Τη στιγμή που γυρίστηκε το παρακάτω βίντεο, στις 29 Ιανουαρίου, μόνο η Κίνα μετρούσε 132 νεκρούς και 6.000 προσβεβλημένους, ενώ η γειτονική μας Ιταλία μόλις τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Τι είναι όμως ακριβώς ο κορoναϊός και για ποιους αποδεικνύεται πιο επικίνδυνος; Πρόκειται ουσιαστικά για μια ολόκληρη οικογένεια ιών, στην οποία μάλιστα ανήκει και ο SARS. Είναι φτιαγμένος από κύτταρα και έχει την ικανότητα να πολλαπλασιάζεται.

Η μετάδοση γίνεται τόσο μέσα από την επαφή - τη σωματική επαφή με φορέα ή ακόμα και με μολυσμένη επιφάνεια – όσο και εξ αποστάσεως, π.χ. από σταγονίδια σάλιου που εκτοξεύει ο ασθενής στον αέρα ενώ βήχει. Ο ιός έχει σφαιρικό σχήμα και μια σειρά από «κλειδιά» που όταν έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια των κυττάρων την «ξεκλειδώνουν», οπότε ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα και ουσιαστικά τα «χακάρει»: Τα μετατρέπει σε συμμάχους του ώστε να βοηθούν στον πολλαπλασιασμό του, ενώ ταυτόχρονα τα ίδια τα κύτταρα αρχίζουν να καταστρέφονται και να πεθαίνουν.

Τότε αρχίζουν τα συμπτώματα, που μοιάζουν με εκείνα ενός κοινού κρυολογήματος, όπως είναι ο βήχας, το συνάχι, ο πονόλαιμος, ο πυρετός, τα ρίγη. Το ανοσοποιητικό αντιδρά παράγοντας αντισώματα, αλλά τα προβλήματα είναι πιο έντονα σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως οι ηλικιωμένοι και τα πολύ μικρά παιδιά. Στην περίπτωση του κορoναϊού, συγκεκριμένα, οι θάνατοι επικεντρώνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Δείτε τι ακριβώς κάνει ο κορoναϊός στο σώμα μας:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

REUTERS/Heo Ran TPX IMAGES OF THE DAY

TAGS