.

 

TAGS