ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Δημιούργησα το μπουρκίνι για να δώσω ελευθερία στις γυναίκες, όχι να τη στερήσω»

Το μπουρκίνι δεν συμβολίζει το Ισλάμ. Συμβολίζει τον ελεύθερο χρόνο και την ευτυχία. Την καλή φυσική κατάσταση και την υγεία.

«Δημιούργησα το μπουρκίνι για να δώσω ελευθερία στις γυναίκες, όχι να τη στερήσω»

«Όταν δημιούργησα το μπουρκίνι στις αρχές του 2004, ήταν για να δώσω στις γυναίκες ελευθερία, όχι να τους τη στερήσω. Η ανιψιά μου ήθελε να παίξει βόλεϊ, αλλά δεν της επέτρεπαν να μπει στην ομάδα γιατί φορούσε μαντίλα. Η αδελφή μου έπρεπε να παλέψει για την κόρη της, αφού το μόνο που την εμπόδιζε να παίζει βόλεϊ, ήταν η σεμνότητα της.

Όταν τελικά της επέτρεψαν να παίξει όλοι πήγαμε να την παρακολουθήσουμε και να την υποστηρίξουμε, αλλά είδαμε ότι αυτό που φορούσε ήταν εντελώς ακατάλληλο. Ένα παντελόνι-φόρμα και η μπούρκα. Φαινόταν σαν ντομάτα. Ήταν κατακόκκινη και ζεσταινόταν.

«Δημιούργησα το μπουρκίνι για να δώσω ελευθερία στις γυναίκες, όχι να τη στερήσω»
Η δημιουργός του μπουρκίνι Aheda Zanetti

Έτσι πήγα στο σπίτι και ξεκίνησα να ψάχνω για κάτι που θα μπορούσαν να φορέσουν οι μουσουλμάνες αθλήτριες, και δεν μπορούσα να βρω τίποτα, δεν υπήρχε τίποτα στην Αυστραλία. Άρχισα να σκέφτομαι, ότι όταν ήμουν κορίτσι ήμουν μακριά από τον αθλητισμό, αφού δε μπορούσα να συμμετέχω σε αθλήματα. Αλλά δεν ήθελα το ίδιο για την ανιψιά μου. Ηθελα να βρω κάτι που θα το προσάρμοζα στον αυστραλιανό τρόπο ζωής και τη δυτική ενδυμασία, αλλά την ίδια στιγμή να είναι σύμφωνο με τη μουσουλμανική κουλτούρα.

Έτσι κάθισα στο πάτωμα στο σαλόνι και σχεδίασα κάτι. Κοίταξα το πέπλο και την περίσσεια υφάσματος, που έπρεπε να αφαιρέσω. Κάτι που με έκανε νευρική - θα το δεχόταν η ισλαμική κοινότητα αυτό;

Το μπουρκίνι δεν είναι μπούρκα για την παραλία. Η μπούρκα ήταν απλά μια λέξη για μένα - είχα ανατραφεί στην Αυστραλία όλη μου τη ζωή- όμως έπρεπε να το ονομάσω κάπως γρήγορα. Ήταν ο συνδυασμός δύο πολιτισμών - είμαστε Αυστραλοί, αλλά είμαστε επίσης μουσουλμάνοι από επιλογή. Η μπούρκα δεν συμβολίζει τίποτα εδώ, και το Κοράνι και η θρησκεία μας δεν μας ζήτησε ποτέ να καλύψουμε τα πρόσωπά μας.

Θα ήθελα πολύ στη Γαλλία να πω το εξής: Μας έχετε παρεξηγήσει. Πήρατε ένα προϊόν που συμβόλιζε την ευτυχία τη χαρά και την καλή φυσική κατάσταση, και το μετατρέψατε σε ένα προϊόν μίσους.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γαλλία με κάνει να λυπάμαι πάρα πολύ. Ελπίζω ότι δεν είναι λόγω ρατσισμού. Νομίζω ότι έχουν παρεξηγήσει ένα ρούχο που είναι τόσο θετικό - που συμβολίζει τον ελεύθερο χρόνο και την ευτυχία, τη διασκέδαση και την καλή φυσική κατάσταση. Και τώρα ζητούν από τις γυναίκες να φύγουν από την παραλία και να γυρίσουν πίσω στην κουζίνα τους.

Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να ανησυχεί για το πώς ντύνονται οι γυναίκες - κανείς δεν μας αναγκάζει, να ντυθούμε έτσι. Αυτό που βλέπετε είναι επιλογή μας.

Θα ήθελα πολύ στη Γαλλία να πω το εξής: Μας έχετε παρεξηγήσει. Πήρατε ένα προϊόν που συμβόλιζε την ευτυχία τη χαρά και την καλή φυσική κατάσταση, και το μετατρέψατε σε ένα προϊόν μίσους.

Ήταν η πρώτη φορά που κολυμπούσα δημόσια και ήταν υπέροχο. Θυμάμαι το αίσθημα τόσο ξεκάθαρα.

Θυμάμαι όταν δοκίμασα για πρώτη φορά το μπουρκίνι. Πρώτα το δοκίμασα στην μπανιέρα για να βεβαιωθώ ότι λειτουργεί. Στη συνέχεια πήγα στην τοπική πισίνα για να ελέγξω ότι η κορδέλα θα μείνει στη θέση της, και θυμάμαι ότι όλοι με κοιτούσαν. Ανέβηκα στο βατήρα και βούτηξα. Η κορδέλα έμεινε στη θέση της, και σκέφτηκα, πόσο όμορφα! Τέλεια!

Ήταν η πρώτη φορά που κολυμπούσα δημόσια και ήταν υπέροχο. Θυμάμαι το αίσθημα τόσο ξεκάθαρα. Ένιωσα την ελευθερία, ένιωσα δύναμη, ένιωσα σαν να ανήκω στην πισίνα. Περπάτησα μέχρι το τέλος αυτής της πισίνας με τους ώμους μου πίσω.

Η βουτιά στο νερό είναι ένα από τα καλύτερα συναισθήματα στον κόσμο. Και ξέρετε κάτι; Φοράω μπικίνι κάτω από το μπουρκίνι μου.»

Read Next

25 Απρ 2024

"Μην αγχώνεσαι, θα γίνεται όλο και χειρότερο"

Όταν η άβγαλτη Νταϊάνα συνάντησε την γεμάτη αυτοπεποίθηση Γκρέις Κέλι.

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

Περισσότερα από

Stories

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.